Saturday, 10 June 2017

Tip yang menakjubkan - pelbagai cabang bisnes

#WiTM
5 Steps
~ S.O.P Pitching System
1. Intro - Money follow confident
+ 10,000 jam > talk
+ 10,000 jam > penulisan
.
Table Talk
Katakan bisnes u jenis face to face
+ Kereta
+ Takaful
+ Mesin air
+ Unit trust
.
+ Kebiasaan kalau buat full explain berapa minit?
+ Katakan 20 minit ...
+ Untuk dapat confident > u kena berlatih 20 minit
+ Cakap dengan dinding / patung / cermin ^_^
+ U kena berlatih beribu-ribu kali
+ Baru confident itu akan datang
+ Daripada u perlu lihat kertas
+ Sehingga sampai level u tak perlu lihat kertas
+ Apa u cakap sangat lancar mengalir macam air
+ Lepas u da sampai level > teruskan lagi again, again n again
+ Ini baru gaya orang nak buat banyak duit
+ Dia akan berlatih beribu-ribu kali
+ Average people xkn buat macam ni, tapi impian ke langit
+ Banyak mana duit u nak, latihan mesti align > baru dia jadi
.
+ 5 Steps ni bukan untuk u sahaja
+ In future u ada agent > u akan guide benda yang sama
+ Agent tu kena cerita depan u beribu-ribu kali
+ Dari perlu lihat kertas sampai tak perlu lihat kertas
.
+ Salah satu social intelligence = Transfer believe
+ Kalau tak buat latihan > xda confident > x dapat transfer
+ Selling ni sebenarnya simple > just ramai xda confident
+ Xda confident sebab tak pernah buat latihan
+ Macam bawa kereta > Nobody terus confident 1st time
+ U kena bawa banyak kali > Baru confident itu wujud
.
+ Selling sebenarnya bukan isu duit dari client
+ Isu yang sebenar > seller xda confident
+ Sebab tu dari saat yang pertama > spirit/core client da detect
+ Dia just tunggu u habis cerita > then "next time" > i tak minat u ^_^
.
+ Kalau u join Network Marketing
+ Setiap pagi dan petang kena buat latihan explain
+ Kalau produk tak bertukar > berminggu-minggu
+ U kena cakap benda yang sama ...
+ Bila u naik jadi leader > U kena train team
+ U cakap dia dengar > Then dia ulang
+ Kalau u ada 10 orang team > u kena cakap 10x
+ Dan 10 orang tu akan ulang benda yang sama
.
+ 5 Steps ni bukan skrip and u jadi robot ^_^
+ Tapi setiap steps ada kaedah yang tersendiri
+ U just perlu faham dia punya flow
+ Intro > Present > Short Story > Closing > Rehash
+ Kadang-kadang kena berlakon > U jadi seller
+ Kawan u jadi > Client
+ Then kena tukar pasangan untuk buat latihan 5 steps
+ Kalau 3 minggu > 3 minggu la kena buat latihan yang sama
+ End of the day > bila jumpa client
+ Words akan keluar macam air
+ U punya cakap akan jadi sangat professional
+ Client akan impress > dengan cara u explain
+ Mistake yang banyak berlaku dalam normal business system
+ Dekat rumah > baca lebih kurang > jumpa client baru cerita
+ Ini yang berlaku > cakap xda confident
+ Kesan > sales akan sangat sikit
.
Bisnes Online
Katakan u buat promosi melalui Facebook
+ Tudung
+ Langsir
+ Kosmetik
+ Makanan
.
+ Kita ada 7 why ..
+ Kalau masuk facebook baru nak fikir idea
+ Memang u xkan buat banyak duit
+ Bertahun-tahun Bisnes + Lifestyle u xkan berubah
.
Yang sepatutnya u kena buat ialah
+ 7 Why > No. 1
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
+ 7 Why > No. 2
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
+ 7 Why > No. 3
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
...dan seterusnya
.
+ Buka Notepad
+ Daripada 1 why .. macam-macam cerita u boleh design
Ini contoh
~ Cara 1 - MEDITATE
~ Cara 2 - EXERCISE
+ Meditasi > Just meditasi
+ Senaman > Just senaman
+ Kenapa bila i menulis > Boleh timbulkan keinginan untuk apply?
+ Sebab i kaji banyak benda, video, google, tulis nota
+ URL > dari blog semua i simpan
+ Bertahun-tahun kumpul data
+ Sejak 2013 > Until Sept 2016
+ Like tak banyak > Tapi i tulis je panjang2
+ Masa tu i tahu x banyak orang baca > but i dont care
+ I ada tajuk, da buat research > i just tulis panjang2
+ Why? Sebab latihan 10,000 jam ...
+ End of the day > Tak perlu buat nota ^_^
+ Pilih sahaja tajuk > research sikit-sikit dekat google
+ Idea akan mencurah-curah datang semasa menulis
.
+ To be success dalam bidang penulisan
+ U kena menulis dan terus menerus menulis
+ U kena belajar buat explain dengan language tersendiri
+ Salah pun xpa .. ^_^ ... Sebab ini memang dunia bisnes
+ Ini bukan sekolah / bekerja > salah kena maki
+ Dalam bisnes lebih banyak mistake > lebih banyak u belajar
+ Bila masa berlalu > Minda u akan jadi canggih
+ Dan penulisan u akan sangat sedap dibaca
+ Lebih banyak u tulis > kena ada structure 7 why
+ U akan jadi lebih faham apa yang u tulis
.
Minggu 1
+ Day 1 - 7 why no. 1
+ Day 2 - 7 why no. 2
+ Day 3 - 7 why no. 3
+ Day 4 - 7 why no. 4
+ Day 5 - 7 why no. 5
+ Day 6 - 7 why no. 6
+ Day 7 - 7 why no. 7
Minggu 2 ...
Minggu 3 ...
Minggu 4 ...
Minggu 5 ...
Minggu 6 ...
etc ..
.
+ Jangan fikir fasal duit
+ Jangan fikir fasal like / comment
+ U punya kerja ialah menulis dan terus menerus explain your 7 why
+ Sampai tahap termimpi-mimpi 7 why tu ... ^_^
+ Sampai u punya consciousness terbuka
+ Baru u sampai level dewa kayangan
+ U akan sampai tahap > info2 tu semua sudah sebati
+ Masa tu baru penulisan u clear as crystal
.
+ Facebook ni macam mesin ATM / unlimited money
+ Problem tak kumpul data > x buat latihan > xda 7 why
+ Bila xda idea > U akan menulis benda-benda yang mengarut
+ Bila nak cerita tentang poduk sendiri > Malu-malu kucing
+ In the long run > Pembaca u nampak u xda confident
+ So, dia xnk beli dari u ..
+ Your 7 why ... hard sell or soft sell or influence sell
+ Benda-benda ni semua u langgar jer .. orang x suka xpa
+ Orang nak unfriend pun xpa yang penting u dapat belajar
+ At the same time > buat nota > kumpul data > baca buku selling
+ Lama-lama u dapat tune > da boleh jadi artist mcm i ^_^
+ Confident > datang dari latihan > No latihan = No money
.
2. Presentation - Money follow feel/soul.
Cara dapatkan 7 why
~ Ambil kertas
~ Letak dekat dinding
~ Tulis tajuk / produk
Tulis 7 benefit for (produk u)
1. _______________
2. _______________
3. _______________
4. _______________
5. _______________
6. _______________
7. _______________
+ Tak perlu fikir
+ Tak perlu pecahkan kepala
+ Biarkan idea tu datang dengan sendirinya
+ 7WhyESM > idea datang dalam masa 1.5 bulan
+ Cepat atau lambat bukan persoalan
+ Yang penting > kita nak idea tu datang secara spontan
+ Idea yang macam ni yang mahal
+ Yang berpotensi > menjana beribu-ribu-ribu-ribu ringgit ^_^
.
At the same time
+ Tentang stand for something.
+ https://www.youtube.com/watch?v=BeZdUuJwues&t=6s
+ Tentang talk about feelings.
+ https://www.youtube.com/watch?v=JnaLUGCoXUI&t=2s
+ Download ni
+ Lihat setiap video 300x
+ Tujuan 300x > untuk latih subconscious mind
+ Kita nak bypass conscious mind > terus ke deep level
+ 1 kali u lihat rasa sudah faham > itu ego > tak boleh pakai
+ Ego tu la yang membuatkan ramai orang hidup miskin sampai tua ^_^
+ We dont want knowledge > we want system
+ Sistem suggest 300x > just buat > jangan tanya why.. why.. why..
+ Jangan tanya > sebab explain macam mana pun xkan faham
+ Nobody boleh fahamkan > sehingga u lihat 300x baru akan faham
+ Lihat catit nota > Lihat catit nota
+ 300 kali lihat > 300x kena catit nota
+ Again, kalau u nak duit yang luar biasa, latihan kena luar biasa
+ Usahawan G80 xkan buat kerja2 mcm ni, tu sebab sampai tua x menjadi
.
Tentang produk
+ Subjek : Bisnes Kereta
+ U kena kaji semua jenis kereta dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Tudung
+ U kena kaji semua jenis tudung dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Kosmetik
+ U kena kaji semua jenis kosmetik dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Baju
+ U kena kaji semua jenis baju dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Insurans
+ U kena kaji semua jenis insurans dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes To Bisnes
+ U kena kaji semua teknik-teknik bisnes dalam dunia ni
.
Ada peminat nak buat bisnes lembu
+ Ok, i nak u cerita fasal lembu
+ 7 hari 7 malam > cerita fasal lembu sahaja
+ I xnak dengar bisnes lembu
+ I just nak tahu fasal lembu sahaja
+ Kalau tak boleh cerita 7 hari 7 malam
+ U xkn boleh jadi kaya sampai bila-bila
+ Kalau dapat duit sikit-sikit itu kira luck
+ Kita xnk luck, sbb luck x selalu datang
+ Tujuan kita kerja keras > untuk design success tu
+ Kalau bertahun-tahun u kaji fasal lembu
+ Kalau u success > orang kata memang u layak berjaya
+ Sebab dia lihat macam mana u bersusah payah bertahun-tahun
+ Berbanding xda hujung, xda pangkal, tiba-tiba buat duit dalam 2-3 tahun
+ Lepas tu bajet da master dalam bisnes, rasa diri da pandai
+ Kajian i 2-3 tahun buat bisnes, terus menjadi dapat banyak duit
+ Orang macam ni selalu akan stress dalam bisnes
+ Mostly x ramai macam ni, average 10-15 tahun or lebih baru buat duit
+ Orang macam ni lebih stable n kurang stress dalam bisnes
.
Type of success
+ Success by design & success by luck
+ Adalah dua perkara yang berbeza
+ Kalau u buat kerja 2-3 tahun sudah success
+ Nop.. itu bukan sucsess .. itu nama dia luck ..
+ Kalau u buat kerja 10-15 tahun baru terkial-kial nak success
+ Ini nama dia success by design ... ^_^
+ Success by luck akan kerap jatuh, emosi diri tak kuat
+ Sebab dia tak rasa susah payah ...
+ Success by design ada kemanisan dalam success tu
+ U akan keep growing sbb akar tunjang telah kukuh dalam diri
+ Kalau u ada banyak duit, tapi xda kemanisan dalam kehidupan
+ Itu maknanya u success by luck ... u akan sentiasa rasa tak cukup ...
+ Kalau bertahun-tahun u buat kerja u dapat RM1 sahaja
+ U boleh rasa kemanisan dalam RM1 tu ... dia punya feel tu berbeza ..
+ Ramai right u lihat orang buat banyak duit > tapi ada some missing
+ Dia sendiri pun tak tahu dekat mana missing tu .. sbb success tu luck ..
+ Tu sebab kalau u da follow i lama, u akan tahu i x pernah cerita shortcut
+ U kena buat itu, kena buat ini, planning 3-5-7 tahun ..
+ Sebab i tahu apa beza success by design vs success by luck ..
+ Kalau tak buat banyak kerja, 2-3 tahun success, itu semua luck .. ^_^
.
Business structure
+ Production
+ Marketing
+ Management
.
Subjek : Kosmetik
+ Jangan masuk part marketing kalau u x tahu semua jenis kosmetik
+ Siap dengan sejarah 100 tahun kebelakang n 100 tahun ke hadapan
Subjek : Unit trust
+ Jangan masuk part marketing kalau u x tahu semua jenis pelaburan
+ Siap dengan sejarah 100 tahun kebelakang n 100 tahun ke hadapan
* Btw, tak perlu la sampai 100 tahun .. ^_^
* Benda ni just nak bagi message, u kena tahu banyak perkara
.
Kenapa ramai usahawan tak buat banyak duit?
+ www.i-moneymagnet.blogspot.my
+ Ini barang i kaji 2 tahun ...
+ www.ebookspiritualmarketing.blogspot.my
+ Ini barang i da kaji 5-10 tahun sebelum idea muncul ...
+ Maknanya apa?
+ Maknanya untuk produk sahaja u kena kaji bertahun-tahun. ^_^
.
Subjek : Perfume
+ Adakah u peminat perfume sebelum ini?
+ Berapa tahun u kumpul data + buat analisis + uji-kaji?
+ Adakah u boleh cerita 7 hari 7 malam tentang perfume?
+ Tu sebab kita lihat ramai usahawan tak buat banyak duit.
+ Reason dia ... DATA tak banyak ...
+ Bila DATA u tentang sesuatu produk tak banyak Facebook = Merapu
+ Kalau susah sangat nak buat duit
+ Itu tanda data tak cukup banyak.
.
Effect dari data tak cukup
~ U kena guna testimoni
~ U kena guna result
~ U kena guna benefit
~ U kena psiko sana
~ U kena psiko sini
+ Benda-benda ni sebenarnya tak perlu
+ Untuk buat jualan produk tu
+ Kalau ... u ada banyak DATA ...
+ Daripada penulisan u sahaja pembaca sudah boleh feel something
+ Ada orang tulis tentang satu topik > u xda mood nak baca
+ Ada orang lain, topik yang sama, dia tulis u boleh layan berjam-jam
+ Ini semua cerita
+ Bertahun-tahun dia telah kumpul data
+ Yang u lihat wall / fanpage gersang
+ Itu semua kes tak rajin kumpul data
+ Bila xda data > penulisan semua mengarut
+ The law of cause and effect ..
+ 6-7 bulan promote produk > tiba-tiba nak jadi kaya > tak realistik
+ Minima 3-5-7 tahun u jual penapis air > baru boleh cerita fasal duit
+ Dekat sini xda cerita 4-6-12 bulan to be success
+ U nak berjaya dalam beberapa bulan > u kena baca wall orang lain
+ Dekat sini kita cerita minima 3-5-7 tahun to design your success
+ Bila design something yang realistik, naik dari bawah, ok u ready ..
.
+ Daripada penulisan u 2-3 hari orang lepak dekat wall
+ Spirit / Soul pembaca sudah tahu > Ini orang memang master
Tesis bisnes
+ Sila buat kajian produk u sebanyak 500 pages
+ Nanti u akan dapat title 'artist' macam i. ^_^
+ U kena beli A4 paper > bindingkan cantik-cantik
+ Then tulis tangan, sama macam orang buat tesis tu ...
+ Walaupun produk u = kuih raya ^_^
+ U kena tahu sebelum merdeka (1957) apa kuih raya dia orang
+ U kena interview orang-orang tua tentang kuih raya
+ U kena kumpul semua data tentang kuih raya satu dunia ni
.
+ Lebih banyak u tahu tentang produk
+ Feel/soul u akan jadi semakin besar dia punya WAVE
+ The only person yang cerita kuih raya ialah wall u
+ Baru ramai orang suka dekat wall u
+ Kalau data tak cukup, 4-5 bulan masuk facebook wall tak meriah
+ U rasa stress, kecewa, ini semua mindset yang mengarut
+ Ini datang dari u baca benda yang mengarut, dari orang yang mengarut
+ Success adalah u kena buat kerja keras siang malam, no shortcut
+ Next time orang cerita tentang success, tapi x kata kena kerja keras
+ Tu sebab u da follow dia bertahun-tahun, success tu tak muncul lagi ^_^
.
Product
+ Siang tadi (9/6/2017) i tanya peminat tentang produk dia
+ Dia sebagai agent > then copy paste benefit dari owner produk
+ Bila copy paste > Ayat tu akan jadi mati
+ Ayat tu xda feeling / soul bila pembaca wall u baca
+ Apa berlaku > wall u akan jadi gersang
+ Kalau nak explain produk > it don't work that way ....
+ Kalau nak jual produk, kena cerita siang dan malam bertahun-tahun.
+ 7 why > kena tampal dekat dinding
+ Bagi info tu melekat dalam kepala
+ Then u tambah lagi data n material dari semasa ke semasa
+ Macam i cerita tentang intro > presentation > short story
+ Macam-macam data i cerita semata-mata nak explain tiga tu sahaja
+ U punya 7 why / 7 benefit juga sama
+ Setiap 1 benefit u kena support dengan macam-macam cerita
+ Baru dia menjadi ,,,
+ Baru u akan buat banyak duit ...
+ Kalau u x ada data untuk support
+ Tu sebab wall tu mati > pembaca jadi tak minat dengan produk
.
Agent
+ Kalau nak cari agent dekat wall kena explain panjang lebar
+ Tentang company, product, market, sop, training, saiz pasaran, analisis
+ Baru penulisan u akan hidup ...
+ It work this way .. ^_^
+ Kalau u sediakan copywriting yang bagus > copy paste dekat wall
+ Then siap buat FbAds ... supaya ramai agent datang dekat u ..
+ Tu fasal cara tu tak menjadi..
+ Sebab .. it don't work that way ....
+ Kalau wall u macam i ok .. 8 steps .. 5 steps .. 4 steps .. ^_^
+ Cerita Network Marketing, Attitude, Sales, Phases, System, etc ...
+ Baru ada harapan dengan "success by design" macam ni ..
+ U ada stand for something .. pembaca u ada feel something ..
+ Kalau ambil mudah, 2-3 bulan agent tu lari, sbb xda feel/soul ..
+ Then u kena cari agent yang baru, again, again n again .. penat jer ...
+ Video cerita tentang feelings tu kena faham betul-betul ..
+ Nobody suka buat kerja or bisnes, itu ini, dalam hidup ..
+ Manusia rela paksa buat kerja or bisnes untuk duit ..
+ Duit untuk apa? Hidup, kawin, family, shopping, impian, travel, etc ..
+ So dekat wall 70% kena cerita fasal benda ni, baru orang turn on.
+ Kalau u cerita 100% bisnes, bisnes, bisnes .. lama2 orang akan turn off ..
+ Da sampai leader .. banyak topik lagi kena belajar ..
+ Skill bisnes & skill leadership adalah dua perkara yang berbeza ...
+ U tak boleh guna knowledge untuk menjual > untuk cari agent
+ U perlukan knowledge yang berbeza > Google "How to recruit agent" ..
.
3. Short Story - Money follow MOVIE personal touching.
+ Kalau tak buat latihan > penulisan u mati
+ 2-3 hari orang datang da boring
+ Sebab selama ni u just copy paste
+ U tak latih diri menulis dan terus menerus menulis
+ Short Story > 1 saat.
+ Short Story > 15-20 saat.
+ Short Story > 3-4 minit.
+ Short Story > 20 ++ minit.
+ Short Story > sepanjang tahun.
+ Untuk buat banyak duit > sepanjang tahun u kena menulis
+ Orang suka, orang tak suka, like sikit or banyak > just tulis
+ Ramai orang putus asa selepas 2-3 tahun produk tak jalan
+ Basically u kena melepasi tahap 3-5/7 tahun baru dia akan jadi
+ U kena bersusah payah dengan produk tu bertahun-tahun
+ Baru bisnes tu akan menjadi, 2-3 tahun x menjadi itu normal
.
Sebelum 3-5 tahun just siapkan kapasiti / aset
+ Asset blog
+ Asset database
+ Asset knowledge
+ Below 3-5 tahun u fikir fasal duit
+ U akan mudah blow, kecewa, putus asa, stress, etc ..
+ Bisnes below 3-5 tahun JANGAN FIKIR FASAL DUIT
+ Kerja u ialah kuatkan TAPAK / aset dahulu
+ Selagi tapak tak kuat, bangunan 5 tingkat xkan muncul
+ Ramai orang nak terbang tinggi, tapi tapak xda, tu sbb x menjadi
.
+ Ideal client suka membeli dari master unit trust
+ Bukan daripada promoter unit trust
+ Ideal client suka membeli dari master kencantikan
+ Bukan daripada salesman kosmetik
+ Ideal client suka membeli dari master hiasan rumah / id
+ Bukan daripada penjahit langsir
+ Ramai orang tanpa sedar dia sedang jadi salesman tanpa sedar
+ Tu sebab bisnes tu x boleh pergi jauh ..
.
U kena jadi consultant macam ni ...
+ "Sekali sekali ade org drop komen di status
berdebar debar rase. Takot di tanye ape ape tak
boleh nak jwb. Betul la en artias.
Semuaa benda kena tahu. Bila ckp psl anak.
Sakit demam makan cara ckp cara main emosi
semuaaa kena tahu xboleh nak ckp oh..
saya suka part main main dgn budak je...
part part lain tak amik tahu..
buruk la kan kalau ckp mcm tu.. huhu...
hidup ni mmg saling berkait satu sama lain"....
+ Macam peminat i tulis ni ..
+ Ideal client hanya akan datang kepada master parenting
+ Maknanya u bukan just jual buku, ebook, barang baby
+ U kena master everything baru boleh jadi artist mcm i .. ^_^
.
+ Kalau u penjual kereta
+ Air Cond i rosak > i tanya > u boleh rekomen mekanik yang bagus
+ Kalau u penjual baju
+ Seluar i kena swinggum u boleh settlekan
+ Kalau u buat bisnes pelaburan
+ I tanya 10 kaunter > u boleh beri report 5 tahun kebelakang
Walaupun i xnak beli produk u ... ^_^
.
+ Apa akan berlaku ialah ..
+ Bila kawan i ada masalah baby > i akan refer dia dekat u
+ Problem ramai orang ialah > mereka just nak duit
+ They never fall in love / master with their produk / industri
+ Bila data, knowledge, material, tentang produk tak banyak
+ Orang tanya u reply merapu, orang xkan rekomen u
+ U hanya boleh pergi jauh bila sampai level orang rekomen
+ Ini datang dari u kena banyak buat analisis & kumpul data & membaca
.
Kalau u x master tentang produk
~ Pembaca ideal xkan rekomen wall u
~ U xkan boleh buat trigger
~ U xkan boleh buat duit
~ U akan hidup miskin sampai tua ^_^
.
Peluang untuk buat duit sebenarnya terbentang luas
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena tulis 700 artikel
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena kumpul 3,000 database
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena baca 300 buku2 selling
Selagi tak lepas .. u kena duduk dekat situ sampai tua ..
Anggap ini sebagai KPI tangga 1 ..
Kalau lepas .. ok welcome to the club ^_^

Dipetik dari FB inchehujan


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013