Thursday, 23 July 2015

Jalan jem woihhhhh

Jalan jem woihhhhh

Selamat Hari Raya
Raya ke8

cerita lama baca sini
Cerita raya nanti kongsi kemudian ya. Kali ni mak nak membebel fasal perjalanan yang sesak. Cerita ni aku pernah kongsi tahun lepas. Takpelah, membebel sekali lagi untuk releasekan stress....Walaupun suara marhaen macam aku ni takda orang dengar pun, sekurang-kurangnya aku dah bagitau apa yang aku lalui.

Kelantan?
Apa yang korang bayangkan bila aku sebut Kelantan?



1)      Syurga makanan -  sebab macam2 ada kat sini, dari kuih muih, makanan berat macam nasi berlauk, nasi kerabu, nasi dagang, sampailah air tuak, air nira dan lain-lain.

2)      Orangnya yang comel lote - Hah, ni memang tepat – (walaupun aku tak termasuk dalam kategori tu – sedih mak dik non, semua orang tak caya mak ore kelate, sebabnya tak putih cam mek2 kelate lain dan cantik macam Neelofa. Takpalah mak redha)

3)      PAS – masuk bab politik lak dah. Maklumlah sejak zaman 90an hingga sekarang memang PAS yang memerintah dan imej Serambi Mekah tu sendiri.

4)      Kemiskinan – Hmmm, inilah yang didendangkan oleh RTM dan stesen tv lain sejak zaman 90an (dimasa tiada internet) sampailah sekarang portal & media sosial ada pun, cerita yang sama Cuma kurang sikit. Sedih kan? Memang ada yang miskin tapi kami bukan negeri termiskin, tapi kami yang diwar2kan.

5)      The Red Warrior – bola la, apa lagi.

6)      Jalan sesak teruk masa raya – kan? Sedihnya.



Apa lagi, nanti kalau aku terfikir, aku update di sini. Cuma dari 6 point tu aku nak cerita fasal point yang ke 6.

Perancangan awal telah dibuat. Memandangkan LPT 2 telah dibuka. So kami ke Kuala Terengganu dulu. Transit di TH Hotel semalam, esoknya terus gerak ke Ketereh, gitew.



Perjalanan sepanjang highway ni Ya Allah, rasa syahdu sangat. Biarpun highway Kelantan tak tahu bila nak wujud, tumpang highway Terengganu pun rasa lega sangat. Perjalanan lancar (sebab jalan luas-jadi tak sesak), jalan baru (takda bump2 lagi, naik turun bukit-maklumlah baru katakan). Pendek kata memang ok lah sangat. Keluar exit Kuala Berang bukan Kuala Terengganu (sebabnya radio bagitahu kata jem), so kami sampai dalam 6 jam saja ke TH Hotel. Syok kan?

Lepas sahur esok paginya, terus gerak ke Kelantan melalui jalan kampung sampailah Pasir Putih hingga Ketereh. Sebab bertolak pagi, sampailah dalam masa 2 jam 15minit. Seronok gler sebab budak tidur, so lapang.

Perjalanan balik
Yang ni agak hmmmmfgaldanejhfnlg

Maklumlah, lepas kenduri adik aku (hantar dia ke rumah pengantin lelaki), kami gerak dalam 2.20. Jalan dah start jem. Gerak adalah dalam selang seminit pastu berenti. Pastu dengan jalan yang kejap 1 lane pastu 2 lane pula, menyebabkan kereta lebih banyak. Sebab bila dah 2 lane nak ke 1 lane, kereta belah kiri mesti himpit masuk kanan kan? Jadinya kami yang lane kanan ni kena bagi juga kereta masuk. Kalau tak, camna?

ni kat UK ya



Bila dah bagi, jalan belakang2 tambah lagi jem, tak geraklah kan? Pastu selang beberapa puluh kilometer, 2 lane balik. So, benda ni memang takkan setel. Dengan orang potong q kiri & kanan lagi. Agak2, darah mendidih tak? Lakiku? Dah berbakul2 membebel. Memang betul lah kan? Orang yang tak penah rasa bolehla cakap sabar. Tapi sampai bila. Tu yang aku agak sedih. Bukan setakat highway saja, Kelantan ni patut ada jalan bertingkat dah untuk memudahkan perjalanan semua orang. 

Kalau terpaksa bayar tol pun takpe, asal selesa. Kalau yang tak nak bayar takpa, boleh je ikut jalan yang sedia ada kan?

Berbalik cerita tadi, sepatutnya Ketereh - Kuala Krai yang makan masa sejam, jadinya 4 jam. Mua hahaha.. Pastu nak gi Gua Musang lak tambah lagi 2 jam. Total = 6 jam yang patutnya 2 jam setengah. Memang terbaiklah.

Tak larat, check in je hotel bajet kat Gua Musang untuk tidur2 ayam, kul 4 gerak ke KL. Lancar pula, aku sampai dalam 3 jam lebih, tolak2 yang solat & breakfast. Love kan? Sebab lalu kat Raub, Bentong & Karak tak jem.



Pengalaman orang lain
-          - Adik aku sendiri 12 jam dari Ketereh-Klang, tapi dia tolak tengah hari
-         -  Kawan opis aku ada dalam 10 jam walau ikut LPT2
-          - Kawan aku nak balik KL hari yang sama dengan aku, dia lagi gerak kul 11 pagi (aku kan kul 2), tapi katanya jalan tak gerak – so patah balik tidur, gerak ikut LPT – dalam 7 jam juga
-         -  Mak ayah kawan aku gerak jam 4 pagi dari Ketereh – KL, sampai jam 9am. Kira laju gak dia drive.

    Macam2 citerlah dengar. Baru lah raya katanya.

Kesimpulannya memang kena tolak pagi kalau nak balik raya ke Kelantan (sebenarnya selama ni memang gerak pagi-tu yang aku tak pernah terkandas sampai 20 jam/24 jam macam orang lain) tapi tu lah sebab ada wedding adikku, dan memang kena masuk keja rabu, tu yang gerak petang juga. Takpalah.


Monday, 13 July 2015

manuskrip? 2015 takde lah...huhu

Okeylah,
ada penyakit M sikit.
Tak habis2 kan? Patutnya aku dah insaf dan cuba jari jalan untuk lebih kreatif cari kesempatan dalam kesempitan. Bukannya cari alasan untuk mengiyakan perbuatanku.

Selain penyakit M tu, ada juga kekangan idea.
Orang kata idea ada ja disekeliling kita, perlu lebih kreatif untuk mengolah dan menterjemah ke skrin.

Camna eh?
Masa takde? Mencemburui?
Boleh jadi. Kerja rumah banyak, tak pernah habis.
Tapi bila dah habis tu dok pegang smartphone,
layari fb lah, ig lah. Haha, tu yang takde masa nak update kan?

Aku betul2 jeles dengan orang yang boleh siapkan novel setahun satu. Sebabnya bukan senang. Aku nak buat Dia Doktor Hatiku pun makan bertahun2 baru siap. Pastu nak menunggu diterbitkan pun makan masa 3 tahun. Bukan senang wei. Kalau tak kuat, mesti aku dah upset. Tapi tulah, dah set mind, takkan aku nak biarkan manuskrip jadi labu peram, macam tahun 2007 dulu2.

Ingat lagi, tahun 2006 masa aku dengan ramai2 budak Karangkraf join kelas penulisan novel oleh En.Nordin, Pengarang Alaf 21 (sekarang Pengarang Sinar Harian) selama 8 minggu. Mula2 memang ramai yang join pastu berkurang demi minggu. Aku je masih mantain-semangat punya pasal. Ada teori, praktikal, latihan dan sebagainya. Genap 8 minggu, aku dan beberapa rakan bersemangat nak menulis novel. Dalam masa setahun, 2007 - termasuk kesibukan jadi reporter Majalah Pesona Pengantin, aku diam2 taip cerita, siap lah juga dalam 500ms yang ku namakan Gubahan Rindu Puisi Syahdu (sempena lagu Fauziah Latif).

Pastu aku hantar dekat Kak Wan Rohana, (sekarang dia dah bersara). Lama juga menunggu feedback walhal dah lama kan? Pastu tanya camna, Kak Wan kata mereka masih menilai. Ok lah. Sampai aku dipangggil untuk menghadiri kursus selama 2 hari 1 malamdi Hotel D Palma. Masa tu yang aku ingat bagi talk, Ramlee Awang Murshid (memang champian giler ah! banyak tips)- siap dia sempat praktikal kat Karangkraf lagi., tapi masa tu aku tak kenal sapa dia, sampai kawan aku Sue Bacaria yang nak amik gambar dia, barulah tau. Haha. Dah terbabas citer lak dah.

Pastu ada Norzailina Nordin dan team Alaf 21. Masa tu manuskrip ku dipulangkan, suruh ammend beberapa bab yang clitche-kata mereka dan improve untuk lagi cantik. Tapi tu lah, masa tu aku tengah pregnan kan Qimi, jadi bila pulangkan, aku pun terus lupakan cita2 asal, fokus pada pregnancy, 2007- seterusnya 2009, damia. Sampailah tahun 2011, aku tiba2 teringin kembali mahu jadi novelis.

Jadi, aku ubah ikut kembali situasi semasa dan hantar. Dalam masa 3 tahun tersebut, banyak yang terpaksa aku betulkan, untuk sesuaikan dengan keadaan semasa. Pastu lenggok bahasa dan lain2. Tapi memang bukan rezeki ku untuk terbit pada tahun sama. Aku faham dan perbaiki dari masa ke semasa, cuma tu lah, bila bekerja memang masa aku limit. Masa dia pulangkan bulan2, aku ambil masa 6 bulan untuk return kembali yang edit, Masa tu editor Alaf dah bz dengan manuskrip lain, so semua tu main  peranan. Tapi aku sabar, sebab aku keja lane media, memang faham dan takda nak push2.

Cuma nak menulis manuskrip ke2 tu, page masih sangkut kat muka surat 75 dari tahun lepas sampai tahun ni, tak gerak2. Huhu, So target novel setahun satu tu takde lah ya. Tinggal impian saja, cuma aku ingat nak siapkan juga tahun ni supaya boleh terbit tahun 2016. Okey, doakan aku ya. Amin

panas2

Panas isu semasa pasal
1) Zahra - rintihan generasi Y yang baru bekerja dan ketidakadilan ekonomi. Macam2 yang diutarakan. Aku dengar dan ada yang setuju serta tidak setuju. Agree to disagree kata omputih. Macam2 komen gak aku baca. Pro & kon. Kalau yang pro kata itu adalah suara rintihan generasi baru yang tersisih, gaji tak cukup, pergi keja naik lrt dan lain2. Kalau yang kon lak, semua graduan manja, ingat dah pegang ijazah terus dapat gaji besar, Bangla datang sini kerja dari bawah, 3-4 tahun terus jadi tokey.

aku - tak tau lah orang lain. Aku biasa keja susah. keja dari bawah, keja kuli, macam2 lah yang tak adil, ngamuk juga kadang2 dengan kerajaan yang asyik ketirisan ja. Tapi takdelah manja ngada2. Ko siap ada kereta ayah bagi kot. aku? naik bas CM-Shah Alam, dolu2 lah. sedey wooo bila ingat balik. Nasib baik takde insiden pelik2. Alhamdulillah, setakat ni takde insiden ragut ke apa. Tapi yang pasal rumah mahal tu aku setuju lah. Giler kalau dah kondominium dah 600K. Yang tak seluas mana itu harga lebih setengah juta? hilang akal ke apa?

2) Low Yatt - kes anak muda yang beli phone Oppo, dikatakan phone original. Dia bawa balik dan tunjuk kat kawan. Pecah tembelang rupa2nya klon phone. Apa lagi, dia pegi tuntut hak dia, tapi pekedai tu mati2 tak nak mengaku. Nak minta ganti yang baru, tak nak. Last2 pemuda tu rampas, pastu pekedai tu tangkap dan serah kat polis, kata pencuri. Tapi polis lepaskan sebab pemuda tu ada bukti. Petang tu pemuda tu bawa lagi gang jadi 7 orang, gertak dan buat kecoh kat kedai tu. Mengamuk dan pekedai2 cina bersatu balun budak ni. Kena teruk gak dan jadi kes polis. Pagi semalam lak ramai NGO yang berhimpun kat Low Yat, buat demo. HUHU, dah rupa2 macam nak jadi 13 Mei lak dah

aku - dah lama tak gi Low Yatt, dulu2 ada juga beli lab top, tapi en.suami memang tau yang mana tempat ok dan tak. Sebab tu memang makanan dia. Tapi kalau phone, dia suka beli either online atau yang kalau betul2 mahal, beli kat Maxis, Celcom, U-Mobile. Dah tentu2 original, takdalah nak bertetak parang. Lagi satu, kalau dah tau tempat tu banyak menipu, takyah pegi lah. Banyak lagi tempat yang boleh kita pi. Kita ada kuasa ekonomi, buktikan.

Itu sajalah buat masa ni, Ada 3 hari lagi puasa nih...sebelum Raya, kelik KElate

Thursday, 9 July 2015

Antara Forum Cari & Facebook Grup -Part 2

Sory, ambil masa dalam 4 hari nak sambung.
Itulah bila bekerja memang masa suntuk sangat.
Dengan family lagi nak uruskan. Jadi, aku memang tabik lah sapa boleh buat beberapa kerja dalam 1 masa. Sebab keja kami (media terutamanya majalah) memang susah nak buat semua tu. Balik rumah pun menaip lagi. Okey, banyak lah intro kali ni.

Part 1 boleh baca sini
Jadi, Part 2 ni berkisar kepada Facebook Grup. Seperti yang ditulis lalu, yang seronoknya ialah bila ramai otai berkongsi pendapat dan pengetahuan mereka mengenai sesuatu isu. Yang tak seronoknya pula bila pendapat tak sekata, orang boleh view dan judge. Hmmm. Tapi, bukan semata2 tu aku cuma jadi silent reader. Dekat forum pun aku suka baca je, takda nak menyampuk2. Macam2 citer kan.

Antara Facebook grup yang aku join ialah :
1) Novel - Macam2 lah, grup pembaca & peminat Alaf 21, grup pembaca & peminat Buku Prima, grup penulis2 luar, grup jual buku terpakai, grup novel, cerpen dan macam2 lagi lah. Seronok sebab boleh baca dan ia bagi semangat untuk aku teruskan menulis (walaupun dah lama tak menulis manuskrip ni...huwaaaa)


2) Kesihatan - Grup Survivor Cancer, Pulih dari Kanser & Tairod dan Anda. Memang banyak info yang boleh dapat dari grup ni. Maklumlah kalau kita baca info dari google saja, ia adalah satu hala. Tapi bila kita baca dari grup, ramai yang akan bertanya.
  
                                     https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/4b/c3/d5/4bc3d5da2adbd86c1d95a0a1a8913e2a.jpg

3) Diet - Best Kelab Diet Atkin. Aku follow sebelum sakit lagi. Jadi beberapa benda memang aku follow walaupun tak strict. Best sebab tanpa ubat & senaman, pun boleh kurus, cuma memang ambil masa & kesabaran. Sapa tak nak kalau seminggu hilang 5kg? Tapi sejak dah sakit ni, aku kena amalkan banyak sayur & buah, dengan sendirinya grup ni tak sesuai (sebab mereka amik protein & skip buah).

                                                    https://marvinphipps.files.wordpress.com/2014/05/dr-atkins.jpg


4) Anak2 - sebenarnya ia lebih kepada aku mahu dapatkan info untuk mengesan kelainan dan tip yang betul untuk anak2. Antaranya ialah Grup Autisme Malaysia & Rakan Disleksia Malaysia. Dengan ini aku dapat memantau budak2 ni terutamanya Qimi, cara kawal tantrum dan macam2 lagi. Ramai juga anak mereka yang sukses atau kurang berjaya. Jadi dengan adanya support grup, kita boleh berpaut dan mengharap sokongan antara satu sama lain.
                                       http://1.bp.blogspot.com/-W0ysrSTWRQA/VRjRmlfpRnI/AAAAAAAARrc/AmObdFoP13A/s1600/autism-quotes-1.png

5) Jual beli - Yang ni pun baru aku join iaitu Shah Alam Residen Business & Shah Alam Residen. Banyak aktiviti jual beli yang dilakukan oleh ahli kedua2 grup ni. Kebanyakkan mereka bekerja dan buat kerja part time, berbeza dengan grup bisnes lain yang betul2 full time. Yang seronoknya sebab kita boleh order dan mereka delivery ke depan pintu pejabat. Senang gler, ada yang free delivery dan ada yg caj minima, dalam rm2 ja. Setakat ni aku penah beli Fudge Brownies, pati durian belanda, rencah Mee Bandung Maharani. Banyaknya makanan lah kan. haha.

Pages & Individual
- Bukan menepati tajuk tapi aku masukkan juga sebab ia baik & manfaat.

6) Bisnes - Ok, yang ni sebenarnya bukan grup facebook, tapi akaun personal figura yang dihormati seperti Dr.Azizan Osman (DAO) & Ainon Mohd (PTS). Dr.Azizan tu pages & Ainon pula personal yang boleh kita follow. Banyak tips yang mereka sharing dan akan ada pengalaman orang lain yang boleh diikut bersama. Aku sarankan untuk sapa yang mahu menceburi bisnes kena ada mentor. Cuma Dr.Azizan sesuai untuk bisnes skala besar manakala puan Ainon sesuai untuk mereka yang betul2 baru nak mula.

7) Indie - ok, yang ni pun bukannya grup, tapi akaun personal gen Y yang lantang bersuara. Mereka ni keras tapi padat isinya. Ada yang aku setuju dan tak setuju, tapi itu tak menghalang untuk aku follow mereka seperti Mutalib Uthman (CEO Dubook), Fdaus Ahmad (Takafulmen), Benz Ali (sosialis), ZF Zamir (penulis), Syed Azmi (Individu yang suka buat aktiviti kebajikan).

8) Inspirasi - pages yang memang baik2 saja, macam Dr Maza yang selalu kritik sapa saja kalau ada yang tak betul. Memang best lah dia ni.
- Raja Shamri (individu yang membantu rakyat Kelantan akibat dilanda banjir, aku dah siap nak interview dia dah ari tu, tapi sehari sebelum ayah mentua meninggal, so memang takda rezeki. Next time InsyaAllah.
- Hamka - banyak kisah suami isteri tapi berisi & Islamik.
- Encik Sederhana/bang bikai - simple saja orangnya tapi suka buat cerita yang dakwah sentap gitue dan dia juga suka reply komen. Win kan?

Done

Sunday, 5 July 2015

Antara Forum Cari & Facebook grup

Part 1

Untuk entry yang seterusnya, aku nak share mengenai pengalaman menggunakan medium Forum Cari & Facebook grup yang menjadi tempat berkumpulnya orang yang mempunyai minat sama.

Kalau dulu ramai yang bersidai kat forum. Macam aku dan generasi X yang lain. Paling suka mestinya forum cari.com yang memang sangat meletup. Tapi dah lama-lama sejak ada facebook ni kira beralih lah juga.



Cuma forum cari kita tak tau sapa di belakang, jadi lebih telus dan pedas komen kat dalam tu berbanding Facebook Grup yang kita boleh je klik nama pengkomen tu dan terus judge dia. Hahaha, aku selalu gak buat.

Yang menariknya Facebook grup ni macam2 orang otai ada kat dalam ni. Memang semua tak lokek berkongsi apa saja, tanyalah apa2 kan, InsyaAllah dorang jawab. Cuma kadang2 kalau soalan basic atau berulang tu rajin2 la baca about, files yang dah banyak dorang compile dan juga view kat post yang lama2.

Aku kalau masuk satu grup ni memang akan view post yang lama, pergi ke files dan lain-lain. Janganlah pula masuk2 terus tanya "apa itu tiroid?" kat post. Elok baca komen2 otai2. Boleh nak bertanya tapi kena tengok masa orang juga. Mungkin masa tu admin tengah takde mood ke dan lain-lain. Terus tak dapat layanan. Tapi admin yang paling bagus dan tak kesah jawab berulangkali ialah Admin "Tairod dan Anda" iaitu kak pah. Aku lak yang rengsa baca soalan2 basic yang sebenarnya boleh je google dulu, isi pengetahuan di dada, at least tau serba sikit kan? Takdalah dari A ko kena suap kan?



Kalau Forum cari, antara yang aku suka ialah

1) Isu semasa - Apa saja isu yang sedang berligar sekarang. Sebagai contoh sekarang pasal Wall Street Journal & Sarawak Report. Kiranya ada campur politik jugalah. Aku memang suka ambil tahu isu semasa & politik. Sebab tu minor kat USM dulu ialah Sains Politik. Memahami Karl Max dan lain2.. Haha, patut jadi penulis politik kan?

2) Hiburan - Ok yang ni banyaknya zaman umur 20an dulu lah. Suka tengok realiti show macam Amazing Race, Survivor, drama series macam CSI, House, Once Upon A Time dan lain-lain. Kadang2 view gossip gak. Huhu, siap berpage2 gak lah baca untuk paham kronologi. Esy2...sekarang takde masa ah.

3) Buku & Penulisan - Sempat jugalah hantar novel bersiri yang tak habis. Tahun 2011 kot. Sampai sekarang tak sambung2...Mwa haha, sedey sebab tak ramai view. Siap pm admin suh delete je pos tu. Tapi admin kata jangan nak banding dengan orang yang sedia ada. Sebab dorang memang dah pos sejak lama. so memang ada peminat sendiri. Alahai, kelakar.

4) Hobi - Haah, ni memang rencam
a) Fotografi & videografi - ni zaman2 tahun 2006-2008 kot. Masa tu kami suami isteri giat buat side job amik gambar orang kawin dan buat video kawin. Masa tu aku dok majalah Pesona Pengantin. So memang banyak idea ah. Kadang2 iklan juga kat sana. Kelakarnya bila diingat kembali.

b) Makanan & resepi - Luv. aku suka memasak dan bila ikut betul2 memang menjadi & sedap. Macam2 tips ada kat dalam tu.

c) Penerbangan & Pelancongan - zaman2 takde Facebook dulu, tempat ni lah ramai yang berkongsi tip berjalan. Aku siap copy paste lagi camna nak membeli di Bandung & Vietnam. Tempat mana yang harus pegi dll. Siap ada sorang forumner tu bagi direction sebaik turun flight, ambil bas nombor berapa, berenti kat landmark camna dll. Gigih!

d) Menjahit, mengait & kesenian pertukangan - Nama dulu rasa tak banyak camni. Simple je. Haha, tapi yang ni aku suka tengok je. Cantik dan menghargai kerja tangan mereka.

5) Cinta & Perhubungan
a) Perbincangan kekeluargaan - Maklumlah dekat dengan kita kan. Isu ipar duai, biras, mertua dan sebagainya ada dalam ni. Mostly pembuka post akan bercerita hal mereka & minta pendapat forumner untuk selesaikan masalah. Banyak citer panas woih.

b) Keibubapaan - Berbeza dengan Kekeluargaan, board ni banyak positif. Aku mula2 tau pasal autisme pasal board ni lah. Camna nak handle anak2 hyperaktif dan sebagainya. banyak juga membantu aku dengan masalah2 anak2.

6) Usahawan - Dulu2 memang ada board ni. Sekarang aku tengok dah takda. Yang ada jual beli/classified. Sayangnya takde, sebab ramai otai aku kenal melalui board ni macam CT Redzuan, Sinar Inspirasi dan sebagainya. Kena tanya Adib ni gi mana board ni.

7) Komputer & internet
a) Blog & Blogger - banyak sangat sub board dalam ni, tapi yang aku buka cuma blog saja. Maklumlah nak diy blog sendiri kan? Haha, tapi at the end nak cantikkan kena upah orang gak, tapi ok lah banyak yang aku buat sendiri based on info kat sini.

8) Kesihatan
a) Doktor Perubatan & Farmasi - dolu2 banyak info menarik, sekarang aku tengok macam sepi skit. Pengetahuan awal boleh dibaca disini macam simptom ke dan lain2.

b) Pendidikan Seks - disebabkan takde sapa kenal disini, so ramai jugalah bertanya soalan yang agak taboo dan siap buat poll lagi. Aku tumpang baca. Kelakar weh.

9)Soal Jawab Agama - Ni menarik, macam2 ada, bukan Islam ja, ada Buddha, Kristian, Hindu & Kepercayaan lain.

10) Wanita & Lelaki
a) Tanya Wanita
b) Petua Kecantikan & Fesyen
c) Tanya Lelaki
- Menarik, info yang dulu2 susah nak dapat boleh baca kat sini

Bersambung ya :)

Part 2 boleh baca sini

Mati itu pasti

Tanggal 1 Julai 2015
14 Ramadan
Bapa mertuaku menghempuskan nafas terakhirnya jam 1.30 petang.

Ayah,
Dengan usia 78 tahun, dia akhirnya menemui pencipta dalam bulan baik ini. Orang kata bagus meninggal dalam bulan puasa.

Sayang, kami tak sempat berjumpa jenazah. Sebab jenazah 'disimpan' pada jam 6 petang, sedangkan ketika itu kami berada di highway.

Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Ayah. Amin

gambar google

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013