Sunday, 18 June 2017

CARA KALIS PESAING SECARA PERCUMA?

CARA KALIS PESAING SECARA PERCUMA?

Paling MUDAH adalah dengan menjadi FAMOUS. Atau jadi TUMPUAN orang ramai.
.
Tak perlu jadi PELAKON/PENYANYI untuk FAMOUS. Semudah jadi orang yang BERI NILAI. Kalau anda penjual produk KECANTIKAN. Beri TIPS, ARTIKEL, VIDEO percuma tentang KECANTIKAN.
.
3 ELEMEN penting untuk kekal konsisten :
1) BRANDING
2) MENULIS
3) NETWORKING dan...
.
3 ELEMEN ini kalian boleh BELAJAR dalam GENG LIKE. Dengan yuran SUPER BERBALOI, kalian UNTUNG BERGANDA.


Apa itu PERSONAL BRANDING?
Personal branding bukannya dapat banyak like.
Personal branding adalah menjenamakan diri kita dengan baik. Tulis ejaan penuh, tulis status yang positif, hanya post gambar diri kita yang terbaik.
Dapat banyak like juga sebahagian dari PB. Tapi kalau tak dapat banyak like, bukan bermaksud PB dia tak menjadi. Cara kita menjenamakan diri kenal betul.

Dari Fb  anysidayu

Friday, 16 June 2017

Pengalaman Nora Azmin

Masa memula jual Alkurma 3 tahun lepas, semuanya kelam kabut.
Sangat improper. Buat sendiri-sendiri, takde team besar.
Grafik pun alahaiii, kartun giler!

Tengok orang beratur poslaju berbondong-bondong, bengkerk je rasa.
Yang kita ni seketul je pun. Tak padan dengan beratur sket punya lama tu.
Order pun pakai whatsapp dan buku 555 je.

Seriously saya takde idea pun how its gonna be 5 years down the road.
Stress tengok parcel orang lain tu pun tak reda lagi.
Saya fikir nak belajar menjual dari bawah je.
Apa nak jadi lepas ni, nanti baru pikir.
Along the way nanti, adjust la mana-mana patut.
Yang penting, buat sehabis baik.

Masa tu yang pandang sinis tu memang ramailah.
Nak tengok je sejauh mana kita boleh pergi.
Tak ramai yang percaya impian besar kita.
Takpe, sabar. Nanti dah berjaya, ramailah yang datang balik. Biasalah tu..

Lama-lama baru bijak sket. Dah ada sistem.
Kau bayangkan nak setting sistem order tu je 2 bulan wei.
Ni kalau level budak-budak IM ni, setting tu kacang goreng je.
Hakak kau sorang ni je terkial-kial.

Dah settle tu, perghh..sistematik gile cara kerja. Sangat professional.
Rasa mcm satu achievement la jugak setting semua sendiri.

Customer pun rasa ada curlass beli dari kita.
Baru je bank in kejap tadi, customer dapat SMS sahkan kita dah terima payment dia.
Ejen pun register ada ID sendiri.
Takdelah tah sesapa mengaku dropship padahal tak penah register.

Nak track monthly sale, main tick tick tick je, keluar report, complete segala figure.
Dah reti jual, recruit pulak ejen. Belasah 100 orang terus dalam 2 minggu.
Continue and continue lagi, lengkap 350 orang.

Pastu nak train pulak, sampai tak lena tidur fikirkan segala method yang ada untuk bagi diorang dapat sale letop.
Then muncul la beberapa superstar dari geng ejen tu.

Alhamdulillah, diorang dari zero sampai dah jadi leader pun sekarang.
Main restock hari-hari 4k-5k tu selamber.
Ejen dah pandai jual. Work flow pun dah sistematik.
Mulalah duit masuk tak bagi salam. Tau-tau je dapat email, sale masuk masuk masuk.

To one extend last year, permintaan terlalu banyak sampai production pun migrain nak layan.
Jenuh bercatu. Masa tu bukan masalah tak reti buat sale.
Tapi even beli 70k arini, esok dah kena rembat.

Time tu, followers dah start puluh-puluh ribu. Mungkin sebab percaya kot.
Mungkin jugak sebab tengok kesungguhan kita.
Bila ramai followers, pastilah ada sorang dua haters sesat.
At the other end org lain puji kita, semut pun berkawad men "diva" kan kita, haters pula berangin di hujung sana.

Yang kita ni baekkk punya shopping kat ikea beli pasu renovate office.
Tau tau je..ehh, apehal ada orang meroyan kat aku takde tajuk ni?
Senyum je lahhh..

So u see, masa bisnes tengah berkembang, banyak benda yang tak proper.
Flaws sana sini. Kecewa, penat dan marah tu perkara biasa.
Sabar. Pelan-pelan finetune. Adjust. Nak tunggu perfect, kang apa pun tak start.

Tapi bila dah start letop, semuanya akan jadi best.
Life is so much interesting than expected.
Income harian dan monthly survival budget tidak lagi menjadi topik bualan.
Hanya fikir macam mana nak besarkan income je.

So ingatlah, those yang struggle dan sabar dari awal tulah yang paling banyak untung berbanding yang hanya bermula bila semua dah perfect.

Yang betul-betul teringin nak jadi sebahagian dari tribe saya, masih boleh PM saya. Dropship available. Whatsapp 012-2160047.

Dari FB noraazmin

Luv in Pinterest

Pinterest.
Dolu2 suka nengok Pinterest untuk dapatkan idea photoshoot fesyen ke, aksesori ke dan paling penting idea resepi. Untuk photoshoot lah. In case tak dapat orang nak buat step by step masak kan?


Sekarang register Pinterest yang baru.
Ohwsome!
Siap dia tanya nak homefeed apa, so pilihla dalam 5 kategori.
Jadi bila buka tu, penuh dengan apa yang dah kita pilih dari awal.
Wau!
Love sangat k.

I pilih Islamic parenting, healt & fitness, home deco, quotes & motivation



ok, itu ja. By

Monday, 12 June 2017

Content Marketing

Konsep saya dalam content marketing:

1. Tulis konten yang terbaik, yang kena pada sasaran prospek, yang akan dan masih ada nilai (masih valid) dalam 2 tahun.

2. Kemudian post/kongsikan di channel utama anda sebagai validation. Wajib perhatikan respon dan engagement pada konten tersebut. Lebih tinggi lebih bagus = disukai dan popular. 

Untuk saya, channel utama adalah fb wall peribadi.
3. Ulang guna konten yang sudah terbukti disukai dan popular di channel lain seperti fb page, fb group, insta, blog, telegram channel, wasap group.

4. Ulang guna konten yang sama, di channel-channel yang sama dalam 2-4 kali setahun. Sama ada post semula konten atau tekan butang share semula pada konten lama tersebut.

Nak buat konten berkualiti kena perah otak dan ambil masa, maka gunakan semaksima yang boleh.
5. Sebagai orang bisnes, anda kena kuatkan semangat untuk FOKUS hanya kepada konten yang berkaitan niche bisnes anda sahaja (directly related atau compliment your business) atau yang membantu positioning/branding bisnes anda.

Selfie tak termasuk dalam kategori konten berkualiti. Selfie sekadar santapan ringan untuk audiens seperti kita makan popcorn masa tenguk movie.

Konten resepi memang mudah viral. Sekiranya anda dalam bisnes berkaitan makanan, pastikan guna resepi sebagai umpan untuk fofular di facebook.

6. Konten yang baik dan berkualiti mempunyai jangka hayat yang lama. Untuk saya, jika konten itu boleh tahan 2 tahun, ia sudah memadai. Jika boleh bertahan 5 tahun, syukur Alhamdulillah.

#PS: Dari gosip liar, katanya content marketing adalah trending untuk 2017. Ntahlah. Mungkin kot. Yang pasti, cikgu dah asah penulisan konten sejak 2014.

Fenin ke baca? Adatlah. Nak berjaya memang kerja kena lebih sikit.
Sekian. Dah baca sila like dan komen. Jika share lagi baguihhhh. 😀

http://junemohdsom.com/kelas-online/
http://junemohdsom.com/kelas-online/
http://junemohdsom.com/kelas-online/
.

Saturday, 10 June 2017

Tip yang menakjubkan - pelbagai cabang bisnes

#WiTM
5 Steps
~ S.O.P Pitching System
1. Intro - Money follow confident
+ 10,000 jam > talk
+ 10,000 jam > penulisan
.
Table Talk
Katakan bisnes u jenis face to face
+ Kereta
+ Takaful
+ Mesin air
+ Unit trust
.
+ Kebiasaan kalau buat full explain berapa minit?
+ Katakan 20 minit ...
+ Untuk dapat confident > u kena berlatih 20 minit
+ Cakap dengan dinding / patung / cermin ^_^
+ U kena berlatih beribu-ribu kali
+ Baru confident itu akan datang
+ Daripada u perlu lihat kertas
+ Sehingga sampai level u tak perlu lihat kertas
+ Apa u cakap sangat lancar mengalir macam air
+ Lepas u da sampai level > teruskan lagi again, again n again
+ Ini baru gaya orang nak buat banyak duit
+ Dia akan berlatih beribu-ribu kali
+ Average people xkn buat macam ni, tapi impian ke langit
+ Banyak mana duit u nak, latihan mesti align > baru dia jadi
.
+ 5 Steps ni bukan untuk u sahaja
+ In future u ada agent > u akan guide benda yang sama
+ Agent tu kena cerita depan u beribu-ribu kali
+ Dari perlu lihat kertas sampai tak perlu lihat kertas
.
+ Salah satu social intelligence = Transfer believe
+ Kalau tak buat latihan > xda confident > x dapat transfer
+ Selling ni sebenarnya simple > just ramai xda confident
+ Xda confident sebab tak pernah buat latihan
+ Macam bawa kereta > Nobody terus confident 1st time
+ U kena bawa banyak kali > Baru confident itu wujud
.
+ Selling sebenarnya bukan isu duit dari client
+ Isu yang sebenar > seller xda confident
+ Sebab tu dari saat yang pertama > spirit/core client da detect
+ Dia just tunggu u habis cerita > then "next time" > i tak minat u ^_^
.
+ Kalau u join Network Marketing
+ Setiap pagi dan petang kena buat latihan explain
+ Kalau produk tak bertukar > berminggu-minggu
+ U kena cakap benda yang sama ...
+ Bila u naik jadi leader > U kena train team
+ U cakap dia dengar > Then dia ulang
+ Kalau u ada 10 orang team > u kena cakap 10x
+ Dan 10 orang tu akan ulang benda yang sama
.
+ 5 Steps ni bukan skrip and u jadi robot ^_^
+ Tapi setiap steps ada kaedah yang tersendiri
+ U just perlu faham dia punya flow
+ Intro > Present > Short Story > Closing > Rehash
+ Kadang-kadang kena berlakon > U jadi seller
+ Kawan u jadi > Client
+ Then kena tukar pasangan untuk buat latihan 5 steps
+ Kalau 3 minggu > 3 minggu la kena buat latihan yang sama
+ End of the day > bila jumpa client
+ Words akan keluar macam air
+ U punya cakap akan jadi sangat professional
+ Client akan impress > dengan cara u explain
+ Mistake yang banyak berlaku dalam normal business system
+ Dekat rumah > baca lebih kurang > jumpa client baru cerita
+ Ini yang berlaku > cakap xda confident
+ Kesan > sales akan sangat sikit
.
Bisnes Online
Katakan u buat promosi melalui Facebook
+ Tudung
+ Langsir
+ Kosmetik
+ Makanan
.
+ Kita ada 7 why ..
+ Kalau masuk facebook baru nak fikir idea
+ Memang u xkan buat banyak duit
+ Bertahun-tahun Bisnes + Lifestyle u xkan berubah
.
Yang sepatutnya u kena buat ialah
+ 7 Why > No. 1
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
+ 7 Why > No. 2
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
+ 7 Why > No. 3
+ U kena buat latihan menulis beribu-ribu kali
...dan seterusnya
.
+ Buka Notepad
+ Daripada 1 why .. macam-macam cerita u boleh design
Ini contoh
~ Cara 1 - MEDITATE
~ Cara 2 - EXERCISE
+ Meditasi > Just meditasi
+ Senaman > Just senaman
+ Kenapa bila i menulis > Boleh timbulkan keinginan untuk apply?
+ Sebab i kaji banyak benda, video, google, tulis nota
+ URL > dari blog semua i simpan
+ Bertahun-tahun kumpul data
+ Sejak 2013 > Until Sept 2016
+ Like tak banyak > Tapi i tulis je panjang2
+ Masa tu i tahu x banyak orang baca > but i dont care
+ I ada tajuk, da buat research > i just tulis panjang2
+ Why? Sebab latihan 10,000 jam ...
+ End of the day > Tak perlu buat nota ^_^
+ Pilih sahaja tajuk > research sikit-sikit dekat google
+ Idea akan mencurah-curah datang semasa menulis
.
+ To be success dalam bidang penulisan
+ U kena menulis dan terus menerus menulis
+ U kena belajar buat explain dengan language tersendiri
+ Salah pun xpa .. ^_^ ... Sebab ini memang dunia bisnes
+ Ini bukan sekolah / bekerja > salah kena maki
+ Dalam bisnes lebih banyak mistake > lebih banyak u belajar
+ Bila masa berlalu > Minda u akan jadi canggih
+ Dan penulisan u akan sangat sedap dibaca
+ Lebih banyak u tulis > kena ada structure 7 why
+ U akan jadi lebih faham apa yang u tulis
.
Minggu 1
+ Day 1 - 7 why no. 1
+ Day 2 - 7 why no. 2
+ Day 3 - 7 why no. 3
+ Day 4 - 7 why no. 4
+ Day 5 - 7 why no. 5
+ Day 6 - 7 why no. 6
+ Day 7 - 7 why no. 7
Minggu 2 ...
Minggu 3 ...
Minggu 4 ...
Minggu 5 ...
Minggu 6 ...
etc ..
.
+ Jangan fikir fasal duit
+ Jangan fikir fasal like / comment
+ U punya kerja ialah menulis dan terus menerus explain your 7 why
+ Sampai tahap termimpi-mimpi 7 why tu ... ^_^
+ Sampai u punya consciousness terbuka
+ Baru u sampai level dewa kayangan
+ U akan sampai tahap > info2 tu semua sudah sebati
+ Masa tu baru penulisan u clear as crystal
.
+ Facebook ni macam mesin ATM / unlimited money
+ Problem tak kumpul data > x buat latihan > xda 7 why
+ Bila xda idea > U akan menulis benda-benda yang mengarut
+ Bila nak cerita tentang poduk sendiri > Malu-malu kucing
+ In the long run > Pembaca u nampak u xda confident
+ So, dia xnk beli dari u ..
+ Your 7 why ... hard sell or soft sell or influence sell
+ Benda-benda ni semua u langgar jer .. orang x suka xpa
+ Orang nak unfriend pun xpa yang penting u dapat belajar
+ At the same time > buat nota > kumpul data > baca buku selling
+ Lama-lama u dapat tune > da boleh jadi artist mcm i ^_^
+ Confident > datang dari latihan > No latihan = No money
.
2. Presentation - Money follow feel/soul.
Cara dapatkan 7 why
~ Ambil kertas
~ Letak dekat dinding
~ Tulis tajuk / produk
Tulis 7 benefit for (produk u)
1. _______________
2. _______________
3. _______________
4. _______________
5. _______________
6. _______________
7. _______________
+ Tak perlu fikir
+ Tak perlu pecahkan kepala
+ Biarkan idea tu datang dengan sendirinya
+ 7WhyESM > idea datang dalam masa 1.5 bulan
+ Cepat atau lambat bukan persoalan
+ Yang penting > kita nak idea tu datang secara spontan
+ Idea yang macam ni yang mahal
+ Yang berpotensi > menjana beribu-ribu-ribu-ribu ringgit ^_^
.
At the same time
+ Tentang stand for something.
+ https://www.youtube.com/watch?v=BeZdUuJwues&t=6s
+ Tentang talk about feelings.
+ https://www.youtube.com/watch?v=JnaLUGCoXUI&t=2s
+ Download ni
+ Lihat setiap video 300x
+ Tujuan 300x > untuk latih subconscious mind
+ Kita nak bypass conscious mind > terus ke deep level
+ 1 kali u lihat rasa sudah faham > itu ego > tak boleh pakai
+ Ego tu la yang membuatkan ramai orang hidup miskin sampai tua ^_^
+ We dont want knowledge > we want system
+ Sistem suggest 300x > just buat > jangan tanya why.. why.. why..
+ Jangan tanya > sebab explain macam mana pun xkan faham
+ Nobody boleh fahamkan > sehingga u lihat 300x baru akan faham
+ Lihat catit nota > Lihat catit nota
+ 300 kali lihat > 300x kena catit nota
+ Again, kalau u nak duit yang luar biasa, latihan kena luar biasa
+ Usahawan G80 xkan buat kerja2 mcm ni, tu sebab sampai tua x menjadi
.
Tentang produk
+ Subjek : Bisnes Kereta
+ U kena kaji semua jenis kereta dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Tudung
+ U kena kaji semua jenis tudung dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Kosmetik
+ U kena kaji semua jenis kosmetik dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Baju
+ U kena kaji semua jenis baju dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes Insurans
+ U kena kaji semua jenis insurans dalam dunia ni
+ Subjek : Bisnes To Bisnes
+ U kena kaji semua teknik-teknik bisnes dalam dunia ni
.
Ada peminat nak buat bisnes lembu
+ Ok, i nak u cerita fasal lembu
+ 7 hari 7 malam > cerita fasal lembu sahaja
+ I xnak dengar bisnes lembu
+ I just nak tahu fasal lembu sahaja
+ Kalau tak boleh cerita 7 hari 7 malam
+ U xkn boleh jadi kaya sampai bila-bila
+ Kalau dapat duit sikit-sikit itu kira luck
+ Kita xnk luck, sbb luck x selalu datang
+ Tujuan kita kerja keras > untuk design success tu
+ Kalau bertahun-tahun u kaji fasal lembu
+ Kalau u success > orang kata memang u layak berjaya
+ Sebab dia lihat macam mana u bersusah payah bertahun-tahun
+ Berbanding xda hujung, xda pangkal, tiba-tiba buat duit dalam 2-3 tahun
+ Lepas tu bajet da master dalam bisnes, rasa diri da pandai
+ Kajian i 2-3 tahun buat bisnes, terus menjadi dapat banyak duit
+ Orang macam ni selalu akan stress dalam bisnes
+ Mostly x ramai macam ni, average 10-15 tahun or lebih baru buat duit
+ Orang macam ni lebih stable n kurang stress dalam bisnes
.
Type of success
+ Success by design & success by luck
+ Adalah dua perkara yang berbeza
+ Kalau u buat kerja 2-3 tahun sudah success
+ Nop.. itu bukan sucsess .. itu nama dia luck ..
+ Kalau u buat kerja 10-15 tahun baru terkial-kial nak success
+ Ini nama dia success by design ... ^_^
+ Success by luck akan kerap jatuh, emosi diri tak kuat
+ Sebab dia tak rasa susah payah ...
+ Success by design ada kemanisan dalam success tu
+ U akan keep growing sbb akar tunjang telah kukuh dalam diri
+ Kalau u ada banyak duit, tapi xda kemanisan dalam kehidupan
+ Itu maknanya u success by luck ... u akan sentiasa rasa tak cukup ...
+ Kalau bertahun-tahun u buat kerja u dapat RM1 sahaja
+ U boleh rasa kemanisan dalam RM1 tu ... dia punya feel tu berbeza ..
+ Ramai right u lihat orang buat banyak duit > tapi ada some missing
+ Dia sendiri pun tak tahu dekat mana missing tu .. sbb success tu luck ..
+ Tu sebab kalau u da follow i lama, u akan tahu i x pernah cerita shortcut
+ U kena buat itu, kena buat ini, planning 3-5-7 tahun ..
+ Sebab i tahu apa beza success by design vs success by luck ..
+ Kalau tak buat banyak kerja, 2-3 tahun success, itu semua luck .. ^_^
.
Business structure
+ Production
+ Marketing
+ Management
.
Subjek : Kosmetik
+ Jangan masuk part marketing kalau u x tahu semua jenis kosmetik
+ Siap dengan sejarah 100 tahun kebelakang n 100 tahun ke hadapan
Subjek : Unit trust
+ Jangan masuk part marketing kalau u x tahu semua jenis pelaburan
+ Siap dengan sejarah 100 tahun kebelakang n 100 tahun ke hadapan
* Btw, tak perlu la sampai 100 tahun .. ^_^
* Benda ni just nak bagi message, u kena tahu banyak perkara
.
Kenapa ramai usahawan tak buat banyak duit?
+ www.i-moneymagnet.blogspot.my
+ Ini barang i kaji 2 tahun ...
+ www.ebookspiritualmarketing.blogspot.my
+ Ini barang i da kaji 5-10 tahun sebelum idea muncul ...
+ Maknanya apa?
+ Maknanya untuk produk sahaja u kena kaji bertahun-tahun. ^_^
.
Subjek : Perfume
+ Adakah u peminat perfume sebelum ini?
+ Berapa tahun u kumpul data + buat analisis + uji-kaji?
+ Adakah u boleh cerita 7 hari 7 malam tentang perfume?
+ Tu sebab kita lihat ramai usahawan tak buat banyak duit.
+ Reason dia ... DATA tak banyak ...
+ Bila DATA u tentang sesuatu produk tak banyak Facebook = Merapu
+ Kalau susah sangat nak buat duit
+ Itu tanda data tak cukup banyak.
.
Effect dari data tak cukup
~ U kena guna testimoni
~ U kena guna result
~ U kena guna benefit
~ U kena psiko sana
~ U kena psiko sini
+ Benda-benda ni sebenarnya tak perlu
+ Untuk buat jualan produk tu
+ Kalau ... u ada banyak DATA ...
+ Daripada penulisan u sahaja pembaca sudah boleh feel something
+ Ada orang tulis tentang satu topik > u xda mood nak baca
+ Ada orang lain, topik yang sama, dia tulis u boleh layan berjam-jam
+ Ini semua cerita
+ Bertahun-tahun dia telah kumpul data
+ Yang u lihat wall / fanpage gersang
+ Itu semua kes tak rajin kumpul data
+ Bila xda data > penulisan semua mengarut
+ The law of cause and effect ..
+ 6-7 bulan promote produk > tiba-tiba nak jadi kaya > tak realistik
+ Minima 3-5-7 tahun u jual penapis air > baru boleh cerita fasal duit
+ Dekat sini xda cerita 4-6-12 bulan to be success
+ U nak berjaya dalam beberapa bulan > u kena baca wall orang lain
+ Dekat sini kita cerita minima 3-5-7 tahun to design your success
+ Bila design something yang realistik, naik dari bawah, ok u ready ..
.
+ Daripada penulisan u 2-3 hari orang lepak dekat wall
+ Spirit / Soul pembaca sudah tahu > Ini orang memang master
Tesis bisnes
+ Sila buat kajian produk u sebanyak 500 pages
+ Nanti u akan dapat title 'artist' macam i. ^_^
+ U kena beli A4 paper > bindingkan cantik-cantik
+ Then tulis tangan, sama macam orang buat tesis tu ...
+ Walaupun produk u = kuih raya ^_^
+ U kena tahu sebelum merdeka (1957) apa kuih raya dia orang
+ U kena interview orang-orang tua tentang kuih raya
+ U kena kumpul semua data tentang kuih raya satu dunia ni
.
+ Lebih banyak u tahu tentang produk
+ Feel/soul u akan jadi semakin besar dia punya WAVE
+ The only person yang cerita kuih raya ialah wall u
+ Baru ramai orang suka dekat wall u
+ Kalau data tak cukup, 4-5 bulan masuk facebook wall tak meriah
+ U rasa stress, kecewa, ini semua mindset yang mengarut
+ Ini datang dari u baca benda yang mengarut, dari orang yang mengarut
+ Success adalah u kena buat kerja keras siang malam, no shortcut
+ Next time orang cerita tentang success, tapi x kata kena kerja keras
+ Tu sebab u da follow dia bertahun-tahun, success tu tak muncul lagi ^_^
.
Product
+ Siang tadi (9/6/2017) i tanya peminat tentang produk dia
+ Dia sebagai agent > then copy paste benefit dari owner produk
+ Bila copy paste > Ayat tu akan jadi mati
+ Ayat tu xda feeling / soul bila pembaca wall u baca
+ Apa berlaku > wall u akan jadi gersang
+ Kalau nak explain produk > it don't work that way ....
+ Kalau nak jual produk, kena cerita siang dan malam bertahun-tahun.
+ 7 why > kena tampal dekat dinding
+ Bagi info tu melekat dalam kepala
+ Then u tambah lagi data n material dari semasa ke semasa
+ Macam i cerita tentang intro > presentation > short story
+ Macam-macam data i cerita semata-mata nak explain tiga tu sahaja
+ U punya 7 why / 7 benefit juga sama
+ Setiap 1 benefit u kena support dengan macam-macam cerita
+ Baru dia menjadi ,,,
+ Baru u akan buat banyak duit ...
+ Kalau u x ada data untuk support
+ Tu sebab wall tu mati > pembaca jadi tak minat dengan produk
.
Agent
+ Kalau nak cari agent dekat wall kena explain panjang lebar
+ Tentang company, product, market, sop, training, saiz pasaran, analisis
+ Baru penulisan u akan hidup ...
+ It work this way .. ^_^
+ Kalau u sediakan copywriting yang bagus > copy paste dekat wall
+ Then siap buat FbAds ... supaya ramai agent datang dekat u ..
+ Tu fasal cara tu tak menjadi..
+ Sebab .. it don't work that way ....
+ Kalau wall u macam i ok .. 8 steps .. 5 steps .. 4 steps .. ^_^
+ Cerita Network Marketing, Attitude, Sales, Phases, System, etc ...
+ Baru ada harapan dengan "success by design" macam ni ..
+ U ada stand for something .. pembaca u ada feel something ..
+ Kalau ambil mudah, 2-3 bulan agent tu lari, sbb xda feel/soul ..
+ Then u kena cari agent yang baru, again, again n again .. penat jer ...
+ Video cerita tentang feelings tu kena faham betul-betul ..
+ Nobody suka buat kerja or bisnes, itu ini, dalam hidup ..
+ Manusia rela paksa buat kerja or bisnes untuk duit ..
+ Duit untuk apa? Hidup, kawin, family, shopping, impian, travel, etc ..
+ So dekat wall 70% kena cerita fasal benda ni, baru orang turn on.
+ Kalau u cerita 100% bisnes, bisnes, bisnes .. lama2 orang akan turn off ..
+ Da sampai leader .. banyak topik lagi kena belajar ..
+ Skill bisnes & skill leadership adalah dua perkara yang berbeza ...
+ U tak boleh guna knowledge untuk menjual > untuk cari agent
+ U perlukan knowledge yang berbeza > Google "How to recruit agent" ..
.
3. Short Story - Money follow MOVIE personal touching.
+ Kalau tak buat latihan > penulisan u mati
+ 2-3 hari orang datang da boring
+ Sebab selama ni u just copy paste
+ U tak latih diri menulis dan terus menerus menulis
+ Short Story > 1 saat.
+ Short Story > 15-20 saat.
+ Short Story > 3-4 minit.
+ Short Story > 20 ++ minit.
+ Short Story > sepanjang tahun.
+ Untuk buat banyak duit > sepanjang tahun u kena menulis
+ Orang suka, orang tak suka, like sikit or banyak > just tulis
+ Ramai orang putus asa selepas 2-3 tahun produk tak jalan
+ Basically u kena melepasi tahap 3-5/7 tahun baru dia akan jadi
+ U kena bersusah payah dengan produk tu bertahun-tahun
+ Baru bisnes tu akan menjadi, 2-3 tahun x menjadi itu normal
.
Sebelum 3-5 tahun just siapkan kapasiti / aset
+ Asset blog
+ Asset database
+ Asset knowledge
+ Below 3-5 tahun u fikir fasal duit
+ U akan mudah blow, kecewa, putus asa, stress, etc ..
+ Bisnes below 3-5 tahun JANGAN FIKIR FASAL DUIT
+ Kerja u ialah kuatkan TAPAK / aset dahulu
+ Selagi tapak tak kuat, bangunan 5 tingkat xkan muncul
+ Ramai orang nak terbang tinggi, tapi tapak xda, tu sbb x menjadi
.
+ Ideal client suka membeli dari master unit trust
+ Bukan daripada promoter unit trust
+ Ideal client suka membeli dari master kencantikan
+ Bukan daripada salesman kosmetik
+ Ideal client suka membeli dari master hiasan rumah / id
+ Bukan daripada penjahit langsir
+ Ramai orang tanpa sedar dia sedang jadi salesman tanpa sedar
+ Tu sebab bisnes tu x boleh pergi jauh ..
.
U kena jadi consultant macam ni ...
+ "Sekali sekali ade org drop komen di status
berdebar debar rase. Takot di tanye ape ape tak
boleh nak jwb. Betul la en artias.
Semuaa benda kena tahu. Bila ckp psl anak.
Sakit demam makan cara ckp cara main emosi
semuaaa kena tahu xboleh nak ckp oh..
saya suka part main main dgn budak je...
part part lain tak amik tahu..
buruk la kan kalau ckp mcm tu.. huhu...
hidup ni mmg saling berkait satu sama lain"....
+ Macam peminat i tulis ni ..
+ Ideal client hanya akan datang kepada master parenting
+ Maknanya u bukan just jual buku, ebook, barang baby
+ U kena master everything baru boleh jadi artist mcm i .. ^_^
.
+ Kalau u penjual kereta
+ Air Cond i rosak > i tanya > u boleh rekomen mekanik yang bagus
+ Kalau u penjual baju
+ Seluar i kena swinggum u boleh settlekan
+ Kalau u buat bisnes pelaburan
+ I tanya 10 kaunter > u boleh beri report 5 tahun kebelakang
Walaupun i xnak beli produk u ... ^_^
.
+ Apa akan berlaku ialah ..
+ Bila kawan i ada masalah baby > i akan refer dia dekat u
+ Problem ramai orang ialah > mereka just nak duit
+ They never fall in love / master with their produk / industri
+ Bila data, knowledge, material, tentang produk tak banyak
+ Orang tanya u reply merapu, orang xkan rekomen u
+ U hanya boleh pergi jauh bila sampai level orang rekomen
+ Ini datang dari u kena banyak buat analisis & kumpul data & membaca
.
Kalau u x master tentang produk
~ Pembaca ideal xkan rekomen wall u
~ U xkan boleh buat trigger
~ U xkan boleh buat duit
~ U akan hidup miskin sampai tua ^_^
.
Peluang untuk buat duit sebenarnya terbentang luas
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena tulis 700 artikel
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena kumpul 3,000 database
+ Tapi tak pernah orang cerita > kena baca 300 buku2 selling
Selagi tak lepas .. u kena duduk dekat situ sampai tua ..
Anggap ini sebagai KPI tangga 1 ..
Kalau lepas .. ok welcome to the club ^_^

Dipetik dari FB inchehujan


Tip seeding


TIPS PERSONAL BRANDING
Nak tahu cara nak dapatkan sales menggunakan personal branding? Salah satu caranya adalah SEEDING.
Macam mana nak seeding?
🌷 Tentukan dulu product apa yang anda nak jual
🌷 Cari content yang sesuai untuk anda softselling
🌷 Tetapkan tempoh masa
🌷 Sediakan offer menarik
🌷 Hardsell dengan gembira

Takde idea nak cari content?
Senaraikan keyword penting yang berkaitan dengan produk anda. Dan buat posting berkenaan keyword anda itu.
Contoh keyword: Gebu
Contoh posting : 3 TIPS yang mudah untuk dapatkan kulit gebu.
P/S : Jangan lupa SHARE tau 😘
Boleh tolong kawan yang pecah retak seribu kepala sebab takde idea nak post apa kat facebook.



Waktu #PANAS untuk post status di facebook sampai jam dinding pun boleh berpeluh dua baldi :
8.00 - 8.30 pagi
1.00 - 2.00 petang
5.30 - 6.30 petang
10.00 - 10.30 malam

Ehh jangan lupa minum air masak banyak banyak! Hihi


3 jenis rempah ratus yang anda patut guna bila nak masak kari #KEJAYAAN yang umphhhh
🌶 Mindset yang betul
🌶 Usaha yang konsisten
🌶 Strategi yang bagus
Pagi pagi dah breakfast kari. Fuhhh berasap

FB azieattuara

Jupe dijemput di bulan yang mulia

Selepas Shea Rasol, Jupe atau Julia Perez dijemput Ilahi setelah bertarung dengan kanser serviks tahap 4.

Jupe yang dikenali sebagai artis yang seksi semua namun akhirnya dmuliakan Allah dengan pemergiannya pada bulan Ramadan.

Allahu,
Penghujung yang dicemburui ramai orang
Moga kita juga menyusul dengan khusnul khotimah


Friday, 9 June 2017

Insta Famous meninggal dek kanser

Berita ini menyentap hati
Insta Famous, Hijabi, Influencer, Designer, TV host - Shea Rasol meninggalkan alam maya dek kanser rare.
Di umurnya 29 tahun, beliau masih muda
Aku tak pernah kenal rapat, cuma pernah nampak dia shooting dengan Hijabista
Orangnya bergaya - sementelah ikon hijabi
Namun apakah kebaikannya yang dilakukan hingga dijemput Allah pada bulan baik dan penghulu segala hari?

Ceritanya boleh baca di sini thoughts-i-am-diagnosed-with-cancer.html :(

Kanser - silent killer
Allahu

Moga arwah ditempatkan dalam kalangan orang beriman


Thursday, 8 June 2017

Teknik closing

TEKNIK CLOSING
#TeknikTukarDiri
[ Boleh diskaun lagi tak bro ]
"Boleh bro.. sbb tu la bro kena ambil 3 bukan 1 botol.. Byk diskaun yg bro dpt.. kalu 1 je.. mmg tak lepas kos la bro.. kos gaji.. kos iklan.. kos barang.. lg pun bro pun mesti setuju kos saradiri skrg pun makin tggi.. kan bro"
[ Setuju.. mmg skrg ni dah mcm2 ]
"Kalu bro jadi sy la.. bos rasa dgn kos2 tadi.. mcm mana bro nak survive.. kan bro"
[ Hehehe.. mmg la x dpt nak bg diskaun.. sorry sy tanya je.. kot2 dpt.. ]
[ Ok.. sy ambil 3 ]


TEKNIK CLOSING
#TeknikCubaDulu
SITUASI DI KEDAI KUCING
[ "Comel kucing ni.. Akk suka.. Tp.. Akk tak pasti anak2 sy suka atau tak kucing ni nnt.. abg mmg suka kucing..tapi kandang2 dia memilih" ]
" Takpe akk.. apa kata akk bwk dulu kucing ni dulu.. hari ni pun hari Jumaat.. so leh la tgk respond dia org hujung mgu ni camne.. kalu x ok.. Isnin akk bwk blk kucing ni.. Ok tak cadangan sy? " 😀
[ hmmm betul jugak (dlm hati) "Ok akk amik" ]
"Yes! hari mgu ni mesti diorg suka" (dlm hati)

 #TIPS_BISNES - Fokus NILAI bukannya HARGA
.
.
.
"Mahal la.. Belum cukup duit.. Nanti sy fikir dulu.. Boleh bg diskaun.."
.
.
Jgn salahkan prospek bila diorg ckp mcm ni. Sbb diaorg tak tahu NILAI yg dia akan dpt dari produk atau servis kita tu
.
.
Jika mereka ini tgh cari jln utk selesaikan mslh mereka.. Dan fhm bagaimana kita dpt bantu mereka ni.. Mereka ni akan sekurang2 nya mencuba sebagai jln ikhtiar.
.
.
Paling SYOK bila mereka nampak NILAI yg dia akan dpt amatlah murah HARGA nya.. Mereka tak teragak utk bank in.
.
.
.
.
.
"THE MORE YOU FOCUS ON THE VALUE of the product/service
...... the LESS IMPORTANT PRICE BECOMES"


FB mohdfadlyjalil

5 masalah utama dropshipper (ds)


Abg nak share skit apa yg perlu tahu bila korang nak start bisnes DS ni
.
.
1... CUSTOMER MINTA COD
.
Ramai yang customer atau prospek tak tau margin utk DS ni sangat la kecil. Tapi demi menjaga hati customer ada DS yang sanggup buat delivery terus ke pintu rumah customer. Walaupun terpaksa kendong anak yang baru lepas pantang. Kesannya.. untung yang tak seberapa tu DS terpaksa tanggung kos penghataran.. Masa plak terbuang.
.
.
2... DS SELALU DISALAH
.
Yang ni bila ada customer yang tak puas hati dengan hasil daripada produk yg telah digunakan. Yang kesian DS dijadikan tempat melepaskan marah. Segala bagai bahasa DS terpaksa terima. Aduh. Stress.
.
.
3... PROSPEK YG RAGU2 DGN BISNES ONLINE
.
Dah nama DS... jarang DS akan buat page.. website atau blog sebagai medium sales &marketing ni.. So.. prospek akan ragu2 kesahihan dan kredibiliti status DS ni.. Jadi makin susah DS nak menjual.
.
.
4... CUSTOMER MINTA DISKAUN
.
Ni lagi satu cerita sedih.. Nak terkeluar air mato pun ada.. Abg nak explain kat sini pun tak tergamak. Kome paham2 aje la. Huhuhu.
.
.
5... TAKDE BIMBINGAN DARI HQ/STOKIS/LEADER
.
Mmg jarang kita dgr ada kelas2 sales & marketing utk kesatuan DS ni. Mana tak. Satu mungkin sbb tak de yuran. Dua.. ada HQ yg takut jika ada pesaing2 yg sekadar nak join DS utk tahu dan belajar teknik dan strategi bisnes mereka. Yg jadi mangsa ialah DS yg betul2 ikhlas nak buat side income utk bantu keluarga
.
.


Dari FB mohdfadlyjalil 

Fasa bisnes

TIP BISNES UNTUK ORANG MUDA SUPAYA 
BISNES TIDAK BAZIR MASA 'STUCK' DI TAHAP SAMA
--------------

FASA 1 - BELUM MULA
.......
Tip bisnes sudah banyak baca, hari-hari baca. Guru bisnes pun sudah ramai follow dan see first.
Tapi langkah pertama masih belum dimulakan.
Mulakan sahaja. Jangan tunggu sempurna. Bermula dengan kekurangan pun tidak apa.
Kita akan banyak belajar apabila sudah bermula.
Selagi tidak memulakan, selagi itu jalan berkelabu.
Mula sedikit, jalan akan terang sedikit. Begitulah seterusnya.
Mula dengan modal kecil. Belajar gandakan duit kecil dahulu. Usah mula dengan besar-besar, duit pinjaman, modal puluhan atau ratusan ribu. Bila bubar, sakitnya tuh di sini.
.
FASA 2 - SUDAH MULA
.......
- Apabila sudah bermula, jangan pula mahu cepat kaya.
- Majoriti bisnes ambil masa untuk buat duit banyak.
- Buat duit sikit dahulu, lama-lama duit banyak akan datang.
- Sabar.
- Terus berusaha setiap hari dan percaya satu hari nanti bisnes kita akan sampai titik lonjakan.
- Buang 'hati tisu' itu.
- Lihat kejayaan kecil usahawan lain. Bergaul dengan mereka. Luaskan bulatan kenalan kita. Sedikit sebanyak ia dapat beri dorongan kepada kita untuk terus konsisten buat sampai jadi.
.
FASA 3 - BISNES SUDAH BUAT DUIT
.......
Apabila bisnes sudah berjaya buat duit, jangan pula terlalu lama berada dalam zon selesa.
Majoriti peniaga muda yang sudah berjaya buat duit 'stuck' di level ini.
- Tidak mahu 'grow'.
- Tidak mahu buang keselesaan untuk menaikkan bisnes ke satu aras yang lebih tinggi.
- Tidak mahu tukar pergaulan supaya 'mindset' berubah.
- Buat duit memang seronok. Dapat duit poket setiap bulan. 
Ini fasa berjinak-jinak dengan duit banyak.
- Jangan lama-lama berada dalam fasa buat duit. Bisnes yang buat duit banyak belum tentu dapat bertahan lama. Sampai masa bisnes itu sendiri akan memenatkan kita jika ia tidak disistemkan.

Bisnes terbahagi kepada banyak komponen. Bukan komponen buat duit sahaja yang harus dikukuhkan.
Ada lagi komponen lain seperti :
+ Strategi pemasaran jangka panjang.
+ Khidmat pelanggan selepas jualan.
+ Admin
+ Kewangan
+ Pengurusan sumber manusia.
+ Operasi

Belajar mensistemkan bisnes kita.
Mula belajar ilmu membina syarikat dan bisnes yang dapat bertahan, berdiri teguh dan berkembang untuk jangka masa yang panjang.
+ Labur semula keuntungan bisnes untuk luaskan pasaran produk.
+ Belajar berniaga dengan cara berpartner.
+ Belajar ilmu pembangunan organisasi.
+ Bina ahli pasukan - PENTING!
+ Lantik orang betul urus kewangan syarikat.
+ Tambah baik sistem dan SOP.
+ Bayar cukai, bayar zakat.
+ Labur sebahagian keuntungan untuk tambah aset syarikat.

Kesimpulan
Otak buat duit hanya fikir 30 hari ke 3 bulan akan datang.
Otak bina bisnes berfikir 7, 10 tahun ke hadapan.
Mulakan langkah daripada SOLO-preneur (Self-Employed) kepada BUSINESS OWNER. Susun batu-bata bisnes kita itu sehingga satu hari nanti ia berdiri teguh dengan asas yang kuat, tidak rapuh.

Dari FB hasbulariff

 

Tip bisnes di FB

Perkara yang mudah dan senang tapi ramai yang abaikan ketika menjual.

----> Update gambar, stok, produk di fanpage.

Jika kita mempunyai bisnes berkaitan produk, maka anda cuma perlu:
1) Update gambar stok produk di #Facebook.
2) Beritahu pelanggan bagaimana untuk dapatkan stok ini.
3) Berikan tawaran hebat seperti diskaun 50% dan sebagainya.

Bagaimana pula dengan servis?

Senang.

Kita upload gambar di Facebook berkaitan dengan:
1) Meeting bersama klien.
2) Klien yang berpuas hati dengan servis anda.
3) Kegembiraan mereka yg teruja dgn servis anda

Cara ini sahaja pasti berjaya bangkitkan keghairahan pelanggan dan meningkatkan semangat untuk BELI produk anda.

Untuk jual produk kita perlu cipta keinginan kenapa mereka perlukan produk anda.
Bukan kenapa kita perlu jual kepada mereka.

Lepastu duit yang ada belanjakan untuk pemasaran, tiada banyak gunalah sikit pun.
Yang penting konsisten. InsyaAllah jadi banyak juga.
Boleh ke boleh?


SUMBER : HANIFF SOFIAN

Macamana nak followup prospek?

Macamana nak followup prospek?

Tujuan follow up :
1. Perlu buat prospek tukar kepada kastemer.

2. Bina Engagement dengan prospek
~ supaya prospek ingat siapa kita
~ juga buatkan prospek ingat apa brand kita bawa.

3. Nak sampaikan kepada prospek bahawa kita seller yang terbaik
~ cool bila berdepan dengan prospek
~ jawab apa objektion prospek

3 kategori follow up :
1. Prospek senyap ( belum apa-apa dah senyap lepas pm)

2. Bila dah tahu masalah, lepas tu senyap.

3. Bagi Harga, lepas tu senyap atau ada alasan lain.

Kategori 1 :
(1) Prospek senyap (belum apa-apa dah senyap)
- kenapa senyap? Sebab tak cukup trust, tak jelas, sebb gambar fb, wasap guna gambar pelik-pelik buat Prospek timbul keraguan.
- So, bina trust dahulu :
* bagi tips, supaya prospek kenal kita
* Bagi servis percuma untuk selesai masalah
* Teruskan memberi
* Boleh bagi gambar kita dengan team jika ada event, bgtaw kita yang mana, untuk penuhkan keyakinan prospek.

Kategori 2 :
(2) Bila dah tahu masalah (fact finding), lepas tu senyap.
- Kenapa senyap?Faktor perbualan terhenti mungkin :
* contoh : prospek nak rushing ada kerja, tengah ambil anak, tengah drive
- Jadi, Guna teknik jentik untuk sambung kembali perbualan.
* contoh : Sis kata sis ada masalah pori besar kan?
- Dapat sambung balik perbualan, follow macam biasa step closing.

Kategori 3 :
(3) Bagi Harga, lepas tu senyap atau ada alasan lain ( contoh alasan : tanya suami, nak pikir dulu, tunggu gaji)

- Guna cara ni :
* Sis nanti bagi resit, lepas tu saya post produk sis.
* Sis nak biarkan masalah sis yang dah 10tahun, nak tambah 10tahun lagi?

- Buat biar dia rasa perlu selesai segera.
- Beri testimoni terkini
- Tunjuk/beri gambar atau bukti produk ni dah masuk paper, news, majalah
- follow up secara sistematik dan berkala
- Teknik jaminan
*contoh : bagi servis percuma 7 hari
- variety kan follow up
* buat di luar jangkaan cust
* buat biar ada nilai wow!

+++ Tambahan :
' kalau kita beli buku kan, bila nk baca buku tu tengok nama penulis siapa. Lepas tu sedekahkan Al- Fatihah kepada penulis supaya jadi asbab kita mudah faham dan hadam ilmunya'

' Nak Mahir closing skills kan, kena ada 100 prospek. Anggap 100 orang prospek yang kita hadap ni sebagai permulaan kita menguasai selok belok closing skills yang betul-betul power dan berkualiti.
Dah baca?
Komen " alhamdulillah"
Nak bagi Bonus lagi ni ( percuma jer).
Download bonus👇👇👇
cikguclosing.com/audio.html
#SHARE sekiranya bermanfaat.
Ikhlas
Maisarah cikguclosing.com

hai Anis Al Idrus

Wednesday, 7 June 2017

TIPS MENJAGA PERSAHABATAN DI GROUP2x WHATSAPP / TELEGRAM / FACEBOOK

FB pages cikviashifa/

TIPS MENJAGA PERSAHABATAN DI GROUP2x WHATSAPP / TELEGRAM / FACEBOOK

1. pahami bahwa kita memiliki perbezaan iaitu, beza
- pendidikan
- hobi
- sifat
- agama
- latar belakang
- kedewasaan rohani
- pola pikir dll 


2. Dari perbezaan2 tersebut, harap maklum jika ada ahli yang:
- suka humor,
- serius ada pula yang santai,
- suka ceramah agama,
- suka menasihati,
- tukang kritik,
- politik,
- suka artikel yg bermanfaat
- loyar buruk

3. Keaktifan posting para anggota:
- Sangat aktif,
- sedang2 saja,
- sekali2 posting (jarang),
- malu2 (tak nk) posting,
- rajin baca posting,
- malas buka wa
- tukang ngintip (tak pernah posting, tapi slalu buka WA)

4. Jangan mudah terpengaruh dengan isi posting sehingga kita jadi:
- emosi,
- tersinggung,
- tak mau kalah,
- percaya begitu saja

5. Jika ada posting yang isinya keliru, kita perlu luruskan.. Maka jangan menambah gaduh/keruh suasana & yg posting tak betul jika diluruskan jangan cepat tersinggung.

6. Jika ada posting yang kurang berkenan di hati kita, misalnya:
- humor, gambar denyut2, video gerak2,
- artikel terlalu panjang,
- atau berjela hela
Biarkan aje atau delete

7. Fokus saja pada 1 tujuan iaitu menjalin tali silaturrahim dan persaudaraan
SEMOGA ADA MANFAATNYA
Indahnya persahabatan !! Pagi Semua 💚💚💚
-Nurulshifa Fadzil-
#instapuaka
#itstimetochange



Tips tabah dengan agent krik krik

Fb pages cikviashifa/

Tips tabah dengan agent krik krik :-

💰kerap bagi voice note cerita pasal produk
💰ajar dorang mcm mana closing
💰konsistan send positive vibes
💰tanya apa masalah dorang utk close
💰tegas dalam mengajar
💰jangan terpekik2 panggil dorang respon . Kita buat je kerja kita
💰jangan berhenti MEMBERI tanpa mengharapkan balasan
💰konsisten buat semua ni


P/s :: jangan ingat bila sedut agent jual produk kita dia akan jadi aktif macam kita.
Tugas kita mengajar tanpa henti dan memberi tanpa penat.

Bila agent krik2x, konsistanlah recruit orang baru.
Jangan sesekali salah menyalahkan.
Mungkin rezeki dia tak ngam dengan produk kita.
Bukan sebab produk kita tak bagus.

Cuba kira berapa juta populasi penduduk kat tempat kita tu?
Setakat yang krik2x tak sampai 10 orang tu, tak payah nak touching sangat lah!

Adatlah tu . Nak success, jiwa kau kena sado!!
Dapat sesuatu ??
Ok dah! Dah!
Takmau down lama2x . Jom tebar duit



  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013