Saturday, 14 June 2014

Flash back - Lagu2 World Cup, dulu lagi besh!

Dah 2 minggu lepas operation, aku rasa ok sikit, jahitan pun dah dibuka. Walaupun agak 'menakutkan' dengan bekas silang pangkah di leher, tapi takdelah rasa sakit sangat. Cuma, orang nampak jer agak takut.

Ok berbalik pada tajuk, maklumlah Piala Dunia yang baru jer start ni. Aku takdelah xcited sangat pasal bola, melainkan jika ia membabitkan TRW (yang agak sendu sekarang ni), so yang lain tu sekadar tumpang tengok masa hubby tengok.

4 tahun sekali beb, memanglah ditunggu2

So, nak dijadikan citer, pagi tadi aku tertengok ulang tayang pembukaan World Cup gitu oleh Pitbull & JLO. Nak komen pasal persembahan yang JLo melompat dengan high heels tu takleh lah kan, dah show dia memang camtu. Dengan baju dia yang tunjukkan bukit kat tengah pun. Nak tak nak kenalah pandang gak sebab dia tengah nyanyi. Aku siap cakap dengan encik suami lagi bahawasanya payudara itu bukan original sebab dia tak bergerak. Mantain walaupun dia melompat bagai. Sebabnya aku pernah tertengok Oprah Winfrey Show kata bila pakai silikon memang bentuk dia tetap, gitue...
takdelak versi yang nyanyi live, tapi inilah performer tahun ni    
Ok lah, tu selingan jer. Cuma nak citer pasal lagu tahun ni. Macam cannot go jer. Tak menangkap di telinga. Tajuk lagu 'We are one (ole ola)'. Tajuk tu dah catchy dah, tapi bila dengar tu macam tak semangat macam tahun2 lepas. Bagi aku, lagu bola sepatutnya yang bila kita dengar tu rasa terus nak sepak bola. Tapi bila dah ala2 meratib kekdahnya, walaupun Jlo semangat melompat, rasa macam aura tu takde mari.

Berbanding lagu World Cup tahun 2010, dengar lagu saja orang dah tau buat kat mana. Lirik yang berulang kali "This time for Afrika". See, Afrika dapat milage berapa banyak dan akan disebut berkali2 dalam sejarah nanti. Lagu 'waka-waka' dari Shakira tu memang melekat sungguh. Dengan persembahan Shakira yang melenggok tu takyah citerlah, dia punya dansa memang kalah minah arab, tergelek2. Rasa aku pun nak try sama goyangkan pinggul dan pinggang. Haha. Lagi satu, masa tahun 2006 pun, Shakira ada nyanyi gak lagu untuk World Cup iaitu 'Hips dont lie'. Yang ni bukan lagu tema tapi still besh dari We are One tue.
rasanya keistimewaan dia selain dari Latin, suara dia unik dan dia memang pandai menari dan bergelek 
 Pastu aku teringat lah plak zaman2 aku sekolah dulu, aku minat si Ricky Martin. Dia pun ada nyanyi untuk World Cup gak tahun 1998 iaitu "La copa de la vida" @ The cup of live'. Ok, lagu ni memang naik roma. Tak kira dia nyanyi dalam English @ pun Spanish, muzik dia memang walaweh. Ramai gak yang aku baca komen dalam youtube nobatkan sebagai lagu terbaik Piala Dunia. Word yang 'here we go, ale ale ale' tu memang best.
lagu ni banyak digunakan dalam permainan bola 
Baca komen kat youtube ni memang kelakar gak. Sebabnya ia akan membawa kita klik ke adengan seterusnya. Sebab ada satu komen kata takleh lawan Diana Ross lagi pada tahun 1994. So aku pun cari lah plak. Ok, noted. Rupa2nya masa pembukaan tu, Diana Ross ni boleh lari kat tengah padang (bukan mcm sekarang, statik kat pentas jer), pastu dia berhadapan dengan penjaga gol, terus sepak bola. Walaupun bola tersasar dari gawang gol, tetapi gol tu terus pecah dua dan dia terus ke stage
 menyanyi. Lagunya tak sedap pun. hiks
gol pecah dua hokey

Lagi satu lagu yang besh gak, cuma agak pelik sebab dijadikan antara lagu World Cup iaitu 'The Time of our lives' oleh Toni Braxton & Il Divo tahun 2006. Kedua2nya memang ada lagu yang sedap zaman 90an,..haha, Toni dengan nada tinggi dan Il Divo dengan suara soprano. Pergh! macam orkestra lah skit, tapi oklah gak. Cuma untuk suasana bola tu macam tak kena. Seolah2 kena berdiri dalam stadium nak kena hormat. haha
macam orkestra kau..
ok..itu sahaja penulisan malam ni. Mata dah ngantuk.. Harapnya 4 tahun lagi lagu dia lagi besh dari sekarang. Ntah ada lagi ke takde masa tue... Istigfar..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013