Saturday, 23 April 2016

Kecil hati dengan anak?

Normal kah perasaan itu?
Setelah apa yang kita lakukan untuk mereka?
Secara jujur.. aku tak nak fikir benda2 ni - rasa semak!
Barulah paham cabaran mak ayah dulu2 nak didik anak2 yang macam2 ragam ni. Hauk-bukan senang okey. Dulu cabaran tanpa gajet - risau anak kat luar. Sekarang dugaan dalam rumah, gajet pun sama gak. Dulu, cabaran masa budak2 lain. Sekarang budak nak jadi remaja pun lain. Risaunya.

Tapi kena buat juga - supaya mereka jadi lebih baik & soleh
Tingginya impian

Lagi sekali, aku kena akui itu adalah salah aku.
Jadi, aku kena gunakan macam2 cara untuk jadikan mereka lebih baik. Umurnya masih muda kata orang, masih boleh dibentuk dengan acuan baik. InsyaAllah


Friday, 22 April 2016

Autistik - Redha

Belum sempat tengok movie ni lagi. Katanya best sangat. Tapi sayang kurangnya sambutan berbanding movie2 lain. Memang masyarakat kita belum peka sangat dengan isu2 sebegini. Bawa istilah OKU - Orang kelainan upaya tapi secara fizikal golongan ini sama dengan budak2 lain cuma mental mereka sahaja berbeza. Tu yang sebabkan orang akan pandang pelik benda2 ni semua, konon mak bapa tak reti jaga anak2. Walhal budak tu memang ada masalah.

Aku pun macam tu, dengan Qimi, lambat bercakap tapi masa tu aku memang tak tau fasal sindrom ni. Bagi aku Qimi speech delay, so hantar Qimi ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah. Tu pun lambat, dalam setahun juga baru dapat appoiment- faham sebab q panjang. Masa enam tahun qimi pegi speech theraphy adalah dalam 3x. Masa tu tengok orang lain lagi teruk masalahnya, ada masalah pendengaran, tantrum dan lain2. Alhamdulillah, dia boleh bercakap lancar selepas tu.

Dia ada masalah tantrum, pelupa, perlu diingatkan berulang kali dan ada lagi. Aku mula mengenal masalah Autisme. Aku bandingkan masalah Qimi dengan Autisme ni. Memang ada beberapa persamaan. Aku siap nak pegi psikitari lagi sebab dia ada ciri2 tu. Terutamanya masa dia hantuk2 kepala ke dinding, risaunya time tu (masa qimi sebelum 2 tahun lagi- 2x dia masuk hospital, demam mencecah 39selsius. di PPUM dan demam ingat kuku mulut tapi bukan- di SJMC)

Tapi disebabkan kebetulan aku lak sakit dan terpaksa berulang ke PPUM, ambil darah, operation, radioaktif, semua ni membantutkan. Hantar sekolah perdana, nampak dia makin tiada simptom2 tu. Berdoa juga. Tapi ada juga kes dibuli, kesian gak, bagitahu cikgu supaya solve problem. Namun sejak2 dia masuk darjah 3 ni, makin bijak, petah bercakap, banyak bertanya, kita ja tak larat nak jawab soalan dia. Dulu2 dapat nombor 34, nombor 2 last dari belakang. ari tu dapat nombor 17 (untuk kelas keenam). Siap jadi imam untuk 3 kelas lagi. Ya Allah, biarpun ia percapaian kecil untuk mak bapa lain. tapi untuk aku ia sangat besar.

Tak boleh banding anak kita dengan anak orang. Masing2 ada kelebihan diri sendiri dan kekurangan itu yang patut ditampung. InsyaAllah

Bila semua dah resign

Kalau dulu tak terasa sangat. Tapi bila dah sorang demi sorang resign - dengan pelbagai alasan seperti buat bisnes, ikut suami ke luar negeri, dapat kerja tempat lain. Rasa itu meruntun dan bertali2. Ya-mereka pergi untuk yang lebih baik. Tapi yang tertinggal ni lak rasa sayu. Alahai. Abis nak buat camna...nak resign gak? Hehe, kalau ada duit sejuta takpa gak. nih? hutang pun banyak lagi. Kerjalah selagi ada orang nak terima dik non.


Dia down... Aku?

Beriya2 tulis - tak semua benda boleh ditulis kat media. Ni aku tulis gak..Haha, takpalah...selagi aku rasa benda tak menyentuh sisi negatif yang boleh menyentuh orang lain, aku rasa okey lagi. Lagipun, ini ja catitan yang aku ada, besh gak kalau boleh baca 2-3tahun lagi (kalau hayat masih ada). Aku rasa tak ramai pun baca diary merapu ni. haha..

ceritanya en.suami dah hampir 2mgu batuk, kemudian badan dedar2, pastu selsema lagi - dengan cuaca yang panas-elnino-ekuinoks - pastu 2-3 ari ni lak hutan terbakar sebabkan jerebu teruk okey. Aku pun dah rasa lain macam, rasa telan habuk - dahla mak ni jenis antibodi lemah. Haha- Alhamdulillah, masih ok.

Next - dengan keja takda - pastu tak sihat - stil keluar masuk sebab nak pos barang - tengok lak fb yang kawan dia beli keta baru, ada yang bercuti di oversea dengan alasan Malaysia panas sangat, macam2 lagi lah duniawi. buatkan dia rasa down. Murung, kadang2 diam, kadang2 ceria. haisy, camna nak cakap eh!

Maklumlah, aku bz kat opis, buat keja, kul 7.10 baru sampai umah, pastu sibuk dengan keja umah lagi. Kul 9 lebih baru rest, tengok whatsapp jap, borak lebih kurang-tido, huhu.

Aku bagitau dia, takyah tengok FB - kawan2 tak rasa apa yang kita rasa. Sebab mereka ada keja, mereka memang ada kuasa duit. Takyah nak pening kepala fikirkan apa yang dorang buat, beli barang apa. Buat apa sakit kepala sebab kita memang takleh dapat k?

Buat macam aku, once dah sah sakit, terus aku biarkan fb tu, dengan sendirinya fb lama tu aku tak jenguk, eh! ingat lagi tak pasword? haha. Aku malas baca sebab fb tu ramainya kawan2 opis kan? - jumpa2 tiap2 hari kot. So, takyah baca pun takpe. Pastu dengan kawan2 sekolah, kawan2 lain - no need. nak tengok dorg update makan apa, pegi mana. takyah.

Senang-fb radz izara ni wujud sebab aku nak promote novel aku. So mostly dalam tu peminat novel, dan orang yang aku tak kenali pun. So, takda update makanan melampau (sikit2 tu adala), atau benda yang buatkan haiku tersentuh-maklumlah bukan kawan kan. Dan yang penting page2 positif. Itu yang kita nak.

Dia down, tapi aku tak nak down. Aku memang takleh down. Nanti sel2 tu merebak dengan jayanya. Istigfar. IsnyaAllah ada jalannya.

Tapi dia ok, cuma bila datang meruntun hati tu, memang sakitla. Takpa Allah nak menguji-tanda sayang kan? Amin2. Doa2 k.

Thursday, 21 April 2016

perkongsian isteri Dr.Zakir Naik

Lambat sikit ulas, tapi takpalah, better late than never - kecoh 1 Malaysia sebab ulama dari India ni. Tapi Alhamdulillah beliau dibenarkan berceramah dengan syarat menukar tajuk yang lebih harmoni.

Bukan Dr.Zakir Naik yang aku nak tulis melainkan last week Karangkraf ada buat sesi sharing dengan isteri Dr.Zakir Naik. Host nya ialah Aliza Kim yang dulunya model international, siap masuk beauty pageant lagi uols, tapi akhirnya memeluk Islam. Cerita yang berinspirasi

ni Aliza Kim, berdarah kacukan Thailand-US, cerita dia revert to ISlam memang best. Siap buat lawak2 lagi. Alhamdulillah, orang yang berkecimpung dalam dunia modelling, yang buat macam2 pun boleh jadi Muslim yang baik, mak pun kenalah jadi lebih baik, bukan duniawi. Haisy

pentas untuk muslimah sahaja. Tiada lelaki dibenarkan masa sharing ni berlangsung. Yang paling menarik sebab kami audien kena berikrar supaya jangan sesekali ambil gambar speaker, selfie takleh, video lagilah atas permintaan Farhat Naik. Majlis dimulakan dengan sharing anak DZN yang dewasa mengenai pengorbanan ibu, kemudian anak remaja  DZN meminta audien petik mana2 ayat Quran/terjemahan kemudian dia sambungkannya. YA ALLAH! terang hati & ingatannya sebab dia boleh ingat dan sambung ayat tanpa teragak2, siap verse2 lagi macam ayah dia. Memang terngaga lah kami. Kemudian barulah isteri DZN sharing ideal muslimah dan sesi q&a

kami dalam dewan. Penuh tau dewan, kalau tak sempat turun boleh duduk dalam audi tapi tengok live streaming lah. 


itu saja. Ari ni cuti, jadi ada masa update blog

Saturday, 16 April 2016

Tak semua benda boleh cerita di media sosial

- Perbezaan antara Gen X & Gen Y
- Beza tempat kerja
- Beza gaya hidup
dan lain2

1) Gen X suka memendam tapi Gen Y lantang - tak kira secara depan2 yakni alam fizikal betul lebih2 lagi di alam Maya. Hai, bukan nak salahkan pun mana2 pihak cuma aku rasa ada benda yang kita boleh cerita sesama kengkawan/pasangan  yang kita takleh citer kat media sosial sebab ramai sangat pembaca lain gender & umur. Benda2 ni akan buatkan ia lebih rumit & juga pandangan negatif sesetengah pihak.

2) Keja di media mendedahkan aku dengan pelbagai ragam orang. Ada yang manis bagai gula dan ada yang pahit cam hempedu, Habis2 gossip dengan team mate ja. Takdalah nak war2kan kat fb ke apa ke. Tapi mungkin ada orang yang tempat kerjanya tak cek pun dorangnya fb so bolehla nak tulis macam2, kutuk bos, rakan gitu gini. Tak elok, sebab ia mendedahkan kelemahan kita. Ingat kita ni perfect sangat ke? Haha. macam2.

3) Ada orang life dia sorang2, yakni lone ranger, balik rumah sorang, takda kawan, jadi media sosial lah teman dorang. Ada orang macam aku, kawan ramai kat opis, umah lak dengan kerenah anak2, laki..keja umah bertimbun...huhu, semua benda dah buatkan aku sibuk untuk war2kan apa saja masalah/ketidakpuashatian di media sosial.

Kesimpulannya - ada benda elok simpan dalam hati atau ngadu kat pasangan saja. Atau......
....
ngadu kat Allah ---.> yang ni deep. Haha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013