Sunday, 30 August 2015

Header baru! yeayyy

Mulanya nak cerita pasal kemerdekaan esok. Ataupun fasal Bersih 4.0. Tapi sebab Jia (pengedit blog) cakap dah siapkan header aku. Oh! Xcited gila okey.

Diam tak diam, rupa2nya hampir 2 tahun aku telah guna pakai blog hasil kreatif Jia, tapi yang lain2 macam cbox semua aku belajar sendiri. So, macam dah boring sikit pasal header yang lama, aku ambil keputusan untuk tukar header yang lebih matang.

ini header yang lama. Sweet. 


lebih kurang setahun 7 bulan gak aku pakai header kat atas. So, sekarang nak tukar yang baru. Aku cakap dengan Jia - aku hantar semua gambar yang nak pakai termasuk contoh header yang aku dapat dari google.

ni header blog fesyen. Nampak stail sangat kan, font, owner blog tu duduk. So, aku refer yang ni lah, cuma tambah beberapa gambar untuk jelaskan lagi situasi gitu.


Lepas tu, aku listkan beberapa item yang aku nak letak kat header. Kalau macam dulu, aku lebih macam meja untuk letak beberapa item kerja kan - macam diary, jam, notebook, mug, pc, dan aku (doodle) pose kat meja. Dulu - macam segan2 nak tunjuk muka sendiri. Maklumlah, bila blog semua yang takde dalam list friend kita boleh tengok kan, so macam takde privacy. Tapi lepas tu, aku fikir apa salahnya kalau cerita aku boleh memberi manfaat kat orang. Macam berani lah sikit.

buku / novel - minat & hobi sejak dulu sampai sekarang

red ribbon - cancer survivor. 

gajet - harus ada - komunikasi zaman sekarang
salsa n chips. Yang ni aku buat sendiri tau. Shooting by profesional photographer. Bulan puasa lak tu shooting

ada pic full time raya, tapi takkan nak buh baju raya sebagai header. Tak cool lah. So, yang paling latest, nampak santai masa jalan2 kat Legoland. Aku cuma tukar ala2 sketch drawing, so nampak klasik


Ini item yang aku minta jia masukkan termasuk satu pic ilustrasi yang otai Pengkomik buat. Memang real dan cantik giler. Dah pasti bukan muka aku, itu model aka hijabi.

So, bila siap. Jia whatsap aku. Aku cuma betulkan kedudukan gambar dan pilih font sebab dia buat dah cantik. Harganya pun bagi aku sangat berbaloi berbanding pembuat blog lain di pasaran. Jadilah header kat bawah.

love - love - love sangat. Puas hati.

So, kalau sapa nak buat blog/header je pun boleh pi sini

Tip - Untuk memudahkan orang yang ditugaskan buat blog kita, korang kena bayangkan layout blog tu sendiri. Study dulu nak blog camna, nak yang banyak gambar ke font bla2...Bagitahu siap2. Pastu bagi contoh dan bagi juga item yang korang nak camna. Kalau nak buat doodle minta orang tu buatkan pun boleh (tambah caj lah kan). Bukannya buatlah camna pun, pastu tak puas hati itu ini, nak minta betulkan sampai 40x. Ops! Kita mudahkan kerja orang, orang mudahkan kerja kita. Ye tak. Ok, nak stop sebab nak tunggu countdown lah plak.

Saturday, 29 August 2015

Merdeka. Ada lagi orang sambut?

Bila siang, macam2 benda berlaku dan rasanya idea bercambah kiri dan kanan.
Bila malam, yang jadinya lawan mata ni hah. Terjegil, idea macam ada tapi tak kuar.
Camna tuh
itulah antara punca tak berblogging - (haha-alasan)

Merdeka.
Yakni esok, lusa dan tulat.
Ya tulat ialah Merdeka-31 ogos setiap tahun

Dulu2 -ramai yang bangga letak bendera Malaysia depan rumah. Kami pun, sebelum pilihanraya lalu pun, tiap kali merdeka, mesti letak Jalur Gemilang.

Sekarang? - encik suami nak letak, tapi aku yang tak bagi. Siap cakap, err..cuba tengok..ada tak jiran kita yang kibar sama? Buat masa ni, takda kan, tak taulah esok lusa camna.



Bukan tak sayang negara...
Bukan sengaja nak tunjuk ego...
Tapi...
Ada tangan2 yang sengaja mencalar perasaan
Mencarik-carikkan segala kepercayaan rakyat Malaysia
Membuatkan rasa pedih, perit.
Ngilu terasa di lubuk hati paling dalam
BERSIH?

Nanti entry seterusnya...

Saturday, 22 August 2015

5 minggu yang hectic

Rindunya nak berblogging, tapi itulah. Banyak masa dihabiskan di jalanan, tempat kerja, uruskan rumah dan family.

Entry kali ni pendek je. Nak ceritakan mengenai sebulan yang hectic dengan setiap minggu ada saja event. 3 minggu balik kampung. mak aih! Rasa kaki tak jejak okey. Cerita ni mengambil kira cuti weekend saja walaupun sebenarnya beberapa hari perlu untuk merealisasikan semua ini. Bermula dengan Aidilfitri

1) Weekend 18-19 Julai - Raya Puasa, Balik Kelate. Entry perjalanan telah dikongsi dulu.
2) Weekend 25-26 Julai - Mood Aidilfitri lagi. Kali ini balik Kota Tinggi, Johor. Maklumlah baru saja kehilangan ayah membuatkan mak rasa bersedih lagi. Kemudian kami ke Upside Down kat Melaka.
3) Weekend 1-2 Ogos - Ini satu2nya minggu yang berada di rumah. huhu, Tapi sibuk ke open house pula. Tak jauh pun, Shah Alam & Damansara saja.
4) Weekend 8-9 Ogos - Ke Terengganu, Masjid Kristal kerana adik konvokesyen. Banyak jemputan open house terpaksa ditolak sebab ke sana.
5) Weekend 15-16 Ogos - ke Legoland, Johor - again, memenuhi permintaan anak2 yang dah lama, seronok depa. Haha

Alhamdulillah Weekend ni mak dok rumah ja, masak Laksa Johor, Kek dan ayam percik untuk kedua2 hari. Ada lah sepupu encik suami datang dan kami ke jemputan jiran. Tapi okey, dekat2 ja.
- so buat keja rumah, melipat kain yang menimbun. haru2.

Jom cuci mata ikut weekend tersebut

weekend 1- tema Raya kali ni duo warna. Mula2 macam pelik, tapi bila dah siap baju. Oh! Cantik ok. Anak dara siap buat baju peplum lagi. Next year tema apa ya.

weekend 1 - sibuk sebab adik keempat kawin. Simple je tapi meriah. Bz betul kan
weekend 2 - raya kat kota tinggi, dan hari isnin amik kesempatan pegi Upside down yang popular kat Melaka tu. Bayaran masuk RM15 untuk dewasa dan RM10 untuk kids. Bagi aku ok sangat dah tu sebab bukan senang nak buat benda ni kan. Cuma, ya lah. Sapa yang nak pegi sini aku sarankan pegi weekdays sebab weekend memang ramai lah, tempat tu pun takda besar mana. Kita nak bergambar memang perlu kreatif, takmo lah biar orang tunggu lama2, tak syok. Seb baik, aku gi hari isnin, sakan juga lah bergambar.
Weekend 4 -aku guna apps landscape, baru dapat pemandangan camni. Homestay kami kat Terengganu. Memang syok ah. Mula2 tu macam tak percaya jalan masuk nak ke rumah ni, jauh dan kecil sangat. tapi bila dah sampai hujung tanjung. Huhu, sangat amazing okey, siap mengadap sungai Terengganu dan di depan tu Masjid Kristal. Yang bestnya sebab laman dia besar sangattttttttt. Siap kami boleh buka pool mainan kat depan tu, Pastu ada 2 wakaf mengadap sungai. Malam boleh tengok orang mencandat sotong (actualy gelap, tapi kita nampak lampu bergerak2) pastu leh nampak biawak dan macam2 lagi. Mungkin kena tulis entry khas untuk ni.
Weekend 4 -Ni masa adik aku terima Sijil Fotografi, betul2 bersebelahan Masjid Kristal. Cuaca panas sebab dekat dengan laut kan. Ada hati mak nak melompat gaks.
weekend 5 - legoland, memang syok, terutama budak2 sebab macam2 game ada kat sini okey, memang legoland ni syurga budak2. Puas hati, lepas kul 5 tu terus gerak balik ke Klang. penat wooo
weekend 6 - yakni minggu ni. Sebab nak habiskan golden churn butter yang aku dapat lucky draw ari tu, mak buat kek. pergh! sedap wei, 1st time masak kek terus jadi. cuma kena jaga api oven lah. Yang lain perfect. Kek Butter yang mudah dan gerenti jadi.





Tu cerita weekend, yang citer weekdays pun banyak juga. Buat bahan sendiri pastu buat bahan editor dan edit story reporter. Siap bulan ni aku ada sampai 3 minggu berturut2 jadi tetamu Bernama Radio & SelangorFM. Walau slot setengah jam je, tapi berpeluh juga. Pastu kak eizan (dulu editor Pa&Ma, kini editor Keluarga) minta tolong untuk jadi emcee. Pergh! dah lama tak jadi emcee, tapi sebab kawan, aku ok je.

weekdays sampai bila2 - lepas buat shooting, tiba masa buat artikel. Yang ajaibnya keja kami ni, bila deadline dekat, idea memang laju je datang, serius. Memang okey. Semuanya gara2 deadline. Haha, ni isu bulan pertama editor cuti pantang, deadline isu kedua esok okey.. Argh! esok ke?
weekdays 2 - siap ada iklan lagi. mwahaha
weekdays 2 - berseorangan menjadi tetamu Bernama Radio dengan dua orang deejay, sengal gak. haha
weekdays 3 - kali ni aku ajak kak faridah, seronok skit bila berdua.
weekdays 4 - okey, ni dah masuk 3 minggu berturut2 dah ni masuk konti. Selangor fm yang terletak di Angkasapuri. Satu yang aku perasan, beza deejay radio kerajaan dan deejay radio komersial ialah deejay gov ni suara sedap, dorang ada etika do n dont, berbeza dengan komersial yang suara biasa takpe, janji seleberiti. ops! Komersial
inilah yang mak maksudkan, jadi emcee untuk 2 jam. MUla2 memang nervous, dah lepas tu kira mike aku yang punya lah ya. Alhamdulillah ramai yang puji, siap cakap lepas ni kalau ada job tak panggil Maria Tunku Sabri dah, panggil aku. Haha, siap ada member2 suh buat profile, jadi emcee part time, nak caj bape, bla2, Tu lah, dah lama tak jadi emcee, dan bakat tu sebenarnya memang semulajadi. Anugerah Allah. Ehwa!
shooting, nampak tak beriya aku plating kek? Sampai tudung sememeh dah ni. wah!







Ada lagi gambar, tapi itulah secara keseluruhannya. Nanti aku update lagi ya.

Tuesday, 4 August 2015

2.6 Billion

Kecoh kan?
Tak sempat nak tengok fb siang sebab aku kena setelkan PDF, buat jadual baru, plan untuk event #ikonnur dan lain2. Ah! Pengsan. Sebab selagi editor aku cuti pantang, memang aku kena handle keja dia. Nak buat bahan aku lagi, shooting semua tu kena setel gak.

Dah 14 tahun aku buat benda ni, berdebarnya tetap ada setiap bulan, sebab cabarannya lain2. Jadi, nak kata masak tu memanglah. Cumanya cabaran diasak kiri kanan, depan belakang tu memang melelahkan. Rasa kalau ada offer VSS, aku amik kot. Masalahnya takda. Okbai!

Berbalik cerita 2.6 bilion, member aku sampai cakap malas nak nengok fb ari ni sebab penuh dengan sarcams, troll dan lain2. Sakit hati usah dicerita. 1 Malaysia kot dok membahas benda yang sama. Seolah2 rakyat Malaysia ni masih berada di zaman tanpa internet. Hmmm, nak menipu pun agak2 lah kot. Sampai dah tahap derma, dah tentu2 lah kita tak percaya.

So, aku tanya encik suami. Berapa 1 biliion tu? Jawabnya 1000 juta. Jadi, 2.6 bilion bermakna 2900 juta okey? Camna nak kira eh? 1 juta tu pun kebanyakkan dari kita dah rasa cukup banyak. 1 juta kot! Sebab tu ada games Jutawan Ria.

Mula2 Milionaire = Jutawan
Pastu Billionaire
BArulah Trillionaire

Tak terjangkau dek akal lah jumlahnya
a.
Kaya juga lah rakyat Malaysia bila duit dah dikumpul2 kan? Hmm..Haha



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013