Sunday, 31 July 2016

April 2016

Ini adalah hasil2 karya aku sepanjang bulan. Apa yang korang nampak adalah gambar yang dah siap. Story disebalik tabir tu ada macam2.. Haha, janji pembaca puas hati kan, tapi macam yang aku mention isu lepas, bulan ni memang penat luar biasa sebab sorang staf bersalin, jadi kerja2 diagihkan. Gitu. Tapi memang ajaibnya, kerja siap aja, cemerlang lak tuh. Haha.


cover ni kak faridah buat, tapi yang deal dengan eja ialah aku, sebab aku cuba dapatkan dia dari tahun 2015 lagi, tapi sibuk nooo..uols, yang bestnya eja - karektor lemah lembut dia sama ja macam kat luar. Alahai, sopan santun sungguh. Dia bahasakan dirinya kak eja.

gitue

Fdaus Ahmad - masa photoshoot ni, kecoh pasal Amran Fans hilite pasal selfie sambil menyusu. Orang ni dikatakan Amran Fans yang lama sebelum diambil alih admin baru. Seronok borak dengannya sebab banyak ilmu.

kalau format dulu, lagi banyak teks dari gambar, tapi sekarang takleh camtu. Kena bagi gap n gambar2 cantik, nanti orang malas baca. Ops!

ok, yang sebelah tu aku buat tinjauan kat Risda. Tajuk tu kena cari yang kontroversi - yang buat orang nak baca, Penat juga nak memikirakannya.  

Biasanya perempuan banyak ja idea nak lontar, cuma lelaki susah sikit. Malu ke takda idea ke. camtula 

RISDA - ok, dibawa berjalan ke sekeliling opis. Nak komen apa ya, ok ja semua. Dorang dah berpakat pakai baju sama untuk shooting

nampak tak mak terselit kat situ. Rasa terlebih bedak lak kat situ. haha

patutnya double spread, tapi kena buat single sebab setting lari. Tajuk ni aku yang bagi. Maklumlah, 2016 ni ramai yang diberhentikan kerja. Sob2

sambungan. Kolumnis ni galakkan melabur hartanah dan bukan MLM ya

Owner produk ni sponsor Pencarian Ikon Nur bernilai 10K kot, so kami bagi 2 page writeup. Ceritanya owner ni adalah Finalis Pencarian Covergirl 2011/12, dah sukses sebagai owner produk. Cantik & sukses.

antara produk yang dijual

tak taulah, nape jadi camni lepas edit. Redha ja la. Malas nak edit lagi. Masa ni memang panas lit lit. TErbakar muka iols dan model. Haha. Tema dia tie-dye @ melayunya ikat celup

angle dari bawah. Menarik

Owner baju ni adalah sponsor Pencarian Ikon Nur juga. Zetty JAsmy ni kawan kitaorang. Wartawan masa sama2 kat majalah Pesona Pengantin. Dalam tahun 2010 gitue, dia resign dan buka butik pengantin dengan modal 40K (masa tu kira dah banyak tau-sebab rata2 yang nak buka butik sekarang dalam 80K-based on aku interview) - Actually, masa aku kat Pengantin pun, aku bercita2 nak jadi wedding planner, tapi tu lah, sekadar angan2. At least kawan kami sorang menjadi juga. Alhamdulillah

Baju dia ala2, kardigan, blaus, dres gitu. Dapat lak model darah kacukan. Macam wanita Turki gitu. Kaler2 kusam ni memang lawa lah.

macam biasa, gambo reference seksi, tapi kreativiti pelukis tudungkan dan sopankan artwork. gitue

takda lak artwork yang asal, tapi memang seksi lah. Ni dah lawakan dah 

Yasmin Siddik - ilmu yang diberi memang syariah compliance, aku rasa dia patut ada program kat TV, sebab apa yang dia sampaikan tu betul. Cuma tu lah, rancangan TV kita ni banyak sangat lagha. Yang lagha tu lah ada iklan. Yang bagus takda iklan, tu yang takda show.

Tahun ni ramai yang beraya dengan dokoh patchwork kan. Walhal, aku shooting ni bulan 2 - terbit April isue. Macam tu lah trend




































Sunday, 17 July 2016

Isu Mac 2016



Isu Mac - lebih penat dari yang biasa sebab sorang wartawan  cuti bersalin. So kena bagi2 lah skit sorang antara reporter yang lain. So, isu Mac & April agak tough jugalah, Pastu masih sibuk dengan aktiviti Ikon Nur iaitu Nur Ngaji & Breakout. Phew. Memang agak bz sebab weekdays bz dengan bahan & preparation benda2 alah ni, pastu weekend bz dengan event. Bak kata Yuna bila tengok life dia yang hectic "Do u wanna be a singer?" - Hahahaha, Hanya orang yang berada dalam industri yang sama ja paham. Eh! Melalut lak citer pasal Yuna.




Ameera Zaini - hos Hijab Stailista, Saffiya & sekarang yang DIY - Asalnya Meera ni finalis Pencarian Covergirl Nur/ Dara.com. 2011/12. Photoshoot di A Park, ala tempat yang selalu orang buat wedding yang ada rumah kolonial tu. Memang cantik sangat, selalu juga orang buat rakaman tv dan lain2. Nasib baik la Meera ni jenis aktif, bawa sampan sendiri ke hulu ke hilir tempat kami shooting.

taraaaaa- tajuknya Al-Quran ko....takut tak? Itulah, majalah Nur memang banyak pengisian pasal kerohanian (tapi ada fesyen semua, means bukan total macam Majalah I @ Solusi - tu dah kira genre lain - tapi cuba membawa kepada yang lebih baiklah

Dia finalis dara, so aku tak berapa rapat sangat dengan dia time tu. Tapi bila dah lepas pencarian tu, dia jadi model pada produk Al-Humaira Contemporary (ownerya adalah finalis Pencarian Covergirl Nur 2008/09 - nampak tak perkaitan tu?) tapi semuanya kebetulan kan. so mulalah shooting dengan dia jadi model & bla-bla. Nak dijadikan cerita masa final event tu, kami jemput penerbit TV3 sebagai juri kan, so dia tertarik lah dengan finalis Dara (sebab mereka masih muda masa tu, masih study IPTA, awal 20an- boleh dibentuk lagi berbanding Nur sebab semua dah bekerja, so komitmen susah) -so, Meera pegi interview & rezeki dia dapat. Maklumlah tahun 2012 tu mana ada lagi hos bertudung & tudung tu pun orang tak pandang sangat (bukan macam sekarang - fenomena) - sampailah sekarang dia jadi host. Tapi tetap tak sombong. ---tengok panjang tak 

tempat ni memang cantik k, cuma kualiti kamera phone i ja tak dapat nak capture. 

ada 6 muka surat semuanya, jenuhla nak mengarang - tapi best Ameera memang tak sombong, banyak kali dia cakap, dia bermula dengan Majalah Dara, so akan ingat sampai bila2, terkini dah ada butik tudung sendiri dah. cantik ko tudung tu.

So, nak cari contact orang yang tadabbur Quran, senangnya teknologi sekarang kita boleh dapat macam2 info kat Facebook ja dengan klik profile. Kalau dulu, jenuh bertanya orang2 yang pakar, baru leh interview

yang menarik dia terapkan Quran pada anak2nya. Dan anak keduanya Autisme. Banyak tip yang boleh dikongsi bersama.

Masa ni #2kerja. Tu yang buat topik ni

Ladyshop - kenal owner dia Melayu kolobrasi dengan Chinese. Dia di GM Klang & partnernya di Kenanga. Antara pemborong yang terawal lah. 

konsep chunky beads - ada 2 brand tudung yang ada benda2 alah ni. Modelnya anis al idrus. kalau korang perasan, setiap page ditukar background kaler gitue.

konsep nur - tudung mesti labuh dari dada - syariah compliance katanya

vintage ni barang kemas yang diperbuat pada tahun 1950an-80an. ada sejarah dia tapi di bulan yang lain. Untuk kali ni kita cuci mata dulu ya. Nak tau, beg tu dari water snake skin tau. errrr..seram gak pada mulanya, tapi pastu takda pa2 la

kena cari model yang tangannya panjang2 n kurus2, baru cantik dalam gambar - komersial value

artikel dia memang bagus sebab syariah compliance, tapi tu lah, yang biasa popular kat luar tak syariah tapi ramai yang suka. So, menjadi tanggung jawab nur untuk betulkan yang salah k.

step tudung, kebanyakkan model sekarang student, pandai dorang cari duit poket

tengoklah yang mana korang nak

siap ada borang untuk 40 pembaca bertuah. Banyak juga borang yang kami terima. Ada tu boleh cakap sampai dia dapat 5 helai tudung sepanjang membeli majalah nur

kolum agama

sangat menarik. korang kena baca. rasanya boleh ja zoom kan

Artikel Majalah I

Baiti Jannati

Cik Mat

Kolum untuk mama muda

camna nak terbalikkan? aduhai - ni kolum terakhir untuk finalis Nur - sedap2 dorang masak ni - konsep snek - coklat cip..yummy

boleh ikut resepi mereka

nurse - macam2 yang dia cite. seronoknya journalist ni sebab kita jumpa macam2 orang & boleh ja interview macam2 tanpa rasa segan dorang nak kata apa lah, peribadi ke. Haha

Buat di KL Sentral, mengaji. Semarakkan Mengaji. Selain, cantik, bekerjaya, bijak, dorang pandai mengaji tau

Diana Amir pun ada. Yang sebelah tu dorang kena uji minda. Pening gak soalannya, sebab aku pun masuk sama. Haha

Rosham Nor pun join ngaji

Yang ni aku siap pi Melaka untuk event Aidijuma, dasat tuh terpanjang.










terharu bila mana artikel yang kita buat mendapat pujian. Aku rasa itu antara kepuasan yang tidak ternilainya bagi seorang wartawan - kala tulisannya dihargai biarpun bukan itu yang kami minta. Cukuplah sekadar mesej sampai & membawa kebaikan kepada umat sejagat

aku punya jenis, suka formal - apa2 thru emel & watsap. Tak penah nak komen kat fb dorang ke apa. Biar keep silent. Kalau perlu nak ucap raya @ apa2, memadai watsap saja. Tak perlu kenal pun orang yang menulis. Haha - kekwat

Yang penting tulisan tersebut. Kita2 kat belakang ni takpelah. Biasa2 sudah.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013