Wednesday, 14 October 2015

Surah Yaasin ~ Part 25

Label ni direka khusus untuk memuatkan emel-emel berantai (baca - yang baik2 saja ya) yang perlu dilupuskan sebab emel dah penuh okey. Emel ni dah lama, sejak tahun 2005 kot. Jadi, bolehla dari takda entry langsung kan?

Tarikh emel ; 7 mac 2005

KERBERKATAN YAASIIN (DR FATMA ELZAHRAA)

Untuk Keselamatan Diri Yang, Susah Menjadi Senang..

Ø Ayat 1 - 9 - Untuk keselamatan diri

Ø Ayat 9 - Orang jahat tak nampak kita especially orang kafir.

Ø Ayat 12 - Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ø Ayat 13 - 35 - Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ø Ayat 22 - 23 - Untuk menjaga aqidah Memberi hidayah kepada anak.

Ø Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri dari di fitnah dan kejahatan mulut.

Ø Ayat 29 - Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah @ aniaya kita. 

Ø Ayat 30 - Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah SWT 
(harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).

Ø Ayat 32 - Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik... Caranya:
Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, Kita umat Muhammad, Kita orang Islam dll.

Ø Ayat 33 - 35 - Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.

Ø Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ø Ayat 37 - Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri... Hati yang kering akan hidup semula.

Ø Ayat 38 - Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah SWT

Ø Ayat 39 - Mengisahkan ilmu falak.

Ø Ayat 40 - Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ø Ayat 41 - Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal - Elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.

Ø Ayat 44 - Mengisahkan keseronokan hidup di dunia - Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ø Ayat 45 - 48 - Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah SWT

Ø Ayat 49 - Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
 Tiupan pertama - Datang dengan tiba-tiba
Tiupan ke-dua - Hancur
Tiupan ke-tiga - Semua orang di hidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.

Ø Ayat 50 - Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.

Ø Ayat 58 - Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3x.

Ø Ayat 76 - Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.

Ø Ayat 76 - Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat

Ø Ayat 78 - 79 - Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada Ayat yang bermaksud: "dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?" (Ayat 78 dan 79) - Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah. Doktor di hospital pun tanya dia utk rawatan patient mrk dan Dr Fatimah berikan ayat ini.

Ø Ayat 79 - Katakanlah, Yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk."

Ø Ayat 82 - Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu, bacalah 100x. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari -boleh menjadi penawar. Jika air habis ulang bacaan tsbt sehingga 40 hari. Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut, Baca pada air [100x) Dan berdoa apa sahaja hajat.

Wallahualam.

1. Selepas sembahyang subuh
2. 3 Jumaat berturut-turut
3. Ayat 1 - Yassin baca 7x
4. Ayat 38 - 12x
5. Ayat 58 - 7x
6. Ayat 82 - 14x
7. Habis, diulang semula step 3 hingga 6. Kesemuanya Surah Yassin dibaca sebanyak 3x.
8. Habis baca surah Yassin, baca Al- Fatihah, bacalah hajat yg dihajati dan selepas hajat dibaca semula Al- Fatihah.
9. Perlu yakin, isyallah dgn berkat Allah ianya termakbul.

Wallahualam.

Perlu Baca Dengan Penuh Keyakinan
Yasin is the jantung of Al-Quran, Mengetahui maknanya memudahkan yang susah seperti
  • Ketika anak sakit
  • mengalami masalah
  • Memudahkan urusan
  • Memudahkan perjalanan
  • selusoh (meringankan sakit ketika mahu bersalin - Read Yasin (3x) over water, Read 3 Qul (three times each) Fatihah,Baca Yasin sebelum tidur, seperti khatam Quran (10x). Jika baca Yasin sebelum tidur serta faham maksudnya sekali, sekira mati dalam tidur, dosa diampunkan.


Ayat 9 - "Wajaalna...."

  • Lindungi rumah dari pencuri - baca dan tiup di tiap-tiap penjuru rumah..
  • Lindungi diri dari dianiaya
  • Bagi perlindungan diri dan rumah semasa tidur ~ Baca Ayat 9 ~ Fatihah ~Read 3 Qul (three times each) ~ Ayat Kursi


Ayat 29 - "In kanat illa...."
  • Untuk mendiamkan orang yang selalu melempar kata-kata buruk/tidak menyenangkan kepada anda.


Ayat 36 - "subhanallazi.."
Ø Untuk cari jodoh * Tiup 7 kali dalam tangan dan sapu ke muka pada pagi hari Ø Ya Wadud (3x)

Ayat 58 - "Salamun..."
  • Jika sakit anggota
  •  Tak tenang hati
  •  Baca (7 x) dan gosok pada tempat sakit


Ayat 76 - "Falayahzun.."
  • Bila rasa sedih
  • Untuk menenangkan hati
  • Gosok jantung sambil baca


Ayat 78 - 79 "dari Yuhyil Wahiya..."
  •  Tulang patah
  • Sakit sendi
  • Sakit lutut


Ayat 82 - "Innama amruhu.."
  •  Jika belum mendapat anak
  • Untuk mengubati kanser atau tumbuhan dalam badan Dry method ~ Sembahyang tahjud ~ Sembahyang hajat ~ Doa minta hajat o Baca ayat 100 x dengan yakin ~ Amalkan 41 malam Wet method (untuk menyembuh penyakit dalam badan) ~ Seperti di atas ~ Bila baca ayat, tiup dalam air ~ Minum 1 cawan air pada pagi hari sebelum makan / minum benda lain ~ Doa sambil minum ~ Untuk 41 pagi


Wallahualam.

Yang penting sesuatu itu yang hendak kita lakukan dengan .. innamal aa'maalu binniat.. dan ikhlas melakukannya.

Dalam YASSIN merangkum:
  1.  Ilmu Pertanian
  2.  Ilmu Falak
  3.  Ilmu Laut
  4. Ilmu Kiamat
  5.  Ilmu Ciptaan Manusia
  6. Ilmu Binatang
  7.  Ilmu Kenabian


Surah Yassin ini hendaklah dibaca ketika orang sakit, tengah nazak nak mati atau sudah meninggal dunia. Baca disisi mereka dan bukannya di kubur.
(terutama ayat 12) -- sebab kenapa kita perlu baca, agar orang yang sakit berada dalam kesenangan dan orang yang masih hidup insaf bahawa esok, lusa kita akan menyusul jua.


***** sekadar informasi *******
Kekuatan Buah-buahan yang diceritakan dari dalam Al-Quran adalah:
  • Buah Zaiton - Elok untuk kulit
  •  Kurma - Berkhasiat (memberi tenaga)
  •  Delima - Dalam sebiji buah ada sebutir biji yang menjadi penawar ubat yang mujarab.
  • Ad Tin - Memberi kekuatan - tenaga, fikiran lemah, tidak boleh beranak.


Wallahua'lam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013