Sunday, 1 November 2015

Sihir ~ Part 81

Lebih kurang 10 tahun yang lalu - cepatnya masa tu kan. Dari terperap dalam emel, letak sini boleh juga baca2, boleh sharing. Pahala berterusan. Tak dapat buat baik banyak, buat baik sikit pun jadilah.
 
Tarikh emel ; 8 Mac 2006

utk pengetahuan bersama.... ;-)
 ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺴﻠﺍ
Kelas Usz. Fatma El-Zahra .. She continued to talk about sihir - 
sambungan from her previous class. Dr. Fatma amanahkan anak murid dia untuk 
sampaikan kepada kaum keluarga dan sahabat handai. So, I want to share 
this knowledge to you all, since kita pun terdedah dengan perbuatan sihir ni everyday.

Sihir ni perbuatan jin dan syaitan, dan daripada manusia yang mahu 
merosakkan orang lain sbb dengki, sakit hati, cemburu ect. Manusia ni 
pegi kat tukang sihir or what we know as bomoh or pawang. Tukang sihir ni 
guna khidmat jin dan syaitan provided that tukang sihir ni buat sesuatu balik untuk 
jin/syaitan ni. Contohnya, jin/syaitan ni suruh tukang sihir ni kencing pada AlQuran,baru 
dia mahu berkhidmat dengan tukang sihir ni.


Bagaimana kita tahu orang yang kita 'minta tolong' tu adalah
tukang sihir?
  1. Bomoh ni akan minta things like gambar, songkok, kain pelekat/kain 
batik, asam limau, telur, and also your birthdate.
  2. Bomoh ni akan minta binatang 'pelik' like ayam hitam ke, kambing putih ke etc
  3. They read Quran in a funny way, very fast and unclear. Sebenarnya mereka mencampuradukkan/menterbalikkan ayat-ayat Al-Quran dan masukkan nama jin/syaitan di antara ayat-ayat yang dibaca tu.
  4. They are dirty, kuku kotor, pakaian bau busuk. Do not reflect as orang yang mengamalkan Islam. Akibat orang cari tukang sihir - telah kufur kepada Rasulullah. Sbb cara ini menunjukknyou be! lieve there are people who knows ghaib and that is HARAM! Even Rasulullah has said that cuma Allah saja yang tahu tentang ilmu ghaib, not even him yang ada ilmu tu.

  Bagaimana kita tahu kena sihir?
  1. Cannot sleep at night
  2. Suka ketawa sendiri
  3. Tak suka mandi
  4. Suka makan banyak. Actually makan for two - sendiri + jin!!
  5. Suka duduk dalam bilik air lama-lama.
  6. Able to speak in different language secara tiba-tiba!

  Bagaimana Hendak Mencegah Sihir?
  1. Bacalah 3x selepas solat subuh dan 3x selepas maghrib - read loudly, not in heart! 
"Maasyaa Allahukaana wamaalam yasyaklam yakun Walaa haulawala quwata illabillahi 'aliiyil 'azhiim"

Maksudnya: Apa yang Tuhan kehendaki akan berlaku. Apa yang Tuhan tidak restui tidak akan berlaku. Tidak ada upaya melainkan kehendak Allah.
  - Bacalah secara lafaz, jangan baca di hati
  - Agar jin/syaitan lari dari rumah kita. Imagine rumah yang tiada 
syaitan dan jin, tiada perasaan marah, takdelah asyik nak gaduh sesama 
ahli keluarga betul tak?

  - Sometimes when you have a bad fall, or when your kids suddenly fall, don't just laugh it off. Cepat -cepat baca 3 Qul dan ayat di atas dan gosok badan. Jin tak akan masuk 

  2. Turut perintah Allah.
  - Antaranya: Mandi hadas besar as soon as haid kering. Do not wait after 1 day baru nak 
mandi hadas. Sometimes kita suka melengahkan mandi hadas ni. Same goes to junub. Kita 
dikelilingi syaitan! Don't prepare breakfast dalam keadaan junub! Bahaya!

  3. Lebihkan zikir.
  - Ayatul Kursi - mengiringi tiap waktu solat fardhu
  - Surah Al Baqarah - baca di rumah 1 hari, 3 hari syaitan tak masuk  rumah. Baca sebagai wirid harian ayat 285 yang bermula dari 
"Aamanarasul.."
  - Doa Rasulullah untuk tiap perbuatan seperti doa masuk tandas, keluar tandas, menghadap 
cermin, doa makan ect.
   
  Note!
   "Arasy" atau tempat syaitan rehat is the lubang najis.Jangan duduk lama di situ. Dah 
habis 'bisnes' keluar la.. ubah tabiat suka baca suratkhabar or majalah dalam jamban! Alsodo not sing in tandas! Jin can also attack thru mirror. Oleh itu protect yourself by 
reciting the doa menghadap cermin.

  4. Jangan bagi anak-anak keluar waktu maghrib. Jin dan syaitan byk di taman-taman, 
halaman rumah, padang. So, always know where your kids are bila masuk waktu maghrib. Kita 
suka buang sampah! waktu maghrib. Time to change!

  5. Seelok-eloknya ada tamar di rumah, especially tamar dari Mekah or Madinah. Jin dan
 syaitan tak suka tamar dari Mekah dan Madinah.
  - Makan 7 biji tamar Ajwa atau tamar dari Madinah tiap pagi.

  6. Tiap malam sebelum tidur dan tiap pagi baca 3 Qul, tiup ke tangan dan sapu seluruh 
tubuh. Boleh baca dan niatkan sebagai zikir bila datang haid.

  7. Sebaik-baiknya usaha untuk mencari tempat sihir dan buangnya. Ayat khas untuk mencari tempat sihir - surah Al-Kauthar.

  8. Muhasabah diri, bertaubat dan banyak beristighfar. Gangguan might  be from your own
 doings.

  Mencegah dan Berubat Orang kena Sihir.
  Letakkan tangan di tempat yang sakit di tubuh dan baca:
  Bismillaahi (3x)
  A 'uudzu bi 'iizzatillaahi waqudrotihi min syarrimaa ajidu wa uhaadziru
  Ertinya: Dengan menyebut nama Allah. Saya berlindung dengan kekuasaan 
Allah dan ketentuanNya dari kejahatan sakit yang saya rasakan dan saya 
khuatirkan.

  Bacalah ayat di atas 7 kali.
  Kemudian baca doa:
  Allahumma robbannaasi adzhibil baksa. Isyfi antasysyaafii laasyaifaa-aillaa syifaa uka.
  Syifaa-an laa yughaadiru saqomaa.

  Ertinya:
  Ya Allah, Tuhan manusia, lenyapkankanlah penyakit ini. Sembuhkanlah, Engkau jualah Tuhan yang menyembuhkan penyakit yang tiada kesembuhan  melainkan kesembuhanMu. Dengan kesembuhan yang tiada ditambah penyakitlagi.

  Treating Orang yang Kena Sihir
  1. Ambil 7 helai daun bidara (daun ini diguna buat mandi mayat- jin 
takut daun bidara!), dan ditumbuk atau digiling is most prefered. It is
 
a symbolic action to hancurkan perbuatan jin. Sambil giling daun-daun bidara ini, baca:
  - Ayatul Kursi
  - Al-Kafirun ( Qulya ayyuhal kafiruun..)
  - Qul ~ Ahad
  - Qul ~ Falaq
  - Qul ~ Naas
  - Surah Yunus ayat 81
  - Surah A'Raf ayat 120-121
  - Surah Thaahaa ayat 69 mulai " Wala yuflinu..."
  2. Campurkan daun yang telah digiling tadi dalam baldi yang dipenuhi air yang 
boleh diminum.
  3. Ambil 3 sudu air tadi untuk beri pesakit minum.
  4. Selebihnya dibuat mandi. Do it masa masuk waktu maghrib.
  5. Ulangi selama 41 hari. Buat 41 hari berturut-turut lagi bagus. 
Tapi kalau nak selang sehari dua baru ulang pun boleh gak tapi jangan sampai seminggu gap...tak menjadilah! Kalau tak sembuh juga, ulangi 41 hari lagi (could be a strong sihir). 

Another method is the 'dry way'. That is, tak payah mandi, but baca terus pada pesakit
sambil sapu kepala dia.
 Sekian, Wallahu a'lam.

   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013