Thursday, 24 November 2016

Hidup sebagai suri rumah + usahawan

Sorry, dah dua bulan tak menulis kat sini.
Maaf pada yang selalu datang ya, sorry banyak2.
Nanti aku kasi link fb yang memang setiap hari aku update k. So korang boleh keep in touch kat sana.

Mula2 memang aku rehat betul2 lepas resign tu, habiskan masa dengan cuci rumah tau. Bukan sekadar kemas ja. Habis cermin tingkap aku lap, almari bla2, siap berperang dengan lipas lagi. Adui masalah yang tak pernah habis.

Lakiku memang lah, asik 'bising' pasal aku kena ada mindset bla2, adus. Kita baru nak relaks kan, tapi aku paham. Dia buat macam tu supaya aku tak berada di zon selesa, kena bangkit cepat. Ala, dia bising kejap ja pastu ok balik. Kan?

GC Tea
So, ceritanya bila dah macam tu, aku pun study lah produk2 yang memang hit di pasaran. Maka terjumpa lah GC Tea (teh potong gula yang sangat owsome) - serius sebab boleh kurus semua & paling sesuai untuk kencing manis k. So, aku daftar lah dengan agen (yang aku kenal thru FB ja). Selepas diskusi semua, aku setuju nak jadi stokis dengan yuran RM3688.80 gitue. Haha, dapatlah berkotak2 teh GC Tea. So, bermula la kerjaya aku sebagai penjual teh tanpa ladang. Rupa2nya bukan senang nak jual online kalau kita tak kenal orang, tak gitu?

Eh! buatlah pages dan personal fb baru. Dahla fb lama memang aku dah tak sentuh 2 tahun, pastu takkan nak kacau fb yang tulis novel lak. Haru biru semua pembaca. Jadi, buatlah fb baru. Ingat senang nak build contact, add orang pastu update, mula2 takda orang like, takpa, buat2 lagi sampai sekarang ni. Tapi masih belum ada orang beli. EH! camna nih, modal dah banyak ni, seram gak. Haha, so sempatla aku gi pasar tani. Yang tu ada cite lain lak. Tapi agak menyedihkan jugala.

Sekarang kena cuba balik, adus, ada lah laku beberapa kotak. Nangis.





NYX Soft Lip Matte Cream
Lakiku kata kena cari banyak produk, so bila ni tak laku, ada yang lain. So, bermulalah pencarian barang2 yang aku rasa laku. Fikir punya fikir. Eh! sebagai pembeli aku suka barang yang murah & berkualiti. So, ramai kawan2 aku yang guna NYX SLMC sebab dia memang matte, ringan dan warna2 dia semua ohsome.

So, aku pun mencari lah dekat IG, banyak ari juga nak cari offer yang ok. So, nak beli borong kena banyak kan. Dapat lah 50 batang lipstik dengan harga mestilah K kan. Margin dia memang kecil tapi bagi aku, barang mesti laku, InsyaAllah. Harga kat Sephora pun aku tengok RM33, so InsyaAllah laku.

Tapi bila aku jual kat kawan2 grup watsap, banyak yang krik2. Pastu kalau tak krik2 pun, dorang persoalkan napa beli tahun lepas murah? Dalam RM26 gitu. Aku xplain yang memang betul, tahun lepas harga murah, tahun ni kan dengan GST semua, mestilah naik harga. Tak caya tengok kat Sephora sendiri.

Betul lah, ada tempat yang murah. Even kat 11Street pun dapat RM28, tu memang betul, tapi aku kan penjual pensendirian, beli pun dari orang. Aku jual harga market pun takda orang nak beli. Seb baik, ada model tu terus beli 4 batang. Wowo sangat. So, aku buat Ig semua tapi sekarang krik2 sebab aku bz dengan bawal pucci. ok, cite kat bawah lak.





Bawal Pucci Dyan Luv
Tudung adalah bisnes yang aku rasa paling kena dengan jiwa. Serius, selama 8 tahun dok majalah Nur, aku rasa macam2 dah aku hafal semua benda. Perah otak cari idea dan bla2. Ok, dulu kan aku ada citer pasal bis tudung kan? Pastu of. Haha, sebabnya crowd tak ramai kan. Now, bila dah resign, aku jual balik tapi kini all out sebab dah tak bertugas, so boleh ja tulis apa2, tak segan dah.

Kisahnya masa bawal pucci aku dalam pembikinan. Serius, memang cantik jahitan dia, kualiti kain pun sangat tip top. Aku rasa bila jual ja, memang boleh pergi. Masa tu baru ada 2-3 butik yang jual bawal pucci ni. Aku ok, bila siap ja, photog lak kawin, so cuti seminggu, model pun tak free, seminggu cuti. Aku dah huhu. Sabar jalah. Dah rugi seminggu, takleh jual kan?

Bila dah shooting hari ahad, nak up gambar - lum edit lagi. So tunggu lagi sampai 3 hari, baru leh up. Orang tak kenal lagi kan. Dah up dalam seminggu tu, berduyun2 orang jual bawal pucci. Aku pun tengoklah gambar, pergh! ini bukan bawal pucci yang aku jual. Ini corak pucci tapi print atas satin. Padanlah dorang leh jual belas2 ringgit. Aduh! modal mak pun tak lepas dik non!

Bila macam tu, aku memang mati aku pikir. Aku takleh jual murah sebab memang produk aku mahal, shooting lagi - model, mua, foto - semua tu dah berapa k? Ada rasa down tapi bila dengar motivasi semua n cara nak solve problem - aku kena rangka strategi.

Hari ni 24/11, so ada dalam 37 hari sebelum tahun baru 2017. Pergh! berpeluh aku nak habiskan bawal pucci ni. Tapi kena hadap.



 Promosi - Contest & menang
Ni antara cara yang banyak aku tengok dorang buat, so aku pun create satu dan Alhamdulillah, sambutan ok juga. Ramai yang like sebab nak hadiah kan? Cuma takleh la nak target jualan dari sini. More to create awareness.


Promosi - selebriti 
Dah tu, kena minta tolong kawan2 up ni, dari situ produk Dyan Luv akan dikenali. So, aku bagi dalam 3 orang untuk mereka pakai. Kawan aku, Mantan Editor Rapi yang selalu lawa, selebriti Zaryn & pelakon baru Azza. Dorang up, adalah like & 2-3 orang beli. Walau tak capai sasaran, takpa, aku kena akur sebab produk pun baru, orang baru nak kenal. Cuba


Promosi - FB Ads
Fikir lagi - buatlah Fb Ads, langgar dinding semua. Buat sendiri, dalam sehari setengah juga hadap benda ni baru run. Result dia. Ig banyak yang likes tapi Fb ala2 krik2. Bajet RM15 sehari dalam 2 hari.



Kesimpulan
Susah sebenarnya nak jual 3 barang dalam 1 fb. Haisy, bila aku niat nak habiskan bawal pucci, maka dengan sendirinya GCTea & nyx sendu. Haisy, ni dok umah full time pun bz, camna  bila dah keja nanti? Eh!
Lagi?

Orang nampak berniaga tu banyak duit. Kawan2 pun tengok aku usaha macam2 dah kata aku hebat. Bukan hebat, tapi itu usaha nak ke sana & betul berniaga bukan mudah. Heran juga ramai yang boleh dapat beribu2 sebulan. Aku ni? Haha...tapi kena move on kan. Ok, korang boleh like pages aku kat atas dan personal fb untuk bisnes Azza Rai. TQ semua.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013