Thursday, 26 December 2013

Kos sara hidup makin mencengkam

Satu demi satu yang diumumkan Menteri sangat mencengkam dada. Semua benda tu terasa hingga ke tulang hitam, terutamanya oleh rakyat marhein macam aku. Bermula dengan naik minyak.
https://pbs.twimg.com/media/BaebQDVCYAAg6FQ.jpg
macam2 kan...tak nak rakyat mengata camna, kita disuruh jimat cermat, subsidi habis kena potong tapi menteri sendiri?
http://3.bp.blogspot.com/-isR0E2DInMM/UkwKTua4o_I/AAAAAAAAnlk/QT3FWE1ZB7k/s1600/laporan+ketua+audit+negara+2012.jpg
keluar list dari audit, tapi masa wacana sinar harian hari tu kata takleh watpe sebab kecuaian. OK, noted
i
https://pbs.twimg.com/media/BcUtH98CYAA-tYt.jpg
laki aku hari2 kena guna federal n nkve nak gi opis dia kat mont kiara, tu pun dah berbelas ringgit sehari. abis tu kalau dah naik ni, kira berpuluh ringgit dan tambahan beberapa ratus lah sebulan ye? hhmmm. sapa nak jawab nie...
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s526x395/1175728_348085341992231_873816930_n.jpg
ni yang dikeluarkan oleh dr.maza dalam fanpage dia. Sangat berani mengkritik perkara yang tidak betul dalam kerajaan. Benda ni lah yang kita nak dari pemimpin2,
alasan terendah tu rasanya dari zaman aku sekolah menengah lagi dah pakai alasan yang sama. Dulu bolehla nak kelentong sebab takde internet. Dulu, aku pun melopong sebab percaya dengan berita TV3, tapi sekarang...erkkk..at least reka alasan yang lebih bernilai, boleh tak?

tarikh printscreen 12/9. pandai2 je mereka tolong kirakan eh. Pastu dengan harapan ia tak menjejaskan langsung hutang rumah. ERK
ni satu lagi naya. jadi bapak menteri, kami ni golongan miskin eh? maklumlah kereta waja jer, baru habis hutang pun.
3/10 pendedahan ketua audit negara yang grrr....jam sampai 1k satu? omai!


http://2.bp.blogspot.com/-dLYBQhthQiE/Up9TTt42CoI/AAAAAAAACYQ/fWXcnKrZJ1Q/s400/1479078_695000930510895_2087482059_n.jpg




dah penat membebel, dan copy paste dari whatsapp gambarnya, cukuplah disini aku meroyan dulu.. Rasanya ramai sangat yang terasa dengan kos sara hidup sekarang.





Thursday, 5 December 2013

Sultan ambo mari opis deh :)

Hampir seminggu tidak menulis di sini.
Banyak kejadian yang aku cuma baca tapi tak sempat catat dan ulas, cuma berligar antara rakan2 saja.
- Citer 3 beradik yang dibunuh dengan kejam di Kedah.
- Pasangan muda 13 dan 18 tahun bercerai kemudian ada citer di sebaliknya.
- Kuantan banjir dan lumpuh
- Ahli Parlimen asyik berdebat dan ada YB yang tak peka langsung dengan situasi (sedih!)
- dan lain2...

Semuanya dah diulas oleh pakar2 di fb. Kita cuma mendoakan yang terbaik. Cuma kali ni aku nak bercerita tentang kedatangan Sultan Kelantan ke opis kami.

Citer ni dah berdegar2 sejak bulan 8 lagi. Tak silap aku dapat info mulanya Tengku Mahkota je nak datang, pastu discus punya discus terus ajak Sultan Kelantan Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V untuk merasmikan Penerbitan Al Quran Karya Bestari. 
Gitue...

Pastu bila dah dapat confirm tarikh tu. Tak silap dalam 2 minggu sebelum, macam2 perancangan dah buat. Weols relaks lagi, tak rasa apa2. Tapi aku mendapat arahan dari pihak pengurusan supaya buat shooting. 3 Majalah dipilih yang dirasakan sesuai untuk shooting sebab ada tema Islamik iaitu Nur, Dara.com & Apartment. Fikir punya fikir, aku buat je shooting step tudung sebab simple. 

Sehari sebelum kejadian, banting dah naik, pentas untuk sesi fotografi, khemah semua. Beriya2 ok...tetiba je rasa nervous sebab aku punya slot ala2 eksklusif gitu. Sebabnya Sultan akan datang dan meninjau studio. Buatnya dia bertanya soalan dan sebab nervous, mak terkedu, erk! rengsek. Tak pun tetiba berangan, "Tuanku, nak selfie boleh?" 
Haha, mau kena lempang laju2...



kawasan sepanjang workspace kami yang akan menjadi laluan Sultan




So, siap ada briefing, reheasal bagai ok. Masa tu ada sosek2 juga kata grand betul, masa Sultan Selangor datang rasmikan bangunan KMK pun tak protokol camtue. Well, tu pendapat masing2 kan, bagi aku, Sultan ni orangnya sangat humble dan tak kesah pun daulat2 ni. Ye lah, siap boleh tukar istilah Daulat Tuanku kepada "Allahuakbar", jadi imam, join sendiri aktiviti. Terasa sangat dekat dengan rakyat jelata uols.

Hari Kejadian,

Seawal jam 8.30 pagi model, owner tudung dah sampai, tapi takleh masuk dengan kereta. Melilau gak lah mereka nak cari parking. Nasib baik semuanya setel dengan aman. Shooting dulu siap2, pastu kami menunggu kedatangan Sultan


masa ni, patutnya aku pun beratur gak tapi sebab kena jaga studio, so terpaksa lah di sini. Nasib baik memang cuaca mendung, so takdelah terasa hangat sangat.




Kitaorang dok mengintai kat atas. Masing2 tak sabar nak melihat sendiri kedatangan Sultan. Sangat grand ok, siap ada rebana, panji2 kebesaran, semboyan dan lain2 lagi. Tetiba semua nervous nak tunggu Sultan. Boleh bayangkan tak semua yang mak2 orang semua nak menunggu kedatangan Sultan dan bagi review secara langsung.

Yang agak kelakar bila kami tengok dari tingkat 1 dan jaraknya memang agak jauh, bila nampak VVIP semua mengiring, kami pun kata "Oh! putihnya Sultan, kacak" dan macam2 pujian lagi. Pastu diberitahu itu adalah Tengku Mahkota yakni Tengku Faiz. Kwang2, pecah gelak plak...

Aku lak selamba bagitau "Kalau Tengku Mahkota pun dah kacak camtu, Sultan apatah lagi" hahaha, sekali lagi gelak berderai.

Tak lama, semboyan berbunyi, nampak kereta hitam berhenti betul2 depan karpet kuning, keluarlah gerangan Sultan yang berbaju hijau. Jalan laju sungguh, memandang ke arah deretan lelaki dan mengangguk senyum itu. Benda tu sangat pantas berlaku sampaikan aku tak sempat zoom nak snap kejadian itu. Wah! Macam.. eh! Dah habis?

kami yang beratur menunggu kedatangan Sultan nak ke surau. sempat pose ok



Sebab agak lambat, so lepas perasmian, bunyi azan Zohor. Terus Sultan dan adindannya berangkat ke Surau Karangkraf untuk berjemaah. Sejuknya hati...

Sultan diiringi Ceo kami Dato Dr.Husamuddin Hj Yaacub nak ke surau. Hebat kan Sultan Kelantan? Tanpa berlengah terus menunaikan azan Zohor.








Bila dah habis solat semua, pergi ke Ultimat Print dulu, dan terus ke editorial. Wah! masa ni aku terus berlari anak2 ke studio bagi shooting. Semua dah nervous dah dari model, fotographer, stailist tudung. Mua haha.. Pastu tunggu q bilalah Sultan nak datang...Tetiba datang kata standby2...
Masa ni Sultan ada kat unit grafik, sedang mendengar penerangan mengenai cara2 gambar diedit, susun atur letak page camna sampai jadi helaian yang dibaca. Ok lepas ni turn kami, get ready model semua....

Masa ni polis dan protokol dah ada beberapa orang kat sini, dah diajar merafak sembah. Kalau ada handphone ke, pen ke, letak tepi dulu. Wah! aku dah nervous. Rasanya semua kat situ pun dah nervous. Pastu Sultan datang terus ke kiri (shooting dara.com), kami belah kanan. Foto, Hafiz jap2 shoot tapi macam tak concentrate sangat.


Dah beberapa lama, Sultan datang jenguk tempat kami shooting, so kami merafak sembah sambil tersenyum. Boleh lupa lak aku pegang phone. Wah! boleh bayangkan tak, phone tersembul antara celah tangan? Oh my!..

Yang kelakarnya hafiz pun tak snap, aku lak sengeh je, lupa nak suruh foto snap gambar jah. Semua boleh lupa kan walhal dah ingat macam2 sebelum tu, Sultan langsung tak pandang model, lebih kurang macam dia memang tak pandang perempuan ok. Wah! macam tak caya, tapi ni betul uols. Baginda sangat Islamik.

Siap dia yang hulurkan tangan kat Hafiz lak yang terkelu nak sambut huluran tangan Sultan. Aku lak senyum saja sambil dipandang puluhan protokol dan management kami. Terus Sultan berlalu ke khemah. Jadi, makan time :)


sempatlah mak selfie kat studio, walaupun gelap, gigih sebab ini kenangan seumur hidup ok.
Kesimpulan - Walaupun diselubungi protokol, bukan aku saja, orang lain pun sama dapat merasakan betapa Baginda Sultan sangat berbeza. Masa lalu pun dia tak pandang perempuan ok, sangat menjaga pandangannya. Yang lain pun sama, humble, boleh borak santai. Oh! apa lagi, macam2 lah..hehehe...


 

Thursday, 28 November 2013

Kebelakangan ini, lebih penat daripada biasa

Adakah semuanya disebabkan
i) akhir tahun?
ii) bibik takda?
iii) cuti sekolah means budak demand macam2?
iv) bakal kehilangan otai dan digantikan dengan budak baru, means keja lagi banyak?
v) musim hujan, baju lembab, lagi bertimbun?

cukuplah dulu alasan tu...huhu
Penat walaupun aku tak drive
dok sebelah driver mengharungi jem pun sebenarnya dah memenatkan, kalau drive sendiri, lagilah.
Sampaikan ayam dalam freezer tu dah baper ari aku tak masak,
cili yang aku blend ahad tu dah lama tak bersentuh, hatta nak goreng nasi pun, tak sempat



http://localfoodwedding.files.wordpress.com/2010/09/24-chickens-in-fridge.jpg
ayam umah kami sekor je seminggu tapi sekarang ni memang susah nak habiskan..huhu

 itu baru citer ayam dan barang dapur yang seangkatan, belum lagi citer baju yang lembab, angkat dan sidai dalam aircond/kipas. Yang belum berlipat pun dan berbakul2...huwaaa
nasib baik cuti sekolah, kalau tak banyak gak masa diambil nak iron baju school sampai mama pun sarung cotton je. senang.
 
 bila dah tak masak, kenalah beli kan. Mula2 kat restoran tok ayah, order tomyam campur, daging paprik, kailan masin dan bla2...pastu malam esok, aku sempat masak spageti sos carbonara, malam lusanya masak nasi dan bakar kambing dalam magic pan. Pastu beli burger mat salai, makan texas, sampai tak tau nak makan apa dah...errr 

kids weols dah belikan games sorang satu, dira dapat math magic (permainan yang mencabar minda) tapi dia tak berapa suka sangat. Dia nak mainan macam adik2 dia...aduh dira...

qimie dapat lego, yang boleh pasang jadi 3 benda, car, helikopter dan lori. memang menarik.

mia dapat rumah mainan, hello kitty.

sementara dorang main semua, mama siapkan lah apa yang patut, sambil menjerit bila nampak lipas...grrrr, binatang ni memang suka menunjukkan diri. geram je rasa, terus sembur yang special untuk lipas. Lepas tu memang tergedik2...mati.

Nak tengok tv pun dah tak sempat sekarang. Nak update blog pun sama, walhal idea mencurah2, tapi penat gler sey..adakah disebabkan faktor umur.

aku sempat pakai tv ni..klasiknya..yang best kat umah mok (nenek), ada tv hitam putih jah, so konon2nya nak kaler, letaklah plastik yang berwarna (jadi automatik tv kaler, walhal hampeh je sebab kaler yang sama)...jadilah ye dik non. Mana leh lawan tv sekarang, lepas plasma, lcd, pastu led, yang latest aku tengok kt harvey norman, ada 3d, Ultra Hd pun ada, saiznya lak mengalahkan meja tulis lak..haha


dah kalau semua takleh jawab, mata pun dah minta beradu.. apa lagi zzzzzzzzz

gambar sendiri tetap nak berangan jadi princess kan, sory sleeping beauty, mak pinjam jadi gambar hiasan ye....



Monday, 25 November 2013

Maher Zain - lagunya semua sedap didengar


Ni kira imbas kenangan ye.
Aku masih ingat tarikh tu.
12 Oktober 2010.
Kiranya dah 3 tahun berlalu.
Kejap je kan masa berlalu
Masa tu mak masih kurus ok, muka pun runcing, sekarang? Hahaha, takyah jawab lah ye.

tahun ni ala2 shawl yang renyuk2 tu, pastu kat hujung ada ala2 diamond juntai (dalam gambar tak nampak ye)

Setelah dapat emel mengatakan ada seorang artis Lebanon datang untuk promosikan albumnya, aku terus google je nama Maher Zain, baca sini. Wah! xcited ok....terus dengar lagu2nya kat youtube. Yang popular mesti lagu InsyaAllah, sedapnya. Mendayu2 lak tu. Paling best penuh mesej Islamik tapi disampaikan dalam lagu komersial. Kira dia antara pencetus lagu pop komersial dengan lirik ketuhanan (sebab sebelum ni, lagu nasyid lain skit rentaknya).

Pastu terus pagi tu sebelum dia datang, mak dah siapkan soalan, siap hafal lagi. Memandangkan aku nak mengelakkan soalan yang sama diulang oleh reporter lain. So, aku kena cari soalan yang agak berbeza, pasti dengan slang omputeh. Oh! berangannya!:0. 













ni menggunakan blackberry, masa tu memang sangat popular dengan blackberry, kira aku orang pertama yang pakai smartphone lah ye dikala orang lain masih setia dengan nokia. Kira mak antara yang terawal gitu, tapi sejak ada samsung sekarang, blackberyy terus down.

Berbalik sesi interview tu, ramai tau yang ada, team management, pastu senior editor semua ada. Masa tu, semua xcited nak tengok siapa di sebalik lagu InsyaAllah.

So dah lepas beberapa reporter bertanya soalan, mc pun tanya sapa2 nak tanya soalan. so aku pun angkat tangan. Dengan confident ni tanya, walhal soalan dah hafal siap2, takut lah plak boleh terlupa khen...memandangkan mak dah biasa dengan mikrofon (soalan tu mengalir laju jer)
Soalan tu masih ingat sampai sekarang. Berbunyi begini 
   "How do you see yourself in 5 years"

Nampak Maher Zain senyum. Dia kata 'very briliant queastion". So, dia jawablah, dia takkan tahu apa yang akan jadi akan datang. Cuma dia akan berusaha untuk jadikan nyanyian sebagai medium dakwahnya. Panjang lagilah jawapannya, siap aku boleh buat artikel pasal dia lagi. 

ni lah story yang mak buat. kiranya dia pencetus fenomena. Tak silap, dia popular kat Malaysia dulu, baru Indonesia tapi kat sana dia lagi fenomena, siap ada drama bersiri ke drama je.

Lagunya sedap didengar macam InsyaAllah. Kalau bagi anak muda yang mahu kembali pada fitrah, bila dengar lagu komersial ni memang terasa melekat kat telinga. Secara tak langsung kita berzikir kan. So, bila dah habis sesi soal jawab, kitaorang pun bergambar lah dengan Maher Zain itu...

ramai yang menghimpit u, sebab masa suntuk sangat, dia terpaksa bergegas ke tempat lain untuk tujuan promosi. Mak dapat duduk sebelah kaki dia je. Hahaha. Sekadar kenangan gitue.

Wednesday, 20 November 2013

3 subjek baru untuk tahun 4

baca sini

Ni yang dikeluarkan oleh laman web Kementerian Pendidikan dan disiarkan oleh Berita Harian.
Hmmm, Antara subjek yang dorang akan belajar ialah  Reka Bentuk dan Teknologi (RBT), Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dan Sejarah.

Patutlah bila Dira balik, dia cakap buku teks belum dapat lagi. Mungkin pihak kementerian belum siap sepenuhnya lagi. Aku ada baca juga forum cerita pasal hal ni. Menurut salah seorang forumner, 3 subjek yang dimansuhkan iaitu kajian tempatan, kemahiran hidup & pendidikan sivik kewarganegaraan. Ini bermakna

- Kemahiran hidup diganti dengan RBT
- KT & Sivik diganti dengan Sejarah
- Teknologi Maklumat pula kesinambungan dari sains

kredit untuk forum cari.com

1. Subjek Reka Bentuk dan Teknologi (RBT)
Pengetahuan dan kemahiran asas yang membolehkan mereka menyambung pelajaran dalam bidang teknikal atau vokasional di peringkat menengah kelak. Mata pelajaran itu merangkumi teknikal, sains rumah tangga dan teknologi pertanian, selain elemen merentas kurikulum seperti asas keusahawanan, kreativiti dan inovasi serta teknologi maklumat dan komunikasi.

2.  Subjek Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK)
Fokus kepada penguasaan ilmu dan kemahiran bersesuaian dengan tahap kebolehan murid sekolah kebangsaan dalam lima modul, iaitu dunia komputer, eksplorasi multimedia, sistem rangkaian dan dunia internet, dunia pangkalan data serta pengaturcaraan.

3. Subjek Sejarah
Peruntukan 60 minit seminggu yang diajar secara bergilir dengan mata pelajaran RBT, TMK diharap dapat membekalkan murid dengan kemahiran penyelesaian masalah, pemikiran logik, pengurusan maklumat, manipulatif, menaakul serta berfikir secara kreatif, kritis dan berinovasi. Pengenalan mata pelajaran Sejarah pula bertujuan mendidik murid memahami latar belakang negara dan sejarahnya dengan melihat perubahan berlaku serta kesinambungan yang masih dikekalkan dalam kehidupan masyarakat.

Mata pelajaran itu disusun secara kronologi yang membincangkan pengenalan sejarah awal, diikuti dengan kedaulatan dan kemakmuran negara mengikut tajuk supaya murid dapat menghargai sejarah tanah air dan kegemilangannya. Subjek itu diperkenalkan di bawah Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) sebagai transformasi penambahbaikan kepada kurikulum sedia ada bagi memastikan murid dibekalkan pengetahuan, kemahiran dan nilai yang relevan dengan keperluan semasa.


Ni memang khas untuk mereka yang lahir tahun 2004, yakni anaknda hamba akan menjadi perintis kepada subjek2 baru ini. Bunyi macam menyeronokkan tapi kalau teori semata2, dengan cikgu nak mengendalikan 40 student dalam 1 kelas, agak sukar sebenarnya. Cuma kita tunggulah kaedah yang akan diumumkan nanti.

Aku teringat zaman aku sekolah rendah dolu2, tahun 80an uols, so boleh bajet umur mak baper sekarang kan? hahaha, dah kertu kot...subjek sains takde. yang ada alam dan manusia

kadang2 silap sebut alam manusia, terus cikgu betulkan 'salah tu' sebab kan belajar pasal semua bukan manusia saja. 'Baik cikgu'

dulu2 banyak belajar teori gak, tapi ada juga cikgu bawak ke padang, belajar pasal semalu, daun, pokok. Masa ni syok lah sebab dapat hidu udara segar. Leh gak cuci mata nengok atlit tengah berlatih kan. Haha, aku tak taulah zaman sekarang buat camna. Tapi dengan adanya It, gajet, rasanya budak sekarang lebih advance dari dulu. Kalau darjah 6 pun dah tau pasal biologi perempuan, lelaki. Terasa kami2 yang mak bapak ni ketinggalan pula. Perlu lebih cari ilmu untuk menerangkan dengan hemah citer ni pada mereka. Gulp!

dira dah ada facebook, tapi aku ada password dia, so memang selalu cek inbox dan lain2. Memang kena pantau semua ni. So far masih terkawal )

Tuesday, 19 November 2013

Bila anak sehat, papanya lak sakit

Risau
Dah habis part anak, bapaknya pula yang sambung demam.
Tapi mama kena keja, siapkan dulu apa yang patut.
Tapi bila bapaknya demam, manjannya ngalahkan anak2

Err...
Harap dia cepat baik,
Sebabnya dia bila dah sakit, sangat teruk efeknya.
Demam panas, demam campak, tonsil, cirit birit, muntah2, liver abcess, yang terbaru lepas raya posa baru2 ni Karbunkel. 
Huhu, nama pun dah semacam,
memang pun sebab penyakit ni macam2

cepat baik wahai encik suami

Monday, 18 November 2013

kerenah budak2 sekarang

Dari hari ke hari, aku mahu menulis tentang cerita cyber troopers, keyboard warrior, yakni mereka yang berada di hadapan pc, membaca dan mencari berita/cerita sensasi, kemudian tanya menyiasat kesahihannya terus share....

Beberapa hari juga orang bercerita mengenai kisah Villa Nabila (hmm, encik suami kata, masa dia kecik2, tahun 80an, dia dan adik beradiknya pernah bergambar di hadapan rumah misteri ni). Nasib baik gambar tu kat kampung, kalau tak gigih juga aku masukkan dalam blog ni. Lepas tu, kisah kehilangan 23 budak2 dalam villa tu. Polis siap sahkan menerima hanya 1 laporan kehilangan sahaja. Jadi, betul lah berita yang 23 tu palsu semata2. Tup2, hari ni budak tu dah dijumpai..kat mana ye? Katanya di rumah teman wanitanyanya yang agak jauh juga dari Vila Nabila itu.

Sebelum tu lagi, cerita pasal seorang penganggur yang mengatakan restoran mamak di Ipoh, nasi ganja ada tahi. Erk! mestilah geli geleman sapa yang membacanya. Sampaikan salesnya menjunam 60%. Akhirnya muncullah orang yang mengatakan dia melakukannya tapi tak sengaja. What??

Sebelum tu lagi kisah dan parodi yang macam2.

Jadi, di mana kerasionalan benda2 ini semua? Siap 1 Malaysia susah kerana mereka ini? Esy, budak2 sekarang memang, erk! nak kena cepuk.

Tapi, ada berita yang menyejukkan hati. Kisah anak muda Ammar, yang kemalangan di Istanbul. Di paparkan juga video sejak dari kecil, kemudiannya menyertai misi keamanan serta mengaji di universiti di sana. Malahan mayatnya juga berpeluh2 di dahi dan kelopak mata, seperti dia masih ada. Berbahagialah Ammar yang hayatnya untuk agama. Sejuk ibu mengandung. Lagi terkesan, bila pak2 syeikh di sana siap minta ayah Ammar tinggalkan beberapa barangan untuk mereka jadikan kenang-kenangan. Alangkah indahnya jika lebih ramai anak muda mengikuti jejak pemuda berhati mulia ini.

youtube Ahmad Ammar di sini


Sunday, 17 November 2013

kambing panggang dan sos black pepper



Encik suami kata ala2 Tony Romas dah. :)

Dulu2 kalau nak bakar ayam / kambing, jenuhlah bibik hidupkan api atas tempat pembakar... Nak beli arang satu hal, nak hidupkan bagi marak tu satu hal yang lain. Pastu nak kena jaga sebab takut hangit atau rentung lak.
dulu2nya camni lah, semuanya makan masa, dan berasap2 lah rumah sendiri dan rumah jiran.
Sejak bibik takde ni, kebetulan lak weols gi Langkawi, nampak pemanggang ajaib jenama vantage. Terus terpikat (kebetulan, masa tu memang tengah top pasal pemanggang ajaib). Terus je sambar, untuk kawan satu. RM98 je. Pergh! lepas ni dah terbayang2 dah nak bakar memang senang ah..
antara yang top ni, tapi memang recommended lah..senang jer nak gunanya, cuma nak cuci agak susah skit, xpecially kalau bakar kambing, minyak yang kuar kan.

Kambing tu senang je grill dalam pemanggang ajaib, dalam beberapa minit cek dan balik2 kan. Pastu resepi lak aku tiru resepi cahaya cintaku. baca sini. Dah siap semua2 tu..taraaa....

nampak yummy kan, dengan tulang rusuk minyak2...kambing ni aku perap dengan dua jenis sos iaitu bbq dan letak garam kunyit je. Leh makan dengan sos blackpepper/sos cili/ mayonis pun boleh. Sedap glerr... k

Saturday, 16 November 2013

Alhamdulillah, bukan denggi :)




Jumaat, 15 November 2013

Dari malam tadi, damia agak menggigil badannya, bila diselimutkan baru ok. Mula2 ingatkan sebab aircond sejuk sangat, terus off aircond, gantikan dengan kipas. Sebenarnya demam dia dah 2 minggu. Baca SINI.

Sejak gi klinik, demam dia on off, means siang ok, malam demam, tapi bila diberi ubat (ada yang oral, ada yang supp - ubat masuk ikut punggung). Malam terakhir dia demam panas sangat, aku terus bangunkan dan mandikan dia. Ada terbaca tips, demam kena sejukkan dengan air sejuk, kalau ada air batu lagi bagus. So, kul 1pagi, mandikan dia. Takleh biarkan.



So, di hari jumaat yang indah, lepas hantar dira n Qimie, weols ke PPUM. Memang tak kejalah kan. Dalam radio dah melaporkan semua tempat jem, dengan eksiden lagi. Maklumlah musim hujan, so nak tak kena redah juga. Walaupun damia pagi ni dah mula ok, tapi kami tetap risau. Fikiran tu mulalah membayangkan bukan2, denggi kah! Aduh (puncannya sebab aku jumpa banyak nyamuk di belakang ampaian baju) pastu sekarang kan kerap hujan, ada jentik2 lak dalam longkang. Gulp!




Dengan surat referal letter, aku terus ke wad kecemasan. Lepas doktor tu cek, kata bukan kes kecemasan, so aku kena pegi RUKA (unik tul namanya, stand for rawatan utama klinik am). Register kat situ. Aku dan huby amik nombor. Dalam hati kata, mesti lambat hari ni sebab orang ramai sungguh. Tapi ajaibnya, orang memang ramai tapi servis pun pantas. Tak lama nombor aku naik, kaunter pendaftaran panggil, dan tengok mia, terus dia isi borang guna mykid (tak menyusahkan pun nak mintak surat beranak bagai, memang senang. Walhal kalau dia mintak surat beranak, memang aku bawak pun).

Pastu pegi tunggu kejap, panggil lagi untuk bayar. RM5 saja. Wow! Impress lah, murah u. Pastu dia bagi nombor untuk naik ke Ruka di tingkat 1. Waktu pagi memang tak ramai sangat orang. Yang ramai tu kat bawah tadi. So mungkin dah bagi2 klinik2 yang tertentu kot. Weols dapat bilik 29, so tunggulah kat situ.

Tak lama, nurse dalam baya umur 40an datang, mintak timbang mia dan tinggi. Pastu nak amik darah. Puas di tilik tangan mia dan bahagian lengan, jentik2, tekan tapi tak jumpa salur yang dorang nak. Mia dah mula cuak. Ada 2 orang nurse, aku kena egang mia kuat2, yang sorang lagi pegang kepala mia, sorang cucuk cari salur. Aku suruh mia tengok tempat lain sebab takmo bagi dia tengok tempat kena cucuk tu.

berkali2 gak dia cuba cucuk nak amik sampel darah tapi tak berjaya sampailah dorang mintak tolong doktor perempuan, pun tak berjaya. Last dia mintak tolong senior nurse buatkan. Akhirnya berjaya juga, siap pamkan darah mia tu. Melalak lah damia sebab masa tu keadaannya baring. Aku time tu dah sebak dah. Huhu, sabar jelah.

 Kebetulan jumpa doktor yang nombor 29 tu, masa tu dia baru habis patient lain. Tapi sempat dia tanya aku pasal simptom2 mia. Pastu dia suruh amik sampel air kencing pula. Jenuhla aku nak pujuk mia suruh kencing, siap beli twister oren nak suh dia cepat kencing. Dah dapat, terus hantar dua2 sampel ke lab. Bayar RM7 dan RM9 untuk test sampel tersebut. Murah uols. Kalau swasta ni siaplah kena berapa kan.





dah siap test tu, tiba giliran jumpa doktor lelaki, chinese guy. Tak silap namanya doktor chin. Detail sungguh dia tanya, macam berapa lama demam, ada simptom2 lain tak, kencing camna, appetite ok tak? ada muntak, berak? dan bla2. Serius, dia sangat profesional. Bukan nak kondem klinik, tapi doktor kat hospital sangat detail. Kalau dah 2minggu macam mia, tak sehat, so baiklah bawak ke hospital. So far aku memang bagi 5* untuk PPUM.
doktor test semua, cek telinga, cek paru2, dengar bunyi macam mana, cek anak tekak lagi. So dia kata mungkin risau skit sebab paru2 mia ada bunyi lain macam. So, dia sarankan mia buat x-ray. Kalau ada report x-ray ni, senang sikit dia consult dengan paedtric. So, aku angguk je. 
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/03/4f/39/af/secret-recipe.jpg
singgah makan kat seret recipe, tapi bukan makan cheese cake lah, makan tomyam gung. orang punyalah ramai. Mungkin sebab hari jumaat kan. So bila dah setel makan, tunggu huby balik solat jumaat, kami terus ke menara selatan tingkat lima untuk cek x-ray pula.
so, aku pun masuk dengan mia dalam bilik x-ray, kena bayar rm15 je. murah kan? juru x-ray suruh buka bajunya, dah mia nangis dah. kata "nak papa". Oho..so, aku terpaksa panggil papanya gantikan tempat mama. Elok pulak dia kat dalam tu, buka baju dan x-ray, adalah nangis kejap, tapi dah tak nak dengan mamanya. Nak wat camna? Mungkin dia rasa selamat dengan papanya yang besar itu. hehe, anak2

Pastu patah balik kat bilik 29 lagi. Masa ni, mak aih! ramainya orang, rasa tak percaya lak, pagi tadi takde orang. Kebanyakkannya warga emas, dan aku ada tengok pelancong asing (yang bercakap bukan english dengan anak dia). pun tengah menunggu. Bila aku dah bagi result x-ray, so duduklah menunggu. Masa tu dah kul 3, dalam hati, ni kena admit ke tak ni. Kalau admit, aku dah siap2 bawak baju pun. Tinggal encik suami balik, amik anak2 kat nursery jah.

Pastu doktor pun panggil dan siap cakap dengan doktor padeatrik depan kami. Siap xplain macam2 kat doktor tu. Rasa sungguh dilayan bagaikan puteri oleh doktor2 dan nurse ni. Dah habis tu, dia terus tulis dan xplain kat aku yang memang ada macam infection skit kat paru2 mia sebelah kanan. Dan dia pun dah buat appoiment untuk jumpa doktor padeatrik pada selasa depan. So dia bagi ubat demam dan antibiotik Augmentin. So, kena habiskan dalam tempoh 7 hari. Sebelum balik tu, doktor siap pesan lagi, kalau nampak tanda macam lelah sangat, muka biru, demam panas. Terus bawa ke kecemasan, jangan tunggu. Nurse tadi pun siap datang jumpa mia, dan pujuk2 mia sikit. Tapi mia dah cuak mukanya. Yelah sehari suntuk. Lepas tu, terus amik ubat kat farmasi RM5. Murah sungguhla kan.



Sebab kalau swasta ni dah tentu caj beratus2. Memandangkan bulan 8 baru2 ini, encik suami baru je setel buat operation karbunkel kat DEMC, itu saja dah 3800, day care. Bukan admit pun. Pastu hari2 kena dressing, antara RM50-RM80, hehehe..Biasalah..mana2 pun sama. Yang penting sihat
akhirnya, muka dah penat. Alhamdulillah, boleh balik dan teruskan makan ubat. Papa dah beli madu tualang hutan dan mama memang dah standby shaklee milk shake untuk anak2 kuat antibodinya. Kita berusaha, Allah menentukannya. 

Wednesday, 13 November 2013

cek whatsapp anda :)


Ok, sila cek phone masing2.

Untuk pengguna Samsung khususnya, sila ke whatspp, setting, account, payment menthod. So keluarlah benda alah ni iaitu tarikh luput servis whatsapp kita. Disediakan berapa nak bayar, setahun? 3 tahun? atau 5 tahun?

Yang untungnya pengguna Iphone, sebab dia bayar lump sum masa nak install je, lepas tu 'lifetime'. Berbahagialah mereka.

Jadi, bagi mereka yang masih nak gunakan Whatsapp, sila buat bayaran gitu (menerusi paypal) atau kalau nak guna free yang lain masih boleh guna Line, Viber, Tango, Wechat dan BBM pun sekarang sediakan juga yang free (walaupun anda bukan pengguna blackberry)

Tapi ramai yang prefer whatsapp sebab simple, tak serabut, kan?
mana ada benda free sekarang..hehe


Carrie Junior (Bath time is fun time)

Assigment Carrie Junior di Real Kids, Subang JayaMalas nak citer banyak, kita main gambar je ye.


tengok budak2 sangat energetic betul
antara sebahagian student comel & cerdik disini

si carrie yang menjadi tumpuan


ada nyanyian dan tarian yang best (citernya dia nak masa mandi tu, budak2 bereksperimen sekali), so waktu mandi jadi lagi seronok

maaf ye, gambar kecik sebab mak dok belakang sekali, pastu pakai kamera phone jah, kena zoom lagi, tak jelas sangat. Tapi yang menari tu selebriti Sazzy Falak yang turut sporting.




last sekali, Sazzy Falak bagi produk carrie junior untuk adik2 bijak ini

dyan eaza - budak2 memang telus, bijak, energetic,

Tuesday, 12 November 2013

Cita2 tercapai sudah :)

Dulu2, kerjaya wartawan ni memang tak popular pun. Seingat aku dulu, masa darjah 6, aku sorang je yang mempunyai cita2 yang berbeza dari orang lain. Cita2 yang paling popular mestinya 1) doktor 2) engineer 3) cikgu / pensyarah 4) barulah kerja2 lain macam berniaga, juruteknik dan lain2. Pendek kata, wartawan masa tu memang orang tak pandang pun. Kawan2 aku pun pelik, camna aku boleh berminat nak jadi journalist. Sedangkan pada tahun 1990, internet takde, hubungan dengan orang luar negeri pun takda (maklumlah masa tu, mana ada orang berhijrah kan). Pendek kata camna ye boleh terlintas cita2 yang tak tercapai dek akal.
saya nak kahwin dengan orang kaya (begitulah dialog Maya Karin masa kecik dalam Pisau Cukur)
Sebabnya aku suka membaca. Jadi apa sahaja buku, surat khabar, majalah, komik aku baca. Sampaikan dalam toilet pun ada magazine (ops! yang ni jangan tiru)..haha. Masa tu bila baca paper, cam seronok je rasa, pastu bila tengok pembaca berita kat buletin pun, aku dah berangan nak jadi pembaca berita.
macam best je tengok dorang baca berita pandang kamera. Dolu2, ingatkan dorang hafal. rupa2nya memang ada
skrip kat kamera tu...innocentnya gua..



bila dah sekolah menengah, aku dapat masuk aliran sains, tapi cita2ku tak pernah padam. Tetap nak jadi journalist juga u, disaat semua orang nak jadi pilot, doktor kan...Sampai cikgu english cakap, nape aku masuk sains if aku nak lebih pada kesusahsusahteraan? Aku pun terkelu lidah. Apa nak cakap, sebab masa tu, aku rasa takde pilihan. Belajar je.

Sampailah form 6 sastera (masa ni rakan sealiran sains ku semua dah masuk matriks, asasi sains. Ada yang lebih cemerlang dapat matriks ekspress. Sedih woo...Aku memang tak nak jumpa cikgu masa ni, bukan apa. Terasa menikam ke lubuk jantung, kata2 itu. Walaupun kawan2 semua ok, tapi disebabkan aku sorang je yang keciciran, terasa sembilu sungguh.

Akhirnya lepas STPM, aku dapat masuk USM dengan course Mass Comm. Alhamdulillah, rasa segar bugar mata, terasa apa yang aku rasa down selama ni terhapus jua. Dan yang penting Allah tahu apa yang terbaik untukku. Jadi, bermula lah era belajar gitu.

cuba cari penulis yang mana satu. ewah!

Dipendekkan citer, ada Fiesta Cahaya, so adalah benda2 contest macam Pengacara Jemputan Cahaya. Masa tu aku 1st year. Disebabkan takde penyertaan, kakak2 senior aka penganjur pun pegilah mencari junior2 mass com untuk join contest ni. 

Namaku pun tersenarai sama. Adalah dalam 12 orang peserta kot. So, bila saja bergema suaraku, suasana dewan macam terdiam, macam tak percaya itu datang dari aku (ok, aku sempoi sangat, specky, slack dan blaus biasa, tudung pun bawal).

Pendek citer lagi, aku jadi Johan. wah haha! tak caya gue...Gler kan...dari takde apa2, terus jadi... wow! Siap aku beli lagi video (masa tu tape ok). semata2 nak ulang part aku tuh...So sejak dari tu, aku selalu diundang jadi mc sama ada untuk desa, kelab dan juga peringkat ipta. Aku pun pernah partner mc dengan fetri yahya. masa tu dia junior aku dua tahun.

pastu bila dah masuk kerja kat Karangkraf, kira selesai lah cita2ku sejak kecik lagi. So kiranya apa yang aku nak iaitu jadi wartawan dan pengacara (walaupun zaman kampus je) tercapai jua akhirnya. Syukur Alhamdulilah. Cita2 anda bagaimana?

berblog dan bekerja

Semput!

Seperti yang diceritakan sebelum ni, aku memang suka membaca (memang itupun keja ku kan), tapi untuk berblogging tu agak susah. Sebabnya kejaku yang wajib pun dah menulis, jadi bila nak menulis untuk diri sendiri, ada penyakit M sikit. Ni pun tengah tepu keja, terasa nak update blog kejap.

keja mana penah habis doh

Tambah2 lak semangat sangat bila tengok blog diedit oleh puan najiah. Dahla cantik, harga sangat berbaloi2.  Sangat teruja ok!
aku bagi contoh gambar yang aku nak, lepas search, tak jumpa lak pompuan, so aku bagi lah gambar lelaki yang tengah menaip kat mesin taip tengah hisap curut. So, aku bagi view yang aku nak camna, ada benda2 messy atas meja, dan bila Puan Najiah transform tu, sangat cantik okey. Sungguh ni, sapa nak edit blog sila amik tempahan dengan dia .klik sini

Citernya ialah, bila aku dah study blog ni....adalah berbulan2 sambil buat keja. Blogger ni ada beberapa kategori umur :
  1) blogger remaja - blog mereka dipenuhi dengan doodle, percubaan berani mix n match, follower yang ramai, ada fanpage, siap ada tutorial blog, freebies dan lain2. Isu yang diutarakan seperti tip belajar, tip blog cantik dan sebagainya. Golongan ni biasanya takde komitmen, selain dari belajar (ada yang bekerja) tapi semestinya masih single. So masa memang banyak untuk try n error.

sungguh, masa google tu aku tengok blog dorang ni comel, mostly pink kaler of coz untuk girls, tapi budak laki pun ada u...paling muda aku tengok ada yang 13 tahun, pastu umur 18-19 dah amik order edit blog dah. Yelah, dah boleh buat duit poket.

 2) blogger matang - (ada 2 jenis gak, satu yang full time housewife dan satu lagi yang bekerja)
 a) yang bekerja itu aku lah, cuma belum sampai tahap blogger yang update sentiasa. Serius. Suka membaca tapi bila nak up entry, ya Rabbi, susahnya nak start. Sebab banyak benda kot nak fikir. Sebab kerja kan? Bila dah malam lak, lepas buat keja umah semua (basuh kain, sidai kain, lipat kain, keja tak penah abis) tengok CSI jap, otak pun dah tepu. Tak tau nak watpe dah. Ok tido....
hahaha, takdelah sampai camni, tapi nak bagitau bab lipat kain baju memang tak penah berenti dalam kamus hidup wanita

 b) Tapi ramai gak yang konsisten menulis, yakni kategori yang WAHM, SOHO dan sebagainya - haah, dorang memang rajin update sebab memang itu keja mereka pun. Ada yang buat bisnes online, ada yang buat ebook, kraf dan lain2. Sambil2 jaga anak, sambil update entry gitu. Tapi macam2 ada, memang best. Paling aku suka blog resepi, memang sebijik2 sama rasanya bila masak. Best
seronok kan? wat keja kat rumah.

Tapi biasanya blogger ni kebanyakkan masanya memang depan pc. Tu yang macam2 update tu, aku pun depan pc gak, tapi kena dulukan yang utama lah kan. Bila malam...zzzzz

Setakat ni, itu sajalah dulu citer blog dan bekerja. Aku akan cuba update entry sehari sekali, tapi memang kadang2 takleh commit, sebab kerja banyak wooo...tengok blog orang lain banyak sungguh entry mereka.


dulu aku suka berangan jadi blogger fashion, tapi memang tak sempat dik non. Last2 buat di alam realiti saja...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013