Tuesday, 27 October 2015

Untuk lelaki ~ Part 66

Tarikh emel ; 11 November 2005
Best baca sampai abis!!!. It's  true.
To share..Dari Ilham seorang lelaki...
"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus  membebel,merengek 
atau  mengilai seperti  pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita,  ia akan terus 
melekat di hati kita selagi hayat di kandung  badan... 
 " Ibu, ibu... engkau lah ratu hari ku....." 

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak
sekarang,tetapi ; when i was small, sekiranya emak tiada,  semua jadi serba tidak kena!
Usahkan seminggu, dua hari sahaja  dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah
tak   bermakna.  Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak
HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for  sure
24   hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt  pooott
,peettttt,boleh   pecah eardrums. And if mak menjerit,  boleh bergegar isi perut. Silap
gaya,   tingkap pun boleh  tercabut...

 And if mak takde, BangZaiiiiii!!!  MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do
 whatever!!! Boleh main  bleyblade sampai senja, boleh tido rumah kawan,
boleh chatting  sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat
talipon  ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!!  

 But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah  terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran  mak. Rumah
jadik   sesepi-sepinya cam "haunted village". Pada  ketika itulah baru kita
sedar  bahawa leteran mak yang  seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa
leteran itu,  semunya seperti MATI...
Without mum, hidup ni tak ada cabaran,  not challenging, no
suspense.Balik   kul braper pun, takde  orang nak membebel, takde orang nak pulas
telinga.

 Our life  graph becomes very the monotenous, then we realised, jari
jemari   mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih  
bermak na. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari.  Biarlah dia
menjentik telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan  tak bererti.

Demikianlah besarnya erti seorang  EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our
life!!

 Kau  Isteri Ku....
Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman  skarang ... Ibu sekarang
tidak mencubit atau memiat telinga  anak-anak. Itu mungkin one of the
reason   why anak-anak tak  berapa takut and at times, hanya memekakkan telinga
setiap   kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin anak-anak tak terasa  
kehilangan   or boleh jadi melompat keriangan bila ibu takde  kat rumah ( for
instance if   she's gone for a short holiday).  Budak-budak sekarang ramai
kawan,banyak   caranya mereka  mengisi waktu. They will go for movies, clubbing, or
most to   most lepak kat happening place s.. As for me is different, if my wife is  
not   at home, rumah boleh jadik porak peranda. Memang true,  jika isteri ada
dirumah, kepala slalu  pening. Pantang  kalau isteri ada kat rumah and
i'm   off duty, sure at times  boleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah,  alangkah  tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka.  Boleh belengkar
kat depan TV   tanpa sebarang gangguan mental  dah fizikal. Pendek kata,FreeeDoMmmmm
lah!!

 But hairan bin  ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone",
aku  pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk, no once
shouting from the kitchen for help, no one to komen this and that,
no  one to criticise. Everything will be smooth... Tapi, masuk hari ketiga,i  
felt   something is missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi  dah berbau
'assshheemm mm', tak tahu mana nak carik yang baru.  Colgate gigi dah
abis,   tak tahu kat mana dia stock up. Air  suam dah abis, malas nak boil...
Masuk   hari ke-4, rindu mula  terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun
melecun,    wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk  
pintu   hati. Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the  smile yang
ikhlas,   forever melekat kat hati and sukar ada  pengganti. Apabila rindu
mencengkam,   semuanya jadi tak tentu  arah. Tengok TV citer best pun jadik tak best.  
Nasik   bungkus faberite  jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa
macam   makan kat kedai AA. Lebih- lebih lagi bila laundry basket dah makin  
bertimbun   ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah abis  utk dipakai. Toiletdah
mula   licin berdaki...lantai dah  berbelak, tak dimop...Every nite, very
the   lonely, baring  atas katil nengok ceiling blindly... bila lonely
gini, baru lah rasa benar  kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun....
belum  seminggu  isteri takde kat rumah,  aku dah terasa separuh pengsan. Bila  
bersendirian begini,dan terasa  malam begitu dingin, barulah kita  sedar betapa
pentingnya seorang wanita bernama isteri...

So guys out  there... jgn buli isteri kita.
Kalau boleh,
tolong dia buat kerja  rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa  ingat dorang  ni sumer kuli ke?! Maid ker?!!  Kan dia tu bini kita, best fren kita,  sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah  dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!! And furthermore,
kan
sama2 keja carik rezeki, sama  jugak lah buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker  dialah orang yang paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak  kesian ker nengok bini kita. Dah ler satu hari
keja kat office,  balik kena buat keja rumah lagi... penat tau!!
Kalau aku lah  diberi peluang jadik seorang wanita... tak rela!!! So
to all mums and  wives out there... life will be meaningless without you mothers)....uuwaaaaaaaa!!
 sayangi la  kaum perempuan krn tanpa mereka anda kehilangan
sesuatu,hargai >  mereka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.comon 12 November 2013