Saturday, 19 March 2016

Bisnes - Part 4 (faktor slow - banyak noo alasan ya)

Kurang lebih 3 bulan produk brand aku berada di pasaran.
Keputusannya - agak menyedihkan ;(
Sebagai orang media, banyak faktor yang aku rasa menyumbang, antaranya ialah 
- produk sama dengan orang lain
- marketing tak kuat
- terlalu banyak saingan dengan produk lain
- lebih banyak peniaga berbanding pembeli
- kurang update di media sosial

Jawapan yang usahawan lain akan bagi pada alasan aku ialah :
- kena cari produk yang agak berbeza. Semua orang pakai tudung & keperluannya setiap hari. Cari kelainan yang buat orang rasa berbaloi membeli.
- perlu kuat. Ada orang amik artis macam Uqasha Senrose, Amy Mastura. Ada orang spend kat fb ads (banyak duit), buat contest tag & win, beli iklan tv macam pamoga, buat instagram khas untuk owner menayang lifestyle orang nak tengok. Haha
- rezeki masing2, kalau dah tercatat itu rezeki awak, akan ada, jangan risau.
- Itu juga sama, kalau peniaga banyak sekalipun, tapi kalau peniaga panda skil memujuk, copywriting, InsyaAllah semuanya akan ok.
- ni perlu, at least 6 update di instagram setiap hari. Facebook ads pun penting, laman web semua, guna model lawa, barang kena baru juga.


Jawapan aku
- Mula2 aku ingatkan amik je style yang sedia ada, buh brand sendiri & jual. Rupanya takleh sangat. Kena reka idea lain. Masalahnya idea pun tak mari. Kesibukan kerja di opis & rumah sampai anak pun terabai - rasanya lah. Bila masa nak reka benda baru ni?
- iklan akak tak mampu dik non. Bolehla paid review kat IG, ataupun swap review dengan igshop lain, tapi impaknya tak kuat macam pakai selebriti atau billboard macam fareeda tu. Itu dah tentu kos berjuta. Iya, sebab fareeda amik iklan kat malindo air pun dah setengah juta. pergh! berpeluh! Kalau tak juta pun, mestilah beribu, ye dak. Jadi, buat ja lah dengan apa yang ada.
- cakap memang mudah - rezeki ada mana2 - tahu, tapi hakikatnya perit - risau juga tapi takdalah sampai menung sana sini-sebab tak sempat menung, ada ja keja nak buat. haisy
- ini memang betul - dengan ramai yang dapat VSS & MSS, ada yang diberhentikan camtu je, so jalan paling senang adalah meniaga. Secara logik, memang pembeli tu ramai, tapi peniaga akan lebih ramai dari biasa, jadi pembeli ada banyak pilihan. Nak murah cari ja, tekan #murah mesti boleh dapat. Kalau nak berkualiti beli ja dari brand terkenal, laju aja, siap ada personal shopper lagi. Jadi aku ni kategori camna? Nak letak murah sangat kan, tak balik modal, nak letak mahal memang tak lah, sebab sapo nak beli? huhu
- nak snap pic apa eh? sebab model dah pakai 2 orang, takkan nak tayang pic sama setiap kali? Jalannya snap lah pic kosong tanpa model, tapi gambar tak bape menarikla. Impaknya pula memang beza dengan model. Bolehla update, tapi kalau duk ulang tayang produk lebih kurang, orang pun semak. Nak topup barang baru kan, yang dah ada pun takleh move on lagi. Huhu

*redah & doa. Amin2

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013