Thursday, 30 June 2016

Isu Februari 2016


Tinggal tak sampai seminggu lagi nak raya - yakni 6 hari. Kejap je kan? Jumaat ni yakni esok last keja sebelum cuti raya bermula. Masa sangat sekejap, mula2 rasa awal tahun, pastu tengah tahun, pastu eh! dah akhir tahun. Macam tu lah, selagi nyawa diizinkan tuhan.

Ok, kali ni aku nak share isu Februari 2016 Majalah Nur. Fokus / sorotan utama ialah pembebasan emosi wanita? Apa tu? Hah, kena baca sendiri sebab ada kupasan mendalam oleh aku & kawan2. Tapi kat sini, aku letak apa yang aku tulis je lah. 

Apa lagi ya? Oh. Sibuk dengan aktiviti Pencarian Ikon Nur 2014/15. Penat weh! Serius. Mungkin sebab badan dah tak kuat macam dulu. Dah tua - kena akui hakikat itu. InsyaAllah - diberikan kesihatan yang baik untuk pengisian seterusnya. Amin2

masih smart phone, tapi kali ni ada flash uols. Covergirl Siti Nurdiana. Sebenarnya kami dah set appoiment masa dia masih dalam pertandingan Gegar Vaganza & memang dia menonjol yang amat. Tapi tarikh yang diberikannya selepas final. Tup2, dia jadi juara. Kiranya kedatangan dia hari tu dapat sambutan meriah, semua sibuk nak selfie dengan nana. Ops! Mak takda sebab masa tu dok hospital. Melepas :(

Diari wartawan - kiranya apa cabaran / yang menarik sepanjang menjalankan tugas untuk isu bulan tersebut. Jadi jawapan aku? Cabaran memang ada, harungi ja - itu kan tugas wartawan.

Ustaz Yaacob - Penulis Karya Bistari. Yang seronoknya jawapan dia memang panjang lebar, pergh! senang nak buat artikel. Yang susahnya jika responden tak tau nak jawap apa, dah soal macam2 pun sepatah2 jawab. Nangis!

4 muka surat ok, jenuhla Ustaz nak pose. Haha

Topik ni kalau ikut isu semasa memang best tapi kekadang ada juga topik lain tapi tetap sesuai untuk dibaca. Mula2 memang rumit nak edit artikel dia, hauk. Tapi dah lama lepas aku edit, penulisannya makin bagus.

Kardigan labuh - diingatkan supaya dipakai oleh mereka yang bertubuh tinggi lampai supaya tak sapu lantai. Kalau tinggi ala2 pakai ja lah kardigan yang paras peha tu. Baju ni asalnya owner sukses satu ketika dahulu tapi kemudiannya stop - pecah partner - Langit tak selalu cerah ya.

Lawa kan. Shooting di Atsmophere Seri Kembangan. Tak banyak opis buka lagi, so senang lah nak photoshoot tu.

Yang ni aku amik dari butik Physicon Bangi Central. Butik vendor. Baju dorang cantik2, harga pun. Haha. Topik kali ni ialah pleated. Jenuhla mak r&d dengan google nak tau jenis2 pleat. Pastu kena dapatkan dari pelbagai sumber. Apa pun, zaman media sosial ni memang agak senang compare dulu. Taip ja, semua ada. Kalau dulu, kena tanya designer, ni apa bla2, buatnya designer ok takpe, Yang kekwat? Hmmm

Props semua kena cari sendiri. So kena rajin cari reference. Bagi aku yang penting kena cari model yang pandai pose, pandai ikat shawl sendiri. Sebab? Kami lagi banyak benda lain nak fikir macam lighting, konsep, baju dll

Grid - kotak2 & tudung sarung. Ya lah tak semua orang suka belit2 shawl, dengan jarum, dengan tak jadi. Pilihannya ialah tudung sarung. Ada orang kata tak trendy kan? Eh! takpa. Janji diri sendiri ok uols.

Yang ni pun sama ok. Seb baik tempat ni macam sunyi ja. So background cantik tanpa lalu lalang orang. 

Ni kolumnis juga. Dia penulis buku. Dia kaitkan 99 nama Allah (Asma ul-husna) dengan peristiwa yang berlaku sekeliling kita. Yang bestnya dia kaitkan dengan golongan belum Islam (ada orang guna Non Muslim @bukan muslim tapi ada satu ustaz tu kata asal usul manusia semua dari anak Adam, jadi mereka yang tak peluk Islam lagi dipanggil belum Islam, bila dah peluk, kita panggil revert bukannya baru masuk) - paham ke tak paham? buat2 pahamlah ya

Ustaz Khairul Naim mengupas perlbagai persoalan agama

Ok, yang ni terus terang bukan aku yang interview dia, Wartawan Majalah I yang interview dia, so aku masukkan storynya ke dalam sini. Kalau tengok kat fb pun memang dia sayang sungguh isteri dan dakwah kita semua dengan lemah lembut.

Ustaz Ebit Liew yang penyayang & lemah lembut

Artikel yang kelakar lak dah. Kena baca k

Pening juga nak buat artikel ni sebenarnya. Bukan apa, bila dah setiap bulan buat topik, kadang2 rasa macam eh! ni pernah buat, tu dah penah siar, so apa yang belum. Eh! Yang seronoknya boleh dengar live pengakuan ibu2 menidurkan anak mereka camna. Yang ni aku pilih rawak ja orangnya

Siri kedua ruangan masak2 oleh Finalis Nur. Yang pertama tu namanya Adasandha aka host lokasi memasak. TQ Ada. Dia ni ZIN = Zumba Instructor Network, memang kaki sihat ni, dia masak pun yang sehat2 ok. Siap ada potongan buah2an yang sangat sedap. Pemilihan bahan mentah pun memang dia betul2 particular. Yang tudung kuning tu Syue, Dia hias paling cantik & nampak kesungguhannya masa menghidangkan. Arkitek yang akhirnya bercinta dengan photographer kitaorang. Part ni paling kelakar, masa photoshoot gaduh2, last melekat-dah rupa cita hindi dah

Yang masak spageti olio ni namanya Didie, dia peguam. Masa casting memang lah dia biasa2 ja, maksud aku takde komersial pada dirinya. Malahan bos2 aku pun nak pilih orang lain, tapi aku yakinkan management yang dia brilliant. Mungkin dia tak lawa sangat tapi IQ dia best, petah bercakap. Tengok2 masa final dia dapat Ikon Integriti dan memukau semua orang. So, kena tengok semua aspek ok. Yang sebelah ni pula cikgu Izyan, ajar English sekolah rendah, lemah lembut ja orangnya dan selalu bagi kerjasama baik. Ramai yang target dia menang tapi tu lah, dia gugup masa final tu.

Yang shooting resepi tu aku buat hari sabtu. Yang ni lak hari ahad. woohooo.. weekend keja ok, nasib baiklah anak2 dah besar, so aku boleh tinggal dorang dengan ayahnya tanpa risau. Siapkan makanan, entertaiment, pandai2lah handle diri sendiri k. Ok, yang ni kami buat aktiviti bersama contact lens Freshkon, ada games dan lain2. Best, dorang pun cantik & lemah lembut ja orangnya.

Aku jadi emcee, tapi pic emcee takda lak. Cantik kan semua orang pakai busana Umi Riaz ni. Masa ni sorang takda Dr.Lea sebab keja, dia sambung study tu yang agak susah sebab ni buat hari Isnin. Penat weh 3 hari berturut2 buat assigment.

Mereka bersama busana masing2.







Ni masa sidang media nak perkenalkan finalis. Semuanya cantik & berbakat2 belaka. Alhamdulillah, dah matang semua, jadi takdalah susah nak handle semua.  Lepas sidang media, dorang kena photoshoot merakamkan cerita fasal diri sendiri, pastu melawat sekitar karangkraf.




Dalam ramai2 finalis ni, cuma 2 orang ja yang bujang. Yang lain semua dah kahwin dan ada anak 2 at least. Cubalah teka mana satu.


 
Tengok macam best ja kan, mudah ja, preparationya. huhu..haha...sendiri cakap, sendiri jawab. Mak ada dalam tu lah plak. Haha..cer cari, yang paling selebet tu lah (maklumlah depa semua lawa2 kan)

 Jadi, dengan kesibukan aku, tu yang macam tak sempat nak menaip novel. Bayangkan siang bekerja, pastu shooting, pastu siapkan story, malam dengan suri rumah, jadi cer habaq mai, bila masa aku nak bertenang & cari ilham?
Maybe ilham ada, tapi masa? Kreativiti? Semua dah macam tertumpah pada kerja, orang lain mungkin lain sebab menulis bukan kerja asasi, tapi aku? Sekian bebelan hari ini.

Wednesday, 29 June 2016

Januari 2016

Memandangkan kita berada di dunia digital, jadi aku terfikir untuk 'transfer' segala hasil karya aku dalam bentuk digital juga (bukan sekadar kertas bercetak-walau sebenarnya sayang gila dengan bahan2 ni, manalah tau almari dah nak runtuh kan, banyak sangat lak majalahnya) - panjang lak menceceh.
Maklumlah, kena ikut trend semasa. Jadi yang terdekat ni aku copy tahun ni punya dulu (sebab yang lama kena selongkar dulu-nak cari Pesona Pengantin lagi). Ini sajalah yang boleh aku lakukan untuk manfaat bersama.
Ya lah, orang sekarang jarang dah nak pegang majalah. Kalau pegang pun baca sekali ja, pastu simpan. Yang selalu baca kat tangan korang tu ha - smartphone. Jadi, inilah ceritanya. Jeng3

takda pic yang cantik. pakai kamera phone jah. nect time kualiti dipertingkatkan. Ni cover Belle Alyahya (owner Bella Ammara - brand yang tersohor di kala ini - dorang laki bini buat bisnes & sukses wei -buatkan ramai yang nak jadi usahawan kan? tapi tu lah, tak semua kuat - lagi2 aku - separuh jalan)

Ni kira fokus / sorotan utama kami untuk isu Januari 2016. Maklumlah Gen X & Gen Y memang budayanya berbeza - penulis dah tentu lah editor. Gambar mak ada sebelah kanan, no.2 - haha

Budak ni aku dapat dari casting - pastu ajak untu photoshoot Bual Muslimah (3 orang), tapi sebab dia antara yang bijak cakap, fluent English uols, pastu muda lak tuh, keja kat company International, jadi dia orang yang sesuai untuk kolum ni. Pendapat dia - baca artikel

Pengurus Jabatan Sumber Manusia Kumpulan Media Karangkraf, Ahmad Hamda Mohamad - bercerita dari perspektif majikan dan menyatukan dua2 generasi. Menarik sebab dia mengalami kedua-dua generasi & katanya gen Z pun bakal memasuki pasaran kerja tahun depan - *oh! mak dah tua rasanya*

Ni kolumnis membicarakan pasal kewangan. Aku jumpa thru internet lah, selidik latar belakang dia, pastu interview fokus dulu. Sebab dia bercakap aspek kewangan dari perspektif agama, so memang sesuai untuk kolum Majalah Nur. So on, dah hampir 3 tahun kot menulis di Majalah Nur.

Ni fesyen - Baju & shawl by Hijrah Couture, lokasi Putrajaya - haha - lokasi yang selalu jadi pilihan sebab banyak tempat menarik dan takda guard nak halau. Maklumlah, if lokasi yang kita minta tak dapat, memang fikiran kena cargas, terus zaaas ke sini Ini biasanya kalau kita nak konsep korporat, ok. pastu tengok ramai lak butik ig guna lokasi sini kan?


konsep kasual - sesuai buat jenjalan. Masa shooting ni panas weh. lit2, tapi tak sepanas sekarang lah, so kena pandai pilih model mata bulat. Kalau dapat yang sepet kan, tak nampak apa lak. ken

Konsep oren = jingga. nama jingga pun ada macam2, jadi kenalah matchkan dengan kaler baju yang dipakai. Barulah tau cantaloupe ke apa

oren ni sebenarnya sesuai untuk kulit putih, kalau macam hitam manis ni pilihlah kaler2 natural - selamat dipandang

tema dia polos. So match la macam mana sekalipun janji polos


ada corak skit tapi jadilah, yang utama masih polos
baiti jannati yakni keluarga bahagia - susah juga nak dapatkan kolum camni sebenarnya, sebab ciri-ciri dia keluarga yang mengamalkan Islam dalam kehidupan. Camna nak cari dan tau orang tu buat itu ini? Based on reccomendation

sambungan baiti Jannati

Kolumnis Cik Mat cerita pasal suami isteri dalam bentuk kelakar. dapat inspirasi dari sifu Bos Jalil

Zon mama - Kolum internet tapi setiap bulan kena interview 2 ibu tanya fasal topik ni. klik gambar untuk lebih jelas
selain fesyen, interview & artikel, kami kena cari contest juga. Supaya ramai yang membeli dan tertarik nak join contest ni. Yang ni suplemen kesihatan,
masa ni tengah sibuk dengan aktiviti Finalis Ikon Nur, so salah satunya ialah finalis kena memasak. 11 Finalis bagi 4 orang setiap bulan, so ada 3 isu aku kena buat. Selain cantik mereka juga pandai memasak tau.
Makanannya pun sedap k.


Ok itu saja buat masa ni. Kena rajinkan diri lah untuk share ilmu. Maklumlah akak2 ni generasi X so memang suka pegang majalah. Tapi disebabkan tak nak ilmu tu hanya pada pembaca majalah saja, so akak share disini. Boleh juga belek bila2, cuma kualiti gambar lah kualiti kamera phone. Jumpa lagi k

Wednesday, 15 June 2016

5 Majalah lagi ditutup :((

Peristiwa ni sudah berlaku 2 bulan nan lepas. Namun desas desus dah dengar bertahun bahawasanya ada 5 majalah akan ditutup. Jadi, bermulanya teka-teki dikalangan journalist & rasa kecut perut. Ada yang kata itu & ini. Oh! tidak.
Jadinya selepas dah nyata, stiap majalah dipanggil untuk diterangkan dalam beberapa slot berasingan untuk dinyatakan sebab & musabab. Antara majalah tersebut ialah ;
1)Dara.com (ini kira adik bongsu dalam grup Hijabi, sedih wey)
2) Rapi (Majalah Kesihatan)
3) Klik (Kpop berbahasa Melayu)
4) Umpan (majalah lelaki - memancing)
5) Dapur Impiana

Secara umum, isi kandungan sangat bagus. Kami ada pengkhususan untuk setiap crowd. Macam dara untuk remaja bertudung dari umur semuda 14 - 23, Rapi pula untuk wanita yang aktif, nak tau resepi sihat dll. Klik memang tengah top meletup sebab Kpop kan. Even masa lawatan budak2 sekolah pun, masa dorang masuk Mall, dorang akan beli Klik sebab nak dapatkan poster artis Kpop tu, Umpan sebab antara majalah yang dekat dengan pemancing, dapur lak inspirasi nak dapatkan dapur cantik. Dengan semua pembahagian pembaca pun, masih kena rehat? (istilah yang lebih lembut)

Ya, aku sedih sebab circulation memang agak menurun, tapi masih dalam tahap okey sebenarnya dalam situasi ekonomi yang malap camni, yalah, majalah kena GST okey, - katanya bukan termasuk kategori bahan bacaan(japgi aku ulas fasal kenapa) tapi sebab iklan takda - so takleh nak survive. Sedih kan?

Kenapa ini berlaku - antara faktor utama ialah pabila media sosial/peranti mudah alih/gajet/internet telah menjadi perkara biasa bagi semua orang. Boleh dikatakan majoriti ada smartphone. Jadi dah tak perlukan bahan bacaan yang perlu dibeli dengan alasan ; leceh, kena beli, tak tau mana nak simpan, buat apa beli kalau boleh baca saja di Facebook. - alasan utama.

Sedih wey. media printed mengalami kejatuhan. Sepanjang aku dalam industri media selama 15 tahun ini, aku menyaksikan banyak majalah dicipta & ditutup. Itu adalah kehidupan. Majalah Radiance, Bintang Kecil, Yezz, Midi, Libur dan beberapa lagi rasanya oh! Y? Y? Adakah kita sudah tak memerlukan bahan bacaan bentuk fizikal? Kita tak mahu merasa membelek helaian kertas? Sebab dah terlalu biasa mencari bahan di fb serta media sosial lain seperti Siakap Keli, Oh Bulan, Oh Media dan lain2?

Nasib aku & rakan2 lain masih belum tau. Tapi kami sedang berjuang sesungguh hati - promosi, cari hadiah, turun padang dan lain2. Ya, cuba. Masih mahu menulis dan memainkan tarian pena. Tetapi jika itu ketentuan, harus redha

Tuesday, 14 June 2016

macam nak tukar blog tapi...

9 hari puasa
nak citer macam2 tapi satu2 ya.
Sekarang ni macam nak tukar template blog. Banyak rupanya template free tapi itu lah, nak tukar kang tetiba tak jadi, pastu yang asal lak hilang. Mau nangis. Wa haha. Nak kena upah jia jugalah. Buat sementara ni, pakai mana yang ada ja.

Berbalik fasal puasa. Alhamdulillah tahun ni budak2 macam dah boleh puasa penuh. Walaupun adakalanya macam banyak psikologi nak kena pujuk tapi berjaya dorang buat. Ok, itu saja. Maklumla. If bukan depan pc, banyak ja idea, kalau depan blog sendiri, lost.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013