Thursday 14 January 2021

Day 2 PKP - lupakan dalgona, ini dia Kek Batik Cheese Indulgence

 Sebab ini PKP kedua, jadi rasanya ok2 ja. 

Lagipun aku memang suka dok umah. Buat itu ini, kerja macam tak pernah habis. Jadi cepat jer masa berlalu.

Kali ni nak cerita pasal menu sepanjang PKP ini.

Baru ja buat artikel ni, Pasal Kek Batik Cheese Indulgence.

Jom tengok apa yang dah tulis (malas nak buat story baru uols) 





Lupakan Dalgona Coffee, kini ada resipi baru yang harus dicuba untuk PKP 2.0 ini, iaitu Kek Batik Indulgence.

Biarpun ianya tidak semudah minuman berkafein sebelum ini, namun jika anda mencuba dan berjaya membuatnya pasti seisi keluarga akan tersenyum riang.

Kemewahan Kek Batik Indulgence ini terserlah dengan gabungan tiga bahagian utama iaitu kek batik, krim keju dan juga ganache nya.

Pembuat kek tersohor, Muhammad Ali tidak lokek berkongsi resepi mewah ini dengan ahli FB Masak Apa Hari Ni (MAHN)
.

Sumber kat sini ya FBMahn



  • Resepi Kek Batik Indulgence

    Bahan kek batik
    - 4 biji telur
    - 200gm mentega
    - 300gm biskut merry
    - 3 sudu serbuk coklat bancuh dengan air panas
    - 2 sudu gula
    - 4 sudu susu pekat
    - Secubit garam (pilihan)

    - Loyang 7 inci

    Cara membuat kek batik
    1) Panaskan mentega sampai cair dan masukkan semua bahan kecuali biskut, gaul sampai pekat.
    2) Tutup api, biarkan dalam 2-3 minit, baru masukkan biskut.
    3) Gaulkan dan mampatkan dalam bekas. Letak dalam peti sejuk antara 30- 40 minit.



  • Bahan Cream cheese/ indulgence
    - 120gm whipping cream
    - 40gm gula kastor
    - Setengah sudu kecil esen vanilla
    - 250g cream cheese
    - Gelatin (terpulang, kalau nak bubuh gelatin 10gm + 40ml air panas)

    Cara membuatnya 
    1) Masukkan bahan-bahan diatas kecuali whiping cream & gelatin
    2) Pukul sampai rata dan masukkan whiping cream dan gelatin
    3) Tuang ke atas kek batik tadi. 
    4) Masukkan ke dalam peti sejuk selama sejam.


Bahan untuk Ganache
- 100gm whiping cream
- 100gm dark chocolate 
- 1 sudu kecil mentega

Cara membuatnya
1) Double boil semua bahan di atas.
2) Biarkan suam kemudian tuang ke atas cream cheese tadi.

Tinggalkan semalaman dan boleh dimakan.




Tip
- Tujuan gelatin untuk potongan kek yang lebih cantik dan strukturnya lebih kukuh. Tetapi terpulang kepada cita rasa.




Jadi, macam mana? Rasa nak mencuba dalam tempoh PKP sepanjang 14 hari ini? Semoga berjaya

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...