Tuesday, 29 October 2013

peringkat umur, semua akan mengalaminya

Bayi - takde sapa ingat masa dia bayi kan? Ke ada sapa2 ingat kejadian masa dia bawah setahun? Ajaib sungguhlah kalau ingat. Melainkan kalau tengok video yang dirakamkan mak bapak. Tu pun, kalau 70an, ada parents yang mampu beli video kamera. Hehehe.

Kanak-kanak : Yang aku maksudkan ni bawah 6 tahun ye. Hidup ceria gler, macam takde masalah pun. Nak makan mak ada, jatuh langgar pagar, mak tolong buh ubat. Pendek kata semua mak yang tolong. Mak bagi setiap kanak2 adalah superhero. Tu sebab mat salleh pun ada quote camni, betul tak?
                                                      

sekolah rendah ; masa ni mula kenal rakan2 sebaya. Nak ada kawan baik (sekarang orang panggil bff kan), ada group, dah pandai suka kat budak lelaki situ, sini. Hahaha, ada secret admire konon2. Pastu kalau pantang terlanggar budak lelaki, kebetulan kawan2 pun ada tengok senario yang sama, terus gelar (konon2nya mix n match couple) dan padan2kan antara dua insan. Cewah! Energetic sungguh time ni, tak kenal penat. Lompat sana sini, takde masalah pun yang berat. Habis2 gaduh dengan kawan ni, pastu baik dengan kawan yang lain lak. Gitulah kisahnya.

                                                               


Sekolah menengah ; peringkat akil baligh, dah tau beza laki pompuan dengan jelas. Masa form 3 pun, dalam subjek sains ada diajarkan biologi jantina. Pergh! masa tu baru tau camna baby dilahirkan, bagaimana baby jadi dll. Bayangkan naifnya pemikiran budak2 zaman tu. Jangan citer zaman sekarang, budak2 yang sekolah rendah pun dah tau seks tu hape. Masa ni lah nak ada abang angkat, adik angkat, secret admirer dan macam2 lagi. Tapi aku sempat ada adik angkat je. Tu pun, tak berapa nak berangkat. Gewe takde ye sebab aku tak berapa lawa kan..tapi tak kesah pun. Mak ok jah.
                                                        
                                                     
Zaman kampus ; sweetnya, dah pandai berdikari. Semua kena hidup sendiri tanpa ada mak dan abah membantu secara langsung. Banyak aktiviti dibuat dengan rakan2. Walau aku tak join sukan, tapi energeticku habis pada persatuan, kelab, jadi mc dan sebagainya. Masa ni pun masalah tetap ada tapi takdelah tahap kritikal. Masih boleh selesai, ingat balik, seronoknya zaman2 tue.


Dah keja ; aku start keja tahun 2001, dua bulan sebelum kejadian september 11 kt US tu. Masa tu opis masih kat Taman Tun lagi. Pi keja pun dengan bas yang naik kat Pasar Seni terus sampai ke opis. Kalau nak gi asigment pun naik bas. Kelakar wei, sebab siap janji dengan foto waktu sekian2 kat tempat asigment. Ok je, takde lambat pun. Naik lrt tu semua dah biasa, menapak jalan kaki ke Jalan TAR dan lain2 tu normal. Untungnya orang sekarang, belajar dah ada keta, keja lagilah semua terus masuk aircond je. Tapi aku seronok sangat dengan life masa tu. Barulah tau erti kehidupan.
                                                      

Kahwin - umur 25, hehe, awal gak lah compare orang lain, tapi jodoh dah sampai awal kan. Masa 20an tu umur yang memang rasa nak bertekak je kan. Tapi hidup ni kena sabar. So dah lama2, masing2 paham perangai dan jadi ok.
                                                 

Ada anak - pun sama, hidup kena banyak cari ilmu. Itu yang penting. Ilmu parenting, bajet, psikologi dan lain2. Sebagai ibu bekerjaya, semua kena jaga sebaik mungkin. 

Menantu? - Belum lagi, tunggulah budak2 tu membesar ye. 

dyan eaza - gambar semua aku copy dari google. Nantilah kena belek2 album lama, nak kuarkan balik gambar2 lama naa..












No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013