Friday, 23 September 2016

Beberapa majalah lagi direhatkan

Hampir 2 bulan tidak bersiaran, macam2 perkara terjadi kan.
Ceritanya begini - seperti yang semua tahu media sosial semakin galak & boleh dikatakan hampir semua kategori umur ada medium media sosial. Secara tidak langsung kecanggihan teknologi sosial ini membuatkan industri printing 'drop' / semakin sedikit diedarkan. Bukan kat Malaysia sahaja fenomenanya, di Oversea pun sama situasinya. Masing2 terpaksa bersaing dengan blogger / portal yang lebih senang diakses & penting free. Macam2 benda dah buat tapi jualan makin drop.

Bercerita fasal media sosial, aku dulu tak rasa pun pengaruhnya akan kuat macam ni sekali. Pendek kata tak rasa tergugat pun. Tapi kalau orang tu memang pandai baca 'trend', mereka dah tau. Industri printing terutamanya majalah makin lama, makin slow. Kalau surat khabar boleh tahan lagi walaupun nak baca berita online pun dah senang, sebabnya masih ramai yang nak pegang & baca lebih lanjut.

Tetapi sampai bila? Media sosial mengambil alih. Kalau yang dulu2 & sekarang masih gah pastinya Facebook. Sekarang lak ada Instagram, Wechat, Snapchat, Telegram & macam2 portal yang sangat bersepah boleh didapati hanya dengan menekan hujung jari.

Sekarang makin ramai orang yang bijak menonjolkan diri di medium facebook, membuatkan dorang popular - di puja - terkenal. Jadi sapa2 pun boleh popular sekarang. Kalau dulu medium majalah/paper yang akan mengesan bakat mereka dan lain2, kemudian baru mereka popular. Tapi sekarang tidak lagi. Semua boleh tahu fasal si polan yang terer nyanyi hanya dengan ke youtube nya. Senang kan?

Dengan sedihnya aku umumkan majalah Nur akhirnya direhatkan setelah mengambil kira pelbagai faktor. Selain Nur, Majalah Media hiburan pula tiada lagi tetapi diserap ke dalam Sinar Harian (seperti PancaIndera kalau tak silap), majalah Dapur (tiada lagi sisipan dalam Impiana) & majalah Rapi (tiada lagi sisipan dalam Keluarga).

Sedih. Ya aku sedih. Tapi hidup mesti jalan terus. Pengumuman ini membuatkan hilang separuh nyawa. Kami 1 team sedih & hilang arah. Sehinggalah satu pengumuman lagi.... (bersambung)

team yang sudah berpecah :(

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013