Thursday, 25 June 2015

Anak yatim perlu dibela bukan dijaja

Bulan posa ni selain makan lah, apa yang biasa orang ingat?
Sedekah? Ya.
Quran? Sangat dialukan
Belanja orang buka posa? Betul sekali.
Kiranya semua amal baik kan
Ada satu lagi yang bagus kita buat. Apa tu?
Menggembirakan anak yatim
Tak kiralah anak yatim yang berada di rumah anak yatim @ anak yatim yang tinggal dengan family.

yang ni aku ikut lawatan Dr.Ridzwan Bakar untuk wisata rohani di Bandung. Semua anak2 ini menyambut kami dengan ceria. Biarpun berbeza bahasa, aku faham kesusahan mereka. 


 Ingat lagi iklan Bernas yang dua rakan, Fizi & Ahmad balik beraya. Macam2 rintangan yang dorang hadapi & akhir sekali beraya di pusara? Iklan ni tahun 2012....Wah..nangis mak. Memang berjaya potong bawang la sepanjang citer tu.

sorang buta, sorang lagi gagap berjaya meruntun 
Sebab aku bayangkan bagaimana kalau itu terjadi pada anak aku? Dengan sapa dorang nak mengadu masalah kawan buli dia, sapa nak tolong siapkan baju sekolah dan lain2...huwaaa. Memang seksa ah..tambah2 lagi kalau budak kecik bawah 6 tahun, sayunya tengok muka naif dorang. Kalau antara 7-12 tahun yakni budak sekolah rendah pula, dorang jujur dan kadang2 pendam perasaan. Nakal2 budak pun, perasaan manja dengan mak tu tak boleh lari...huhu
 
yang ni tengah pilih jadi adik angkat sapa. Ops! abaikan peha yang besar ya. Tapi mak dari dulu2 dah stylo rupanya..hahaha,, gurau2, jangan menyampah k


Aku penah beberapa kali pegi rumah anak yatim. Semua atas urusan kerja. Sempatlah bersama arwah Sharifah Aini & Shila Amzah (masa tu dia lum popular sangat lagi, tahun aku pun dah lupa. 2010 kot). Tengok bagaimana mereka layan anak2 yatim dengan baik. Lagi lah bertambah syahdu aku bila mereka anggap artis tersebut seperti ibu kandung sendiri. Siap ada bawa tisu nak minta tanda tangan lagi. Huwaaa....

ni kat bandung, masa coverage event, sian anak kecik yang tengah demam ni, nak pegi rumah sakit perlu naik mobil, motosikal tak sampai sebab tak cukup duit

Pastu tahun 2012, lagi sekali aku bersama finalis Pencarian Covergirl 2011/12 ke rumah anak yatim yang sama untuk jalankan aktiviti. Kali ni sehari, siap masak bersama, buat aktiviti sukaneka, solat jemaah, bagi duit raya tajaan bank, bagi baucer baju raya dari syarikat yang baik hati, alat tulis dan lain-lain. Tengok muka mereka yang hapy buatkan kita juga hapy. Terbayang anak2 kat umah yang boleh request je nak g popular pastu nak beli itu & ini. Sedangkan mereka semua kena jimat2 semua barang. Lagi huwaaaa.

Ni lak anak yatim yang bekeja sampai malam menjual qoran (surat khabar), dua beradik ke sana ke mari, menjaja semata2 untuk mencari duit poket. Bila aku tanya, dorang jawab main2, maklumlah budak2

Disiplin dorang bagus, solat ikut waktu, dengar kata. Cuma part nakal tu ada lah juga, nama pun budak. Takkan nak minta dorang diam sepanjang hari. Cuma boleh ditegur dan mereka tak melenting. Alhamdulillah.

 Ada satu lagi yang aku pernah pegi masa pencarian covergirl tahun 2009, tapi ni bukan anak yatim, di rumah warga mas yang dijaga oleh ex nurse. Dia jadikan rumah tu sebagai tempat menjaga kebajikan mereka. Huwaaa. Sedih...

Ni team kami yang cuba untuk menggembirakan anak yatim. Takpala, tolong tak semestinya melalui wang ringgit. Apa saja yang boleh gembirakan mereka




Teringin nak bawa anak2 ke sini,nak tunjukkan mereka contoh bahawa tak semua orang bernasib baik di dunia ini. Syukur Alhamdulillah kerana masih ada ibu & ayah,tapi mereka?

Bila macam ni, teringat budak2 yang selalu menjual di Stesen Minyak, jual kalendar. Bayangkan mereka sehari suntuk di situ, berpanas, berembun semata2 untuk mendapatkan jualan. Kesian kay.



Ini lah team finalis yang memeriahkan lagi majlis. Masing2 dah sukses sekarang 
 Bak kata Saiful Nang, sepatutnya anak yatim dibela, bukan di jaja. Kita yang perlu menjaga kebajikan mereka, bukannya mereka yang cari dana untuk terus hidup. Sebab tu, dalam Quran sendiri cakap, sampai 23x sebut anak yatim. Jadi jangan sampai melampaui batas.

Ia juga pesanan buat diriku dan insan di luar sana, kita masih belum cukup membantu mereka yang memerlukan. Perlu lebih peka dan prihatin. Ya Allah, semoga kami tidak dalam golongan yang lalai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013