Monday, 29 June 2015

Dera kanak2 - sampai bila berakhir?

Patutnya entry pagi ni aku nak tulis part 4. Tapi mengenangkan macam2 isu semasa sedang berlaku ni. Aku nak mengulas sikitla juga.


Kanak2 didera ibu tiri 
-        *Kisah ni memang top sekarang, berlaku di Pasir Mas, Kelantan. Kronologinya ialah apabila ibu kandungnya minta bercerai dari ayah Nur Zuliana Zaara Zulkifli, 5. Ayahnya pula kata boleh dengan syarat anaknya yang dipanggil Yaya tinggal dengan dia dan ibu tirinya. Hampir setahun ibu kandung tidak berjumpa Yaya, last Raya tahun lepas. Nak dijadikan cerita, baru2 ni ibu tiri (yang lawa tapi hati kejam) ni call ibu kandung bagitau nak pulangkan Yaya sebab sibuk. Bila dibelek2, ada 13 patah tulang di rusuk, tulang belakang, pinggul serta lengan kanan. Rupa-rupanya dah 3-6 bulan Yaya menanggung sendirian dan tidak diberi rawatan. Maksudnya pulih dengan sendiri. Allahuakbar.
-        
-          *Macam2 komen aku baca di Facebook, sampai ayat yang kurang waras pun dah keluar dari ‘keyboard warrior’. Ya lah, geram dengan sikap ‘kesyaitanan’ – istilah baru sebab nak sebut kebinatangan takleh. Binatang pun sayang anak kay. Takda nak mendera bagai.
-          
      *Kenapa? Mungkin marahkan nyamuk, kelambu dibakar? Tetapi kalau betul jumpa depan2 lah, takyah la nak dera orang yang tak sama level dengan kau.
-          
*     *Simptom – budak tu sekarang dah trauma gler, fizikal dan mental. Kemungkinan cacat kekal dengan kaki dah tak sama panjang, mungkin bongkok sebab tak dapat rawatan awal. Aku yang kena sakit belakang sampai pinggul ari tu lambat dapat rawatan dalam 2 minggu pun doktor dah marah2, ni adik Yaya yang berbulan2 patah lak tue.
-          
      *Aku dok bayangkan dia macam Mia, usia macam tu nak ngadu dengan sapa? Terbongkok-bongkok nak cakap dengan sapa?
-          
      *Semalam TV3 interview jiran2 kata tak dengar bunyi budak nangis sebab rumah tinggi. Boleh jadi juga mulut dia ditutup terlebih dahulu. Aduhai, bab2 anak ni memang takleh terimalah. Sedey yang teramat.
-          
     *Hukuman – memang patut mereka menerima hukuman sewajarnya. Kalau hukuman penjara tak cukup, apa kata dengan hukuman sebat dan apa saja yang wajar lah. Nak hudud, belum laksana lagi kan?
-          
      *Penyelesaian – kenapa ada manusia berhati syaitan? Berdasarkan pembacaan aku kerana dalam hati seorang insan tiada iman. Maknanya tengah buat2 benda camtu, syaitan tengah rasuk? Nak salahkan syaitan? Salahkan diri sendiri. Kita yang kawal diri sendiri. Bukannya orang lain. Hati tu kena bersihkan dulu.
-          
      *Kita menasihat bukan kerana kita baik, tapi kita mahu orang lain juga jadi lebih baik sama2 dengan kita.

     p/s - kali ni takda gambar, tak sampai hati. InsyaAllah, dengan adanya harapan dan doa2 Orang Malaysia terhadap Yaya ni, dia akan pulih, amin2 dan pada 2 pemangsa tu, Allah tidak pernah memandang sepi doa orang teraniyai :(

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013