Wednesday, 9 September 2015

Diari Pesakit 5 - Terkena demam & sakit tekak

Teruk sangat jerebu sekarang. Kalau pegi keja pagi2 pun memang jerebu je lah kat luar sana. Kat Sarawak lagi dasat. Cuma kat Semenanjung masih 'okey' tapi masih tak sihat.

Nak dijadikan cerita. Lepas je kerja hujung minggu ahad, aku dah mula seram sejuk. Hati dah - eh! apa ni wei. Esok nak keja. Editor baru nak start kerja esok selepas cuti bersalin.

Petang tu dalam kul 5 badan dah mula panas, tekak makin perit. Aku cakap dengan suami, memang tak larat masak. Ok, takpa, dia beli bungkus.

Malam tu - berbungkus selimut - sejuk mengigil - sakit tekak - batuk. Beberapa kali bangun gi toilet, minum air nak bagi hilang sakit tekak - tak jalan juga.

Esok paginya yakni isnin - memang sah demam panas dan tekak perit sampai nak telan air liur pun sakit wei - Sakit ni mengingatkan ketika aku terkena sakit tekak nak menelan makanan tahun lepas. Bezanya yang tu ada benjol - yang ni takda. Makin meresahkan sebenarnya.

Jumpa doktor - cek tekak - memang merah keseluruhan (patutlah sakit teruk sangat), demam 37.9 - walau bukan demam panas. Kira demam lah. Doktor cek leher - katanya ada macam biji - bukan benjol - Ah! Sudah. - Aku dah perasan awal benda tu macam 4 segi. apa lak dah.

Doktor tanya bila next appoiment dengan onkologi - bulan disember? OMG...yalah. Sebab last cek bulan 6, doktor puas hati dengan result darah dan Rai aku bulan 2. So, gap 6 bulan.

Aku cuma jumpa doktor endokrin hujung bulan 9 ni. - Alternatifnya aku banyak minum air jarang - limitkan makanan pelik2 (bersos/ protein haiwan/ manis) sambil aku kumur ubat yang doktor bagi & hisap yang macam sakit tekak tu.

Serius 2 hari tu aku sakit sangat. Allah nak duga aku. Solat pun duduk, sebab rasa melayang2. Makan ok tapi cepat lapar - sah! Sistem pencernaan aku masih masalah. 

NAsib baik lah budak2 cuti sebab exam UPSR - dorang dok rumah kecuali Mia. Jadi suruhla buat keja rumah yang ringan2. JAdi, ringan lah skit maknya. Takyah pening nak sental baju sekolah yang hitam itu...huhu

Malam ketiga, aku tekadkan diri. Apa nak jadi - esok kena g kerja gak. Ya lah, banyak lagi assigment belum buat sey. huhu

Hari rabu yakni hari ni - Alhamdulillah kepala rasa ringan - demam pun dah hilang - cuma sakit tekak masih ada - memang lambat.

Hari ni aku menolak semua offer dari kawan2 iaitu kek, goreng pisang, lunch sekalipun aku tak. Semuanya sebab aku dah serik kena demam teruk & sakit tekak yang belum baik betul lagi.

perut pedih sebab tak lunch - aku cuma kirim beli jambu tanpa perasa saja. Itu sajalah peneman aku sepanjang hari. Memang sakit perut sebab  lapar. AKu isi dengan minum air. Ya Allah, balik rumah - masak nasi, ayam goreng dan bayam air. Ayam tu aku cuma amik isi2 skit ja. Nak ambil buat rasa. Alhamdulillah, kesihatan makin ok. Sampai aku boleh menaip ni walau jam dah 11.45 malam. Walhal aku keja full day dengan tak makan lagi.

Kesimpulan - kalau jaga makan - hanya makan benda2 yang 'raw' yang asli tanpa perasa, pengawet, sos, dalam tin semua. aku boleh jadi lebih sihat. TApi, dugaannya - Allahu Akbar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013