Tuesday, 16 May 2017

Hari Darah Tinggi Sedunia? Hipertensi Malaysia tertinggi?

Entry ni sepatutnya semalam, tapi tak tau nape hang terus wei. So terpaksalah mak menaip kembali semua benda alah ini. Gitue. Ceritanya semalam checkup dengan doktor endokrin. Biasalah 3 bulan sekali kan, nak tau result darah dan sambung ubat. Tapi bukan itu yang nak tulis ni. Nak bagitau semalam rupanya Hari Darah Tinggi Sedunia.

Eh! mana tau? Sebab dekat PPUM semalam, dorang buat pameran dan ada bagi free checkup macam ukur tinggi, timbang berat, cek darah pada orang awam. So, inilah yang sempat aku snap.

Baguslah ada hari macam ni, at least orang awam akan alert benda2 gini kan? Dulu aku alert lah sebab mencari info untuk dimasukkan dalam majalah & paper, sekarang ni macam, eh! ya ke? Hihi

sepanjang pesisir jalan diletakkan info mengenai penyakit darah tinggi atau hipertensi yang mengikut statistik Persatuan Hipertensi Malaysia, seorang dari 3 rakyat Malaysia berusia 30an mengidap penyakit ni. Scary kan? Cer zoom..lagi scary uols, ada pic zoom kat bawah

Garam memang sedap, tapi pembunuh dalam diam. Aku memang kurang masin skit sejak2 kena sakit ni. Masalahnya orang sekeliling akan kata aku ni masak tawar. Gitu lah plak!

Antara reruai yang menjual produk sesuai untuk hipertensi


Camna nak ukur 5/6gm tu? Entahlah, akak pun tak tau dik non

Antara orang awam yang mendapatkan nasihat

Inilah yang dimaksudkan. Malaysia biasa lah selalu tempat pertama kalau gini. Mendahului negara2 lain berkenaan penyakit hipertensi ni. Tapi tulah, makanan Malaysia memang sedap2 sampai penyakit diabetes, hipertensi dan macam2 ni kita mendahului. Haisy

Cubalah zoom ya, macam2 ada. Aku ja dok snap semua benda. Naik segan jugalah. Hihi

Silalah pilih ya.

Memang dah tau process food & dalam tin tak bagus, dah kurangkan pembelian dan beransur2 nak stop k

Yang ni elakkan

Info menarik

Makcik aku 40an baru kena strok ni. Masa tu, dia tengah makan kenduri, tup2, kejang, sesak nafas dan muka herot2. Terus bawa gi spital, doktor terus pasang oksigen dan tak lama okey. alhamdulillah. Dasyat benda2 ni kan, sebab takda simptom. Tapi mengikut pakar, sebenarnya simptom dah ada cuma orang awam biasa abaikan simptom awal dengan alasan takda apa


Itu sajalah buat masa ini

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013