Tuesday, 12 November 2013

Cita2 tercapai sudah :)

Dulu2, kerjaya wartawan ni memang tak popular pun. Seingat aku dulu, masa darjah 6, aku sorang je yang mempunyai cita2 yang berbeza dari orang lain. Cita2 yang paling popular mestinya 1) doktor 2) engineer 3) cikgu / pensyarah 4) barulah kerja2 lain macam berniaga, juruteknik dan lain2. Pendek kata, wartawan masa tu memang orang tak pandang pun. Kawan2 aku pun pelik, camna aku boleh berminat nak jadi journalist. Sedangkan pada tahun 1990, internet takde, hubungan dengan orang luar negeri pun takda (maklumlah masa tu, mana ada orang berhijrah kan). Pendek kata camna ye boleh terlintas cita2 yang tak tercapai dek akal.
saya nak kahwin dengan orang kaya (begitulah dialog Maya Karin masa kecik dalam Pisau Cukur)
Sebabnya aku suka membaca. Jadi apa sahaja buku, surat khabar, majalah, komik aku baca. Sampaikan dalam toilet pun ada magazine (ops! yang ni jangan tiru)..haha. Masa tu bila baca paper, cam seronok je rasa, pastu bila tengok pembaca berita kat buletin pun, aku dah berangan nak jadi pembaca berita.
macam best je tengok dorang baca berita pandang kamera. Dolu2, ingatkan dorang hafal. rupa2nya memang ada
skrip kat kamera tu...innocentnya gua..



bila dah sekolah menengah, aku dapat masuk aliran sains, tapi cita2ku tak pernah padam. Tetap nak jadi journalist juga u, disaat semua orang nak jadi pilot, doktor kan...Sampai cikgu english cakap, nape aku masuk sains if aku nak lebih pada kesusahsusahteraan? Aku pun terkelu lidah. Apa nak cakap, sebab masa tu, aku rasa takde pilihan. Belajar je.

Sampailah form 6 sastera (masa ni rakan sealiran sains ku semua dah masuk matriks, asasi sains. Ada yang lebih cemerlang dapat matriks ekspress. Sedih woo...Aku memang tak nak jumpa cikgu masa ni, bukan apa. Terasa menikam ke lubuk jantung, kata2 itu. Walaupun kawan2 semua ok, tapi disebabkan aku sorang je yang keciciran, terasa sembilu sungguh.

Akhirnya lepas STPM, aku dapat masuk USM dengan course Mass Comm. Alhamdulillah, rasa segar bugar mata, terasa apa yang aku rasa down selama ni terhapus jua. Dan yang penting Allah tahu apa yang terbaik untukku. Jadi, bermula lah era belajar gitu.

cuba cari penulis yang mana satu. ewah!

Dipendekkan citer, ada Fiesta Cahaya, so adalah benda2 contest macam Pengacara Jemputan Cahaya. Masa tu aku 1st year. Disebabkan takde penyertaan, kakak2 senior aka penganjur pun pegilah mencari junior2 mass com untuk join contest ni. 

Namaku pun tersenarai sama. Adalah dalam 12 orang peserta kot. So, bila saja bergema suaraku, suasana dewan macam terdiam, macam tak percaya itu datang dari aku (ok, aku sempoi sangat, specky, slack dan blaus biasa, tudung pun bawal).

Pendek citer lagi, aku jadi Johan. wah haha! tak caya gue...Gler kan...dari takde apa2, terus jadi... wow! Siap aku beli lagi video (masa tu tape ok). semata2 nak ulang part aku tuh...So sejak dari tu, aku selalu diundang jadi mc sama ada untuk desa, kelab dan juga peringkat ipta. Aku pun pernah partner mc dengan fetri yahya. masa tu dia junior aku dua tahun.

pastu bila dah masuk kerja kat Karangkraf, kira selesai lah cita2ku sejak kecik lagi. So kiranya apa yang aku nak iaitu jadi wartawan dan pengacara (walaupun zaman kampus je) tercapai jua akhirnya. Syukur Alhamdulilah. Cita2 anda bagaimana?

2 comments:

  1. wah, hbatnya kje kt karangkraf..
    lalu lalang kat sini :) folo skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Zaharah Jamilah, Sory, saya jarang buka sini..tima kasih. Nanti bolehlah buat lawatan ke Karangkraf pula ye.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013