Monday, 29 May 2017

Testimoni Al Kahfi

Cerita ni dipetik dari IIUM Confesion
Ibrah dia memang sangat berguna, terutamanya di bulan Ramadan yang suci ini
Check it out guys,
 -------------------------


Assalamualaikum. sempena hari jumaat yang mulia ni, aku nak cerita sikit tentang fitnah dunia dan salah satu cara utk mengawal diri kita dari terjebak dengan bahaya fitnah dunia atau fitnah dajjal. Awas! post ni panjang.

Sebelum tu, jujur aku ni bukan perfect, masih berdosa menimbun, masih buat dosa dan masih tertangguh taubat. confession ni lebih kepada pengalaman atau testimoni aku sendiri.

Macam yang kita tahu, hari jumaat disunatkan membaca surah Al kahfi dan disampaikan kepada kita bahawa surah ni boleh menghindarkan kita dari fitnah dajjal aka fitnah akhir zaman.

Fitnah tu bukan maksudnya fitnah yang orang tabur dari mulut ke mulut tu.
Fitnah tu diambil dari huruf fa-ta-na yg bermaksud menarik dan buat orang tertarik. so faham kan maksud fitnah?

Aku perempuan, ada rupa, banyak bakat, ada keluarga yang bahagia; suami yang hampir perfect dan anak yang comel bijak. Aku ada education yang tinggi, kerja yang best. bukan aku nak meninggi diri, tapi aku nak cerita betapa banyaknya fitnah yang aku hadapi.
antaranya:
– fitnah suara. ya, dulu aku bercita-cita nak jadi youtuber. nak cover lagu, dan bagi orang dengar kelunakan suara aku. kalau ada karoke kat majlis orang, aku mesti rasa nak sumbangkan suara.

– fitnah wajah. aku pernah terfikir utk menjadikan laman sosial aku sebagai tempat mencari pendapatan. untuk gain followers bukan susah, aku cuma perlu post selfie yang cantik dan make them public. maka berbondonglah yang akan follow.

– fitnah ibadah. bukan tak pernah aku record mengaji, dan rasa nak post. bagi semua dengar lunaknya aku mengaji. supaya kelihatan sempurna aku sebagai muslimah. apa tu orang sekarang cakap “find a woman that can do both”. buat baik sikit rasa nak bagitau seantero alam, dengan alasan “spread the positive vibes”.

– fitnah kebahagiaan. suamiku yang hampir perfect, anakku yang comel dan bijak, aku sangat teruja untuk memaparkannya kepada dunia. supaya aku boleh menjadi contoh kepada orang lain, kononnya.

– fitnah ilmu. setiap kali ternampak sesuatu hal, selalu rasa nak komen, nak tinggalkan pandangan walaupun tak perlu. macam nak tunjuk pandai pun ada.

Yang di atas, sebahagian daripada fitnah yang aku hadapi.. datangnya dari diri sendiri. hati yg dambakan pujian dan acceptance dari manusia. menginginkan “fame” dan “popularity” yang pada zaman sekarang boleh menjana pendapatan! api riak yang mulanya kecil, kelamaan boleh marak. aku manusia biasa!

Baru beberapa tahun kebelakangan ni menjinakkan diri dengan Al Kahfi.
Hati aku yang senang dibeli dengan keduniaan ni perlu dikawal dan ditundukkan.
Lepas bertahun melazimi Al Kahfi, aku dapat rasa penyakit aku yang satu ni boleh dikawal. aku nak share sikit pengalaman sendiri.

– aku dah takde obsession. Dulu tak tengok satu episod drama rasa rugi! tapi sekarang tv pun aku tak heran kalau tak tengok. dengan semua benda aku rasa moderate. fashion, drama, vacation or apa-apa yang aku gila dulu, sekarang dah beransur biasa.

– aku dah kurang dengar lagu. Kebanyakan lagu baru pun aku jahil. Kalau dulu, muzik-muzik ni la umpama nyawa.

– Aku dah tak batak followers.

– Aku semakin malu nak menunjuk. Dulu taip panjang-panjang nak bagitau pencapaian aku, anak aku bijak, suami aku romantik, tapi sekarang aku rasa malu dengan diri sendiri untuk cerita kepada umum.

– aku semakin meluaskan definisi 'private life'. aku cuba kurangkan post unnecessary things di social media. aku mula rasa tak perlu terlalu mendedahkan kehidupan aku.

– aku dah kurang online, hanya intai fb bila perlu. Pages tak ilmiah aku dah tak rasa nak follow. phone aku dah jarang pegang. Ni pencapaian yang bagus untuk diri aku yang overly attached dengan phone sangar chronic dulu.

– aku rasa lebih positif dan bersederhana. Walaupun mampu untuk pakai latest iphone, tapi keinginan aku terkawal. rasa cukup je dengan phone yang ada sekarang.

– aku rasa lebih berlapang dada, dan banyak berfikir sebab dan akibat sebelum bertindak/bercakap atau percaya dengan sesuatu, aku berfikir sedalam-dalamnya sebelum lantang bersuara.

Jujur aku cakap.,sebagai perempuan yang nafsunya 9, akalnya 1,  aku rasa kelaziman membaca al Kahfi sangat membantu aku untuk lebih positif, rasional dan tidak berlebih-lebih dengan hal dunia. Ia sangat membantu aku mencantas godaan-godaan yang datang dari pelbagai arah.

Selain daripada amalkan surah Al Kahfi, aku cuba amalkan baca doa pelindung daripada fitnah kubur, dajjal dan azab api neraka semasa tahiyyat akhir sebelum bagi salam.

Aku share testimoni ni bukan untuk pujian. Kalau demi pujian aku post kt wall sendiri je.
Aku share sebab rasa terpanggil, bila tengok terlalu ramai kaum sejenis aku yang masih mendedahkan diri dengan fitnah dan terfitnah macam yang aku hadapi.

Jadi marilah kita usaha kawal semua tu sebelum parah. Aku fokuskan kepada perempuan, sebab aku perempuan.

Kalau rasa hilang pedoman sekejap, atau terlampau rasa liberal sangat, atau lantang sangat nak bersuara, cubalah baca Al Kahfi dan doa pelindung dari fitnah. Bimbang, apa yang kita rasa, yang kita tak puas hati tu hasil bisikan syaitan.

Kalau rasa terlalu banyak atau kerap mendambakan pujian manusia melalui post-post kita, cepat cari penawar. I have found one, and i would love to recommend this Al Kahfi miracle therapy to you.

Fitnah dajjal itu benar, dan kita umat yang menjadi sasarannya. Zaman kita ni zaman akhir.
Harapan aku semoga kita semua terpelihara. dari sekecil-kecil fitnah sehinggalah yang sebesar-besar mengakui Dajjal sebagai tuhan!

Nauzubillah! doakan aku istiqamah dan bertambah iman untuk meninggalkan kebiasaan yang bukan syariah.

salam ramadhan.
– pendosa

Saturday, 27 May 2017

Fidget Spinner murah - 2nd batch

Fidget spinner murah 
Sampai lagi. Yahoo! :)
Takdalah banyak macam orang lain, tapi adalah skit2.
So, inilah gambarnya, saksikan k


Yang ni basic- besi. Ingat lagi masa Pesta Buku dalam end april, kami beli spinner plastik ja pun, RM10. Ya lah, masa tu baru2 lagi. Tapi bila sampai ni. Wah! hebat doe. Dan aku jual lagi murah dari orang lain tau.

Hand Spinner, kaler dia smart kan. Biasa budak2 akan tanya berapa minit pusing. Haisy! Manalah makcik tahu anak oii. Terpaksa suruh anak pusing nak tau baper minit.

Yang ni lawa, glow in d dark gitu. Akak jual murah je dik. Kalau kat on9 lain, mau RM25, dapat beli mee bandung buat buka posa jadilah. Hiks

Yang ni paling popular. Kalau kat ig, akak tengok depa jual RM40, tapi ni jual murah ja, janji laku dik non.
Fidget Spinner Murah
Boleh wasap sis 011-3276 3291 k

Thursday, 25 May 2017

Budak sekolah rendah mencuri!

Tajuk macam kejam kan?
Tapi benda betul pun.
Mula2 Qimi mengadu pasal kamus oxford yang mini tu hilang. Walhal dia dah tulis nama dekat buku tu. Bukan kat depan tu tulis nama tau, tapi tulis kat tepi/lebar buku tu. Means, kalau cicir ke apa, orang masih boleh baca kan? Haisy, geram jugalah hati ini. Kan baru beli, nape tak jaga elok2? So, kami suruh kakanya bagi pinjam kamus buat sementara.

Dalam seminggu, Qimi balik bagitahu dah jumpa, rupa2nya ada budak perempuan kelasnya yang mencuri kamus tu. Lalu memadam nama Qimi dengan pen dan tulis nama dia kat situ. OMG! beraninya budak tu. Pompuan lak tu. Curi barang budak laki. So, cikgu English kata nak rotan budak tu. Budak tu apa lagi dah terisak2 lah. Tapi tak tau kesudahan citer ni, sebab budak tu dipanggil ke bilik guru. Dan Qimi pun tak tanya.

Selesai 1 citer,

Citer ke2, sekarang kan popular fidget spinner tu kan?
So Qimi bawalah fidget tu ke sekolah. Tunjuk depan kawan2.
Pastu balik ngadu yang fidget dia hilang. OMG!
Cicir ke? Tak, katanya sebab zip tu terbuka & dia syak kawan dia yang curi. Cuma tak tau sapa. Haisy, nak tuduh sapa, sebab tak nampak. Itulah, sapa suruh main depan kawan, kan dah kena

Citer ke 3
Wallet dia hilang, dan duit RM10 pun hilang juga. Bila soal siasat bertalu2, baru dia bagitau yang kawan dia seluk poket & amik duit tu sementara wallet dipulangkan. Habis tu camna? Muka dah nak nangis ni. Geram juga aku tapi nak buat camna benda dah jadi.

Mana datang habit mencuri dalam kalangan budak sekolah?


Wednesday, 24 May 2017

Hikmah berhenti kerja

Dulu cita-cita memang nak pencen umur 50.
Nak kerja sampai orang tak nak dah - katanya.
Tapi itulah, tiada siapa yang mampu meramal masa depan dengan tepat.
Dan aku sendiri tak tau end up - resign dan kini di rumah.

Apa yang aku dapat?
Lebih tenang
Lebih lega
Boleh semak homework anak2 yang agak terabai sebelum ni.
Takyah semak dengan overload / boss / jalan jem dan sebagainya.

Apa yang aku tak dapat?
Gaji - ehem...sedey gak
Kawan-kawan - yang sentiasa memeriahkan perbualan (hai, nama pun wartawan banyak benda nak dibusy bodykan. hiks)
Contact - orang2 penting yang sentiasa berurusan.
Jalan2 & makan2 gi event dan lain2.

Well
Life must go on guys.
Sampai 1 tahap kita kena berubah & berhijrah untuk jadi lebih baik
InsyaAllah, Lebih tenteram kini tapi cabaran baru yang kita tak tau - hadapinya dengan senyuman.



teringin nak menulis novel balik, tapi hmmmm.....

Tuesday, 23 May 2017

Blogger : Personal VS Commercial

So, yang mana 1?
Dulu - memang khas untuk personal semata2. Kat situlah nak bagi pendapat peribadi pasal politik lah, pasal ekonomi semasa lah, pasal macam2, lagi pula takda orang nak baca sangat pun ( i think). Tak kejar rating view semua bagai. Lantaklah!

Sekarang - Macam nak menjadi blogger sepenuh masa. Tapi kena korbankan pendapat peribadi. Perlu menyumbang kepada tip apa yang orang nak. Lebih komersial bermakna, perlu terbuka kalau ada orang mengkritik, sebab ko jadi lebih popular kah? Macam nak mengejar rating gitu.

Jadi, bagaimana?

Entahlah.

Aku lak, bukan jenis orang yang nak kempen blog ni kat tempat orang lain, nak beri komen ke bla2, haisy - tapi kata nak cari income thru blog. So kenalah komersial. Eh!

Pening.

2012 - Aussie

Sunday, 21 May 2017

Shawl murah


Shawl Murah
Nak2 bulan posa ni, semua sis kasi murah2. Hihi
Senang nak clearance sale terus, baru boleh topap baru k!

Sila dm sis if minat k
Model ni memang lawa dik

RM10 ja, dengan semua ciri yang superb meletups, sapa tak nak kan?

Purple ni pun lawa okey baby

Siap buat poster Hari Guru lagi uols



Disebabkan Instant shawl ni ukurannya besar, so boleh ekjas labuh macam ni, atau atas bahu macam pic bawah
Sweet kan? Tutup dada lagi

 

Instant shawl murah, RM10 ja

Nama model ni meera, pandang tak jemu k. Siap masa shooting tu kata dia mekap sendiri tak cantik. Haisy, orang lawa, tak mekap pun lawa dik non

Hijau sweetnya, macam Sunsilk k

Double loop instant shawl
Shawl murah yang sangat murah okey, Bawah harga modal ni. Eh! terbuka cerita laks. Ada beberapa helai lagi setiap warna sis nak clearkan. Hihi

Ulang tahun ke 40 Star Wars

Nak gi lunch kat Seoul Garden di Sunway Pyramid, ada lak pameran & exhibition kat 2 ruang legar Sunway berkenaan Star Wars. Menarik tul, so sis pun tumpang sekaki untuk snap gambar bagi bahan blog.

Lain sungguh rasanya - biasa tengok2 camtu saja, sejak 2 menjak jadi blogger, kena lebih rajin snap semua benda. Ya lah, kan takda bahan lak. Jadilah dik non

Macam2 aktiviti ada


Inilah rupa bentuk mainan Star Wars dolu2, tak detail macam sekaranglah

Watak diterjemahkan kepada realiti

Wayang kulit pun ada, kreatif kan?

Panel tengah berbicara

Yang ni kreatif, dari lego

Miniature

Dari lego lagi

Karektor Star Wars

Kapal perang

Sapa yang tengok sis tu? hihi


Baju2 karektor perempuan

Boleh beli sekali

Taraaa

Pop

Barang dari Royal Selangor u, mestilah mewah

Lagi


Leka main benda alah ni sampai nak repeat

Krew siap bagi demo camna nak main benda alah ni

Masa kami pi, takda orang main lagi

Hot Wheels pun turut join


Qimi dengan askar

PS4  

Saturday, 20 May 2017

Bawal Pucci Murah

Bawal Pucci Murah

Ya, tau, sekarang bukan musim bawal pucci,
tapi nak clearkan semua ni,so dari RM38, terus berdesup turun ke RM18 sehelai.
Yang penting ori dik non
Bawal Pucci ada 2 jenis iaitu ori vs inspired.
Baca kat bawah ya;
Pucci Original Vs Pucci Inspired
.
Pucci Original
⏺For Sure Kain Satin Yang Sangat Berkualiti,
⏺Material Yang Lebih Tebal Berbanding Inspired
⏺Sangat Ironless
⏺Sangat Mudah Bentuk Walau Pun Tak Pakai Anak Tudung Dan Tak Licin.
⏺Harga Lebih Mahal

Pucci Original Juga Terbahagi Dari Beberapa Material
Contohnya
1)Emilio Pucci Dolce (EPD)
Material Lebih Kepada Satin(Silk) Sangat Exclusive.
.
2)Pucci Dolce
Surface Material Yang Lembut Dan Gebu
.
3)Pucci Royal
Surface Material Yg Shining Dan Gebu
Antara Tiga Nama Di Atas Berlainan Material Yee Kesayanganku.
.
.
.
Pucci Inspired
⏺Hanya Design/Corak Lebih Kurang Dengan Original.
⏺Dari Segi Material Pucci Inspired Lebih Nipis, Licin Dan
⏺Lipatan Tudung Mudah Kelepek. (Xtau Nak Explain Mcm Mana Mana. Harap Ampa Paham.haha)
⏺Material Pucci Inspired Kebanyakkan Dari Satin.
⏺Harga Lebih Murah Berbanding Ori Pucci
.
Kredit : Nur Syakila Mahazer

Nah! Sis punya memang ori k!

Pelbagai aksi, hilang rindu skit nak shooting2 ni


Paling laku A03 tu, memang cantik kan?
Bawal ni memang akan nampakkan pemakai lebih muda, Memang dari zaman sekolah, bawal lah yang jadi tudung asasi dulu2, No wonder Norjuma nampak muda sentiasa
Cantik! rona purple & hijau. Bawal Pucci Murah okey
Pucci ni asalnya design dari designer Emilio Pucci gitue


BAWAL PUCCI MURAH

 Tak pakai raya pertama/ kedua pun takpa, raya kan sebulan, pakailah dengan baju plain yang mana2 sesuai. Roger akak k if minat 011-3276 3291
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013