Wednesday, 18 May 2016

Hijrah @ tidak

Hari ni pun pening kepala sebab belum memenuhi expectation. Bila semua datang bertalu2, aku rasa betul - i need take break. Kepala dah tepu, dah macam uweekkk. Mungkin selepas 15 tahun berada dalam dunia fesyen, maybe its time untuk aku bersara & mencuba benda baru. Benda yang lebih challenging atau sesuatu yang menarik untuk dicuba.

Apa pun - ia masih peringkat cadangan -aku masih belum bercadang untuk menjadikannya keputusan yang jitu & utuh. Ia masih berligar2 antara mahu & tidak. Antara kusut vs lerai. Bagaimana?

Membaca kisah CEO Dubook Sdn Bhd, Mutalib Uthman yang sangat sinonim dengan syarikat publishing - tetapi akhirnya mengambil keputusan untuk melepaskan jawatanya memberi aku seperti satu idea. Jika dia - yang ramai follower & menganggap Dubbok adalah Mut & Mut juga adalah Dubook - 6 tahun di arena - tetapi mahu bersara - Inikan pula aku yang sudah 15 tahun. Ok, 15 tahun dalam bidang yang sama cuma tukar2 majalah adalah sesuatu yang luar biasa? Iya ke luar biasa? Tidak kah aku tepu? Sehingga tidak ada cabaran lagi? Atau cabaran itu terlalu penat untuk dikendalikan? Oho-

Bercerita dengan beberapa kawan - ada yang kata ikut hati - ada yang suruh buat istikharah - ada yang sedih sebab nanti takda geng - ada yang kata fikir baik2 - Entah. Laki sendiri pada mulanya tak nak bagi, tapi sekarang dia kata ikut lah, asal aku happy.

Jadi, hijrah atau tidak?

Tuesday, 17 May 2016

migrain & back pain - stres keja

Kebelakangan ini, atau lebih tepat dalam tempoh sebulan ini - aku mengalami masalah depresi aka kemurungan. Masalah ini buatkan aku rasa pening kepala, sakit di dahi (antara kening kanan & kiri), rasa sedih & nak nangis.

Mungkin sebab editor kami lambat diumumkan, jadi banyak keja tergendala, pastu turn aku buat cover - semua dalam masa suntuk, cover lak bersaiz L (orangnya rahsia)-buatkan susah nak cari saiz. Hello-mostly designer buat saiz S & M, jadi mana nak dicekau saiz L itu, ada tapi baju tak lawa n kena mix n match. Bila sampai kat brand head, baju ku direject - sedih lagi, huwaaa... esok nak shooting nih, seb baik brand head kenal PR top designer, terus buat surat, 5.30 gi amik baju. Shooting lak ahahaha...adalah yang agak kurang sana sini, agak rengsa pun ada bukan selebriti tapi adalah.

Pastu tambah dengan kerja Honda asigment. mana nak cari model laki n pompuan, baju yang urban, props, lokasi. Mweekkkk. aku rasa migrain ku bertambah2.  now ditambah dengan back pain pula. Tu belum masuk 3 tema fesyen 4 + 4 + 3 baju yang perlu dicari dengan kontra 100 helai tudung setiap butik. Migrain lagi. Bukan senang untuk mencari orang yang nak bersedekah tudung di kala mereka boleh berniaga. Tapi ini kisah benar. Props tak cari lagi.

Belum masuk nak amik segala mak nenek n bla2, kena lah angkut my laki. Tu belum masuk artikel yang berderet2 belum disentuh. Setiap bulan benda yang sama. Deadline - betul tapi rasa dah tak larat. Sedey.
Kadang2 aku fikir berbaloikah aku buat semua ini? Atau sudah cukup la pengalamanku selama 15 tahun dalam industri fesyen, aku dah tepu - dah tak larat nak berfikir nak cari model last minit, baju, nak fikir konsep dan macam2,  aku sampai fikir nak gi Sinar Harian dah.

Syok juga sebenarnya buat keja yang aku tak penah termimpi nak buat, gi asigment politik, balik buat story pendek, hantar kat editor then tunggu asigment lain. Rencam berbeza tapi apa salahnya bertukar.Aku minat politik apa, Minor subjek kat USM sains politik okey. Zaman sekolah menengah lak, aku memang suka topik sejarah - dikala ramai yang tak suka subjek yang perlu menghafal ni. Hey, aku memang suka subjek ni. Tapi tulah, bila mikirkan time cuti yang tak menentu (bukan sabtu & ahad) - membantutkan aku. Dengan anak yang makin membesar, untuk balik malam (sekarang pun ada balik malam & keja weekend) tapi tak tetap. Benda2 tu semua buatkan aku pendamkan. Sama seperti ketika aku nak gi interview keja Bernama Radio. Risau fasal cuti raya, anak2, tempat keja jauh. huisy..

sebenarnya yang paling best kalau nak hilangkan masalah, sakit kepala & back pain ialah berhenti kerja - hahahaha. Aku mampu gelak saja

Wednesday, 4 May 2016

Bestnya telegram ;>

Dulu2, tak pandang sangat TELEGRAM. Sebab dah ada WHATSAPP. So, macam, eh! orang memang selalu guna Whatsapp untuk berhubung (kalau dulu2, gantikan SMS la kan), jadi tak perlu lah Telegram ni kan. So, katakanlah ketika tu, aku nak download 1 apps lain, tapi dah full, so dengan sendirinya Telegram ni akan didelete bersama apps lain yang dirasa kurang penting. Lepas tu bila rasa nak chat tetapi tak nak guna aplikasi Whatsapp - so kena download balik aps Telegram ni.

Nak dijadikan cerita, aku ada terbaca fasal Telegram Channel. So macam biasa, google apa kebaikannya, bla2. So jumpalah beberapa blog yang citer pasal ni. Interesting sih. Dari satu channel ke satu channel aku melompat. Wow- amazing. serius. Kalau nak baca detail boleh baca sini
Apa itu Telegram Channel?

Bagi aku selepas google dan alaminya sendiri.
1) Telegram Channel ni lebih kepada Broadcast mesej. So apa sahaja berkenaan sesuatu topik, macam Bisnes/Dakwah/Subjek Sekolah dll, semua digabungkan dalam satu talian, so kita boleh bacanya tanpa ada gangguan. Sebab ia broadcast kan, jadi takdalah ahli2 menyampuk. Jadi, ia tak sama dengan Whatsapp grup.

2) Gambar tak save dalam galeri - Ni memang betul. Walaupun banyak ja gambar yang didownload tapi dia tak masuk dalam galeri seterusnya memberatkan phone kita. Aha. Tapi gambar tu tetap masuk juga dalam files (means tak sebesar galeri), antara 30kb-200kb saja. So, bila nak bersihkan tu, klik My Files - Device Storages - Telegram - Telegram Images. Delete All. senang

3) Ada grup juga - macam grup cikgu2, aku sajalah masuk nak tau apa isu terkini, camna nak belajar bla2, pastu grup tupperware - nih! Mak suka okey...cuci mata lah apa lagi. Grup movie - share2 movie terbaru & terlama, macam2 lagilah. Tapi aku biasanya baca ja. bila sibuk, takyah kesahkan sebab Telegram Channel kan?

Kat bawah ni aku copy senarai channel telegram. Mostly channel telegram yang aku suka macam dakwah - ada banyak - yang bestnya, bila kita follow channel yang ni, nanti dorang akan promote juga channel dakwah lain. So, dari situ kita akan lompat bintang sebab banyak channel yang dipromote. Channel bisnes pun ada juga - cuma banyak internet marketing so aku macam kurang hadam sangat. Hiks.

Ok, korang lak boleh ja download apps Telegram dan tak rasa terganggu pun sebab boleh tekan butang mute ja. Tengok bila ada masa free. Tak ganggu keja pun. Ok, itu ja by.

Portal Perdana
1. https://telegram.me/BeritaHarian
2. https://telegram.me/UtusanMalaysia
3. https://telegram.me/SinarHarian
4. https://telegram.me/hmetromy
5. https://telegram.me/NSTOnline
6. https://telegram.me/StarOnline
7. https://telegram.me/TheBorneoPost
8. https://telegram.me/BeritaMalaysia
9. https://telegram.me/Malaysia
10. https://telegram.me/newstelegramheadlines
11. https://telegram.me/UtaraNews
Portal Alternatif
1. https://telegram.me/MKini_BM
2. https://telegram.me/harakah
3. https://telegram.me/MediaRakyat
4. https://telegram.me/FreeMalaysiaToday
5. https://telegram.me/TheMalaysianInsider
6. https://telegram.me/magezine (new)
7. https://telegram.me/TawauOn9
TV dan Radio
1. https://telegram.me/TV3Malaysia
2. https://telegram.me/BuletinTV3
3. https://telegram.me/TV9Malaysia
4. https://telegram.me/AstroArena
5. https://telegram.me/Awani
6. https://telegram.me/TontonMy
Islam dan Dakwah
1. https://telegram.me/abuanasmadani
2. https://telegram.me/drzulalbakri
3. https://telegram.me/drfathulbari
4. https://telegram.me/ceramah
5. https://telegram.me/kuliah
6. https://telegram.me/ceramahagama
7. https://telegram.me/kuliahagama
8. https://telegram.me/tarbiahsentap
9 https://telegram.me/tazkirahilmu
10. https://telegram.me/ustazazharidrus
11. https://telegram.me/keindahanislam
12. https://telegram.me/fiqhsunnah
13. https://telegram.me/hadispilihan
14. https://telegram.me/PencetusUmmah
15. https://telegram.me/iklankuliahagama
16. https://telegram.me/halaqah
17. https://telegram.me/eFatwa
18. https://telegram.me/TanyalahUstaz
19. https://telegram.me/DrMuhaya
20. https://telegram.me/muslimdinulislam
21. https://telegram.me/Cuitcuitustazkay
22. https://telegram.me/AlQaradawi
23. https://telegram.me/TariqRamadan
24. https://telegram.me/DrZakirNaik
25. https://telegram.me/siyasahmuamalat
26. https://telegram.me/aimaanbanna
27. https://telegram.me/iloverasulullah
28. https://telegram.me/tadabburkalamullah
29. https://telegram.me/bongkarajaransesat
30. https://telegram.me/addien90
31. https://telegram.me/inspiraseee
32. https://telegram.me/najmifetih
33. https://telegram.me/ImanSadoChannel
34. https://telegram.me/siyasahmuamalat
35. https://telegram.me/budaktarbiah
36. https://telegram.me/JejakDakwah
37. https://telegram.me/kotakpuisi
38. https://telegram.me/diaridaiemuda
39. https://telegram.me/puisipasar
40. https://telegram.me/usrahkubro
41. https://telegram.me/fiqhwanita
42. https://telegram.me/jombelajarbahasaarab
43. https://telegram.me/info_anti_syiah
44. https://telegram.me/madrasahsunnionline_MSO
45. https://telegram.me/audioasatizah
Korang boleh copy dan paste link di atas ke web (phone or laptop) dan automatik terus ke Telegram Channel.
Lain2
1. https://telegram.me/niaga
2. https://telegram.me/wanita
3. https://telegram.me/ohbulancom
4. https://telegram.me/guamalaysia
5. https://telegram.me/rotikayaofficial
5. https://telegram.me/muslimcare
6. https://telegram.me/amanpalestinberhad
7. https://telegram.me/banjir
8. https://telegram.me/crynet
9. http://telegram.me/clubpujangga_cp
Iklan Pekerjaan
1) https://telegram.me/ohjob
2) https://telegram.me/iklankerja
3) https://telegram.me/infoJawatanKosong

Cara nak Join Telegram Channel

1) Klik channel yang nak join kemudian Klik JOIN
2) kemudian Klik MUTE (Mute penting supaya notifikasi tidak mengganggu bunyi yang bising dan anda boleh JOIN banyak CHANNEL tanpa rasa terganggu)
Nak jimat data, Off semua automatic download photo, video Dan audio di SETTING supaya dapat menjimatkan kouta dan tidak memenuhkan memori dalam phone.  Manually (tekan sendiri mana yang perlu) download saja.
Senarai Telegram Channel

Senarai Telegram Group Malaysia

Kalau korang setakat nak join dan left group tak payah join grouplah, better dari kena maki. 😀 Berikut adalah senarai Telegram GROUP yang ada setakat ini:
  1. Group Movie
  2. Group Informasi Semasa
  3. Group Software dan Application
  4. Group antara 4 negara  (singapore, Brunei, Indonesia & Malaysia Sillaturrahim
  5. Group Rock Kapak 
  6. Group Backpackers
  7. Group Himpunan Bahan Bantu Mengajar
  8. Group Info Trafik dan Kemalangan
Kepada korang yang ingin meletakkan group korang di adarain.com boleh letak Nama Group dan Link Group [DISINI] 
P/s: Saya takkan update Grup dan Telegram Channel 18+ yang berunsurkan lucah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013