Friday, 23 September 2016

Resign akhirnya...

Berat untuk melepaskan namun itulah hakikatnya.
Aku dengan sukarela telah menghantar surat peletakan jawatan.
Aku yang tidak pernah terlintas mahupun seketika untuk berhenti sebelum waktu (sedangkan ketika lain rakan2 sudah pun tepu & jemu- mereka kerap akan resign pada umur sekian2) - aku tetap mahu kerja hingga umur 50 sekurang2nya - aku tahu kerana minat & tanggung jawab.
Namun itulah, hati ini sudah nekad & mendapat restu suami (biarpun mulanya berat juga untuk dia membenarkan)

Siapa yang tidak sedih, selepas 15 tahun berbakti, akan meninggalkan legasi kewartawanan. Rasa kekeluargaan itu masih kental & hebat. Di saat bersalam, sudah ku katakan, "aku takmo nangis, salam & mohon maaf, wish luck - cukup" - tapi itulah, sekadar kata2, bila bertemu, hati jadi sayu, mata mula memerah tanpa sedar mengalirkan air hangat - hidung pula naik turun menahan. Aduh!


team photographer yang sangat supporting. Bekerja dengan dorang ni gila2, ada ketika jalan cari rumah orang boleh sesat (time tu takda waze & smart phone cam sekarang ya)- ada ketika balik dengan tangan kosong sebab tetiba klien boleh kansel-walhal kami dah sampai tempat shooting, ada keja sampai malam tapi tak mengeluh pun sebab paham keja camna.

team Mingguan Wanita yang sangat hebat - sebab deadline tetiap minggu. Selepas ni akan merindui deadline yang sangat hectic.
team Nur & kak rin (editor hijabista) yang selalu supportive. will miss them
Jadi biarlah gambar bercerita ya.

Baru hari ni saya nampak awak lawa" - gurauan dari Penasihat Eksekutif Editorial Datuk Abd Jalil Ali (orang kuat Sinar Harian) - antara individu yang menemuduga saya 15 tahun yang lalu. Sempat menitipkan nasihat yang berbekas di hati. Beliau orang yang menemuduga saya bersama abang Richie Rachman ketika Karangkraf masih menyewa rumah kedai. Beliau selalu menasihatkan tentang asam garam kewartawan.Oh! Sedih la plak. Tq bos😊

 

Selalunya bila ada pelawat datang opis, dorang akan snap pic kat sini sebagai tanda kenang-kenangan. Masa tu rasa biasa2 saja. Tapi bila dah sendiri yang akan meninggalkan, baru terasa mahu abadikannya disini.

Rindu - akan merinduinya😂😅

Beberapa majalah lagi direhatkan

Hampir 2 bulan tidak bersiaran, macam2 perkara terjadi kan.
Ceritanya begini - seperti yang semua tahu media sosial semakin galak & boleh dikatakan hampir semua kategori umur ada medium media sosial. Secara tidak langsung kecanggihan teknologi sosial ini membuatkan industri printing 'drop' / semakin sedikit diedarkan. Bukan kat Malaysia sahaja fenomenanya, di Oversea pun sama situasinya. Masing2 terpaksa bersaing dengan blogger / portal yang lebih senang diakses & penting free. Macam2 benda dah buat tapi jualan makin drop.

Bercerita fasal media sosial, aku dulu tak rasa pun pengaruhnya akan kuat macam ni sekali. Pendek kata tak rasa tergugat pun. Tapi kalau orang tu memang pandai baca 'trend', mereka dah tau. Industri printing terutamanya majalah makin lama, makin slow. Kalau surat khabar boleh tahan lagi walaupun nak baca berita online pun dah senang, sebabnya masih ramai yang nak pegang & baca lebih lanjut.

Tetapi sampai bila? Media sosial mengambil alih. Kalau yang dulu2 & sekarang masih gah pastinya Facebook. Sekarang lak ada Instagram, Wechat, Snapchat, Telegram & macam2 portal yang sangat bersepah boleh didapati hanya dengan menekan hujung jari.

Sekarang makin ramai orang yang bijak menonjolkan diri di medium facebook, membuatkan dorang popular - di puja - terkenal. Jadi sapa2 pun boleh popular sekarang. Kalau dulu medium majalah/paper yang akan mengesan bakat mereka dan lain2, kemudian baru mereka popular. Tapi sekarang tidak lagi. Semua boleh tahu fasal si polan yang terer nyanyi hanya dengan ke youtube nya. Senang kan?

Dengan sedihnya aku umumkan majalah Nur akhirnya direhatkan setelah mengambil kira pelbagai faktor. Selain Nur, Majalah Media hiburan pula tiada lagi tetapi diserap ke dalam Sinar Harian (seperti PancaIndera kalau tak silap), majalah Dapur (tiada lagi sisipan dalam Impiana) & majalah Rapi (tiada lagi sisipan dalam Keluarga).

Sedih. Ya aku sedih. Tapi hidup mesti jalan terus. Pengumuman ini membuatkan hilang separuh nyawa. Kami 1 team sedih & hilang arah. Sehinggalah satu pengumuman lagi.... (bersambung)

team yang sudah berpecah :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013