Monday, 28 October 2013

Belanjawan 2014-edisi jimat cermat

Semalam cuti sebab nursery qimi cuti. Nama je cuti, keja umah berlambak kan. Kononnya nak menaip entry malam2, tapi yang hado...penat weh. tido pun awal.

ok. nak buat rumusan belanjawan 2014 walaupun dah terlambat.
- Gula naik lagi, untuk kurangkan pesakit diabetes...hmmm, harga kuih naiklah ye.. yang ni otomatik.


- gst untuk perkhidmatan (ada gak yang dikecualikan), mulai 6%, hohoho..banyak lah plak belanja next year ni...bermakna 17 bulan dari sekarang, banyak servis kena tax ok...tak mewah pun ada tax macam susu, kopi, beg sekolah anak. Pendek kata beli barang je ada GST. Omai2...





- bil letrik takde gst...tapi dengan syarat penggunaannya mestlah bawah 200kwh. Dengan erti kata lain, bil atas RM50 baru kena GST. Ok, cer angkat tangan sekarang, bil api sapa yang bawah rm50? Mak aku kat kampung pun dah rm100++.



-Katanya, umah pun harga akan berkurangan, tapi secara logik, kalau setiap raw material sampai lah finish produk kena cukai, tak termasuk lagi cukai servis macam khidmat guaman, tenaga manusia, jadi semua benda ni last2 berbalik kat end user gak iaitu consumer...huhuhu...

                                                     

- brim tambah, tapi itu bukan untuk golongan macam aku. Eh! lupa, golongan pertengahan yang dimaksudkan bukan aku. Sebab aku takde duit 1-2juta dalam bank.

                                         

dyan eaza -hmm. itu jelah yang lalu nak tulis sekarang. Harap jangan ada lagi konsert k-pop akhir tahun ni, atau tahun depan sebab itu akan mengundang tahap kebencian melampau. Erk...dah habis geram, marah semua dah..apa lagi ye...huhu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013