Wednesday, 4 May 2016

Bestnya telegram ;>

Dulu2, tak pandang sangat TELEGRAM. Sebab dah ada WHATSAPP. So, macam, eh! orang memang selalu guna Whatsapp untuk berhubung (kalau dulu2, gantikan SMS la kan), jadi tak perlu lah Telegram ni kan. So, katakanlah ketika tu, aku nak download 1 apps lain, tapi dah full, so dengan sendirinya Telegram ni akan didelete bersama apps lain yang dirasa kurang penting. Lepas tu bila rasa nak chat tetapi tak nak guna aplikasi Whatsapp - so kena download balik aps Telegram ni.

Nak dijadikan cerita, aku ada terbaca fasal Telegram Channel. So macam biasa, google apa kebaikannya, bla2. So jumpalah beberapa blog yang citer pasal ni. Interesting sih. Dari satu channel ke satu channel aku melompat. Wow- amazing. serius. Kalau nak baca detail boleh baca sini
Apa itu Telegram Channel?

Bagi aku selepas google dan alaminya sendiri.
1) Telegram Channel ni lebih kepada Broadcast mesej. So apa sahaja berkenaan sesuatu topik, macam Bisnes/Dakwah/Subjek Sekolah dll, semua digabungkan dalam satu talian, so kita boleh bacanya tanpa ada gangguan. Sebab ia broadcast kan, jadi takdalah ahli2 menyampuk. Jadi, ia tak sama dengan Whatsapp grup.

2) Gambar tak save dalam galeri - Ni memang betul. Walaupun banyak ja gambar yang didownload tapi dia tak masuk dalam galeri seterusnya memberatkan phone kita. Aha. Tapi gambar tu tetap masuk juga dalam files (means tak sebesar galeri), antara 30kb-200kb saja. So, bila nak bersihkan tu, klik My Files - Device Storages - Telegram - Telegram Images. Delete All. senang

3) Ada grup juga - macam grup cikgu2, aku sajalah masuk nak tau apa isu terkini, camna nak belajar bla2, pastu grup tupperware - nih! Mak suka okey...cuci mata lah apa lagi. Grup movie - share2 movie terbaru & terlama, macam2 lagilah. Tapi aku biasanya baca ja. bila sibuk, takyah kesahkan sebab Telegram Channel kan?

Kat bawah ni aku copy senarai channel telegram. Mostly channel telegram yang aku suka macam dakwah - ada banyak - yang bestnya, bila kita follow channel yang ni, nanti dorang akan promote juga channel dakwah lain. So, dari situ kita akan lompat bintang sebab banyak channel yang dipromote. Channel bisnes pun ada juga - cuma banyak internet marketing so aku macam kurang hadam sangat. Hiks.

Ok, korang lak boleh ja download apps Telegram dan tak rasa terganggu pun sebab boleh tekan butang mute ja. Tengok bila ada masa free. Tak ganggu keja pun. Ok, itu ja by.

Portal Perdana
1. https://telegram.me/BeritaHarian
2. https://telegram.me/UtusanMalaysia
3. https://telegram.me/SinarHarian
4. https://telegram.me/hmetromy
5. https://telegram.me/NSTOnline
6. https://telegram.me/StarOnline
7. https://telegram.me/TheBorneoPost
8. https://telegram.me/BeritaMalaysia
9. https://telegram.me/Malaysia
10. https://telegram.me/newstelegramheadlines
11. https://telegram.me/UtaraNews
Portal Alternatif
1. https://telegram.me/MKini_BM
2. https://telegram.me/harakah
3. https://telegram.me/MediaRakyat
4. https://telegram.me/FreeMalaysiaToday
5. https://telegram.me/TheMalaysianInsider
6. https://telegram.me/magezine (new)
7. https://telegram.me/TawauOn9
TV dan Radio
1. https://telegram.me/TV3Malaysia
2. https://telegram.me/BuletinTV3
3. https://telegram.me/TV9Malaysia
4. https://telegram.me/AstroArena
5. https://telegram.me/Awani
6. https://telegram.me/TontonMy
Islam dan Dakwah
1. https://telegram.me/abuanasmadani
2. https://telegram.me/drzulalbakri
3. https://telegram.me/drfathulbari
4. https://telegram.me/ceramah
5. https://telegram.me/kuliah
6. https://telegram.me/ceramahagama
7. https://telegram.me/kuliahagama
8. https://telegram.me/tarbiahsentap
9 https://telegram.me/tazkirahilmu
10. https://telegram.me/ustazazharidrus
11. https://telegram.me/keindahanislam
12. https://telegram.me/fiqhsunnah
13. https://telegram.me/hadispilihan
14. https://telegram.me/PencetusUmmah
15. https://telegram.me/iklankuliahagama
16. https://telegram.me/halaqah
17. https://telegram.me/eFatwa
18. https://telegram.me/TanyalahUstaz
19. https://telegram.me/DrMuhaya
20. https://telegram.me/muslimdinulislam
21. https://telegram.me/Cuitcuitustazkay
22. https://telegram.me/AlQaradawi
23. https://telegram.me/TariqRamadan
24. https://telegram.me/DrZakirNaik
25. https://telegram.me/siyasahmuamalat
26. https://telegram.me/aimaanbanna
27. https://telegram.me/iloverasulullah
28. https://telegram.me/tadabburkalamullah
29. https://telegram.me/bongkarajaransesat
30. https://telegram.me/addien90
31. https://telegram.me/inspiraseee
32. https://telegram.me/najmifetih
33. https://telegram.me/ImanSadoChannel
34. https://telegram.me/siyasahmuamalat
35. https://telegram.me/budaktarbiah
36. https://telegram.me/JejakDakwah
37. https://telegram.me/kotakpuisi
38. https://telegram.me/diaridaiemuda
39. https://telegram.me/puisipasar
40. https://telegram.me/usrahkubro
41. https://telegram.me/fiqhwanita
42. https://telegram.me/jombelajarbahasaarab
43. https://telegram.me/info_anti_syiah
44. https://telegram.me/madrasahsunnionline_MSO
45. https://telegram.me/audioasatizah
Korang boleh copy dan paste link di atas ke web (phone or laptop) dan automatik terus ke Telegram Channel.
Lain2
1. https://telegram.me/niaga
2. https://telegram.me/wanita
3. https://telegram.me/ohbulancom
4. https://telegram.me/guamalaysia
5. https://telegram.me/rotikayaofficial
5. https://telegram.me/muslimcare
6. https://telegram.me/amanpalestinberhad
7. https://telegram.me/banjir
8. https://telegram.me/crynet
9. http://telegram.me/clubpujangga_cp
Iklan Pekerjaan
1) https://telegram.me/ohjob
2) https://telegram.me/iklankerja
3) https://telegram.me/infoJawatanKosong

Cara nak Join Telegram Channel

1) Klik channel yang nak join kemudian Klik JOIN
2) kemudian Klik MUTE (Mute penting supaya notifikasi tidak mengganggu bunyi yang bising dan anda boleh JOIN banyak CHANNEL tanpa rasa terganggu)
Nak jimat data, Off semua automatic download photo, video Dan audio di SETTING supaya dapat menjimatkan kouta dan tidak memenuhkan memori dalam phone.  Manually (tekan sendiri mana yang perlu) download saja.
Senarai Telegram Channel

Senarai Telegram Group Malaysia

Kalau korang setakat nak join dan left group tak payah join grouplah, better dari kena maki. 😀 Berikut adalah senarai Telegram GROUP yang ada setakat ini:
  1. Group Movie
  2. Group Informasi Semasa
  3. Group Software dan Application
  4. Group antara 4 negara  (singapore, Brunei, Indonesia & Malaysia Sillaturrahim
  5. Group Rock Kapak 
  6. Group Backpackers
  7. Group Himpunan Bahan Bantu Mengajar
  8. Group Info Trafik dan Kemalangan
Kepada korang yang ingin meletakkan group korang di adarain.com boleh letak Nama Group dan Link Group [DISINI] 
P/s: Saya takkan update Grup dan Telegram Channel 18+ yang berunsurkan lucah.

9 comments:

  1. Untuk mendapatkan himpunan berita isu-isu semasa terpantas dan juga berita yang telah melalui tapisan kesahihan sila langgani Channel Telegram Melayu Bersatu:- https://telegram.me/melayubersatu

    ReplyDelete
  2. Sape tahu macam mne..nk reseach channel, sbb terpadam history kt reseach tu..smpai sudah tak nk reseach apa2 channel..no result je..😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory lambat - ada ja butang search sebelah kanan. cari disitu

      Delete
  3. Smpai sudah x boleh reseach apa2 channel..

    ReplyDelete
  4. Smpai sudah x boleh reseach apa2 channel..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Sy jumpa tmpat ajo buat sticker ngan telegram bot menarik cuba tengok
    https://telegram.me/sajasukasuka/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ramai cari ni kt utube pon xde ajo buat stickers pki fon

      Delete
  7. Hai assalamualaikum.. jon join dropship bag fashoin korea murah2. Free je https://telegram.me/handbagkoreamurah2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013